Viisi kovaa: Korstoraatio, Gettomasa, Låpsley, Wainot, Aurora

10994216_985036564857159_650809329179720489_o
Kuvassa Aurora. Alkuperäinen kuva täältä.

Viisi kovaa on Kalenterikarju-blogin juttusarja, jossa esitellään lyhyesti viisi kovaa biisiä. Oletko tehnyt mielestäsi kovan biisin? Lähetä lyhyt esittely ja kuuntelulinkki osoitteeseen kalenterikarju@rosvot.fi ja musiikkisi saattaa päätyä blogiini. Kalenterikarjua voi seurata FacebookissaInstagramissaja Snapchatissa (kalenterikarju). Lisäksi päivitän Spotifyssa ahkerasti KALENTERIKARJU: Parhaat biisit 2015 -soittolistaa, johon kerään kaikki omasta mielestäni kiinnostavimmat vuoden 2015 uutuusbiisit.

1. KORSTORAATIO – DÄÄM

Voi että. Suomessa tehdään tänä päivänä kovatasoista räppiä. Eräs piristävimmistä viime vuosien pienemmistä tekijöistä on ollut selkeästi KPC Records, joka on pistänyt vuodesta 2013 alkaen pihalle muun muassa Rekami x Keemohin Vuoden tulokas -platan (2013), Gettomasa & Ruubenin Vellamo LP:n (2014) ja Aren Raaka ja leikkaamaton -lätyn (2015).   Nyt KPC:lta kuullaan jälleen hyvää kamaa jyväskyläläisen Korstoraation Dääm-singlen muodossa. Korstoraatio on viiden räppärin klikki, johon kuuluvat soolohommistaankin tutut Lyttä, Super Duve, Joosu J, Tohtori Getto ja Mikemo. Dääm on tuotannoltaan piristävän ysärimäistä ja räpeiltään sujuvaa koohotusta ja videoltaan vähintään yhtä kova suoritus kuin edellinen Se on K.O. -video. Vuonna 2013 Fourgnxtazsippinhennesyinopelastra -mixtapen (huh, kirjoitinko oikein?) ulos pullauttanut joukkio valmistautuu paraikaa esikoispitkäsoittonsa julkaisuun, joka tullee vielä tänä vuonna ulos Överdogin ja KPC Recordsin yhteisjulkaisuna.

2. GETTOMASA – SAMA JÄTKÄ FEAT. STEPA

Niin ikään KPC Records -yhteyksistä tuttu Gettomasa on viihtynyt Kalenterikarju-blogissa aiemminkin. Tätä nykyä PME Recordsin alla räppäävä Gettomasa jatkaa samaa timantikovaa linjaansa. Sama jätkä on se biisi, jota tekee mieli luukuttaa ghettoblasterista aurinkoisena kesäsunnuntaina samalla kun imee mehujäätä ilman paitaa, tsiigailee tsirbuloita ja viskelee hieman baskettia koriin. Tuottaja Ruubenin träkki on jälleen täyttä priimaa – rummut piiskaavat läskisti, huilu lurittaa seesteisesti ja sielukkaat jouset liitelevät omissa sinitaivaan värisissä sfääreissään. Ja kirsikkana kakun päällä triangeli! Stepan vierailukin on ihan mukiinmenevä. Omissa kirjoissani tämä biisi täyttää sitä tyhjiötä, jonka Ruudolf jätti Doupeimmat jumala seivaa -levynsä jälkeen – ei sillä, että kys. artistit tai biisit olisivat samanlaisia, vaan pikemminkin Sama jätkä onnistuu vangitsemaan sisäänsä samankaltaista spontaaniutta, rentoutta ja letkeyttä kuin edellä mainittu suomiräpin klassikkoteos. Odotukset Gettomasan toista levyä kohtaan ovat suuret.

3. LÅPSLEY – HURT ME 

BBC Sound of 2015 -listalle tänä vuonna yltänyt Låpsley julkaisi loppuvuodesta 2014 erinomaisen Falling Short -singlen, josta Kalenterikarjukin kirjoitti. Siinä missä Falling Shortin pianovetoinen kauneus kirvoitti minulta vertauksia Adeleen ja James Blakeen, on Hurt Me askel kohti elektronisempaa suuntaa. Edelleen melko minimalistiset taustat kuulostavat saaneen tällä kertaa vaikutteita myös vastikään mainion M3LL155X -EP:n julkaisseen FKA Twigsin kompleksisista äänikerrostumista. Hieno biisi.

4. WAINOT – TÖÖTIT

Nelihenkinen funk-räp-grunge -bändi Wainot on perustettu jo vuonna 2004, mutta itse kuulen bändistä ensi kertaa nyt Töötit-singlen muodossa. Räpin, rockin ja metallin ristisiitoksesta ovat Suomessa aiemmin ammentaneet lähinnä KMA (kuka muistaa vielä Pommeja -biisin?) ja lupaavan Infektiko-debyyttinsä alkuvuodesta julkaissut Apina. Aivan samanlaiseen kiinnostavuuden hybridiin Wainot ei yllä, mutta kyllähän tämä potkii ja groovaa. Toisaalta ehkäpä tässä ollaan hengeltään kuitenkin lähempänä Atomirottaa kuin Apinan välillä stamiaanisiin mittoihin yltävää eeppisyyttä? Tämän bändin haluaisin nähdä livenä.

5. AURORA – KAIKKI MITÄ NÄÄT

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä on esiteltävä Auroran Kaikki mitä näät -single. Kuten jotkut saattavat tietääkin, en ole reggaemusiikin suurin ystävä ja mahdollisesti siitä johtuen en ole Auroraan tutustunut singlejä lukuun ottamatta (ja toisaalta on myös sanottava, että Eilisen aurinko -single onnistui läpäisemään reggeapanssarini, koska se vain nyt on aivan sairaan hyvä biisi!), vaikka olenkin pitänyt Auroraa kiinnostavana artistin alkuna ja ehtinyt todeta livekuntonsakin hyväksi alkuvuodesta Seinäjoen MARS-tapahtumassa. Oli miten oli, uusi single Kaikki mitä näät onnistuu säväyttämään elektrovaikutteillaan. Toki reggae kuuluu yhä hieman pohjavirtauksessa, mutta nyt popin, hiphopin, reggaen ja elektronisuuden hybridi nostaa laulajan oman persoonan ja soundin uudelle tasolle. Lisää tätä!

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Bloglovin