Viisi kovaa: Alt-J (Lido Remix), Tommy Cash, Sakarias, Lenole, Labrinth

493585401_1280x720
Behind the scenes -materiaalia Tommy Cashin €$¥-videon kuvauksista. Alkuperäinen kuva täältä.

Viisi kovaa on Kalenterikarju-blogin juttusarja, jossa esitellään lyhyesti viisi kovaa biisiä. Oletko tehnyt mielestäsi kovan biisin? Lähetä lyhyt esittely ja kuuntelulinkki osoitteeseen kalenterikarju@rosvot.fi ja musiikkisi saattaa päätyä blogiini. Kalenterikarjua voi seurata FacebookissaInstagramissaja Snapchatissa (kalenterikarju). Lisäksi päivitän Spotifyssa ahkerasti KALENTERIKARJU: Parhaat biisit 2015 -soittolistaa, johon kerään kaikki omasta mielestäni kiinnostavimmat vuoden 2015 uutuusbiisit.

1. ALT-J – LEFT HAND FREE (LIDO REMIX)

Esittelen heti kärkeen kierroksen kovimman, jonka ympärille tavallaan kokosin muut Viisi kovaa -biisit tällä kertaa. An Awesome Wave -albumistaan vuonna 2012 Mercury Prizen pokannut Alt-J julkaisi alkusyksystä odotetun toisen albuminsa, This Is All Yours. Singlenäkin julkaistu Left Hand Free vakuutti jo Alt-J:n voimin, mutta herranjestas – tämä Lidon tekemä remixihän pesee orginaalilla lattiaa! Kuuntele Alt-J:n alkuperäisversio täältä.

 2. TOMMY CASH – EUROZ DOLLAZ YENIZ

Virolaisen räppäri Tommy Cashin uusin julkaisu, Euroz dollaz yeniz, on vähintäänkin yhtä loistava kuin aiemmin julkaisut Alien Tears ja Guez Whoz Bak. Herran musiikkivideot ovat Itä-Eurooppa -kuvastoineen täyttä priimaa ja se musiikki – se se vasta jotain onkin! Kuvailu ei ehkä tee täyttä oikeutta Tommy Cashin säveltaiteelle, mutta koitetaan: Tommy Cash on kuin träp-tripillä oleva Emir Kusturica, joka tykkää hengailla Oukkidoupin kanssa ja fiilistellä pienessä pöllyssä uutta Die Antwoordia, joka on jostain syystä pestannut keulakuvakseen Boratin. Mahtava artisti, jonka missaaminen Tallinn Music Weekillä alkuvuodesta harmittaa edelleen. Kuka toisi Suomeen?

3. SAKARIAS – FÖRSTA GÅNGEN PÅ LÄNGE

Tukholmalaisen Lorentz & Sakarias -veljesduon toinen puoli Sakarias seuraa veljensä jalanjälkiä soolomateriaalin pariin. En ollut aivan vakuuttunut Atlanten-singlestä, mutta debyytin avaava Första gången på länge on jo toista maata. Sakarias todistaa, ettei koskettavaan biisiin tarvita muuta kuin minimalistinen rumpukoneen pärinä, apukoulutasoinen piano- ja kitarasointurämpyttely ja tarttuva laulu-hook. Kanon!

4. LENOLE – DO OR DIE

Norjan Bergenissä majaansa pitävä 21-vuotias Lenole on kiinnostava tapaus. Dubstepistä, grimestä, räpistä ja popista ammentava Do or Die on tummasävyinen ja rikottuihin biitteihin nojaileva biisi, joka saa virneen naamalle: ensimmäinen mielleyhtymä on nimittäin takavuosien chav-räppäri Lady Sovereign. Aiemmin kaksi kappaletta julkaissut Lenole on selkeästi parantanut tatsiaan kolmannella singlellään. Odotan mielenkiinnolla neidon seuraavia peliliikkeitä.

5. LABRINTH – JEALOUS

Ohhoh. Jo lokakuun lopulla julkaistu Jealous on mennyt minulta täysin ohi. Ja siis kuka ihmeen Labrinth? Pienen sytyttelyn jälkeen langat yhdistyvät: kyseessä on sama kaveri, joka vieraili esimerkiksi Tinie Tempahin viime vuotisella aivan mahtavalla Lover Not A Fighter -singlellä. Eikä Timothy McKenzie -nimellä siviilissä tunnettu Labrinth ole muutenkaan mikään aloittelija. 25-vuotias multi-instrumentalisti ja laulaja-lauluntekijä on tehnyt lauluja muille artisteille ja julkaissut Electronic Earth (2012) -nimisen esikoisalbumin Simon Cowellin Syco Music -levy-yhtiön kautta. Uusi single Jealous tarjoaa sielukasta pianovetoista herkistelyä John Legendin hengessä: ”It’s hard for me to say / I’m jealous of the way  / You’re happy without me.” Ah, kyllä toimii!

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Bloglovin