Viisi kovaa: Snoop Dogg, Kepes Mode, Stig, Artem x Yonas, Yona

10548042_1475242222717342_3733359523874920418_o
Kuvassa räpduo Artem x Yonas. Kuva: Mikko Kananoja. Alkuperäinen kuva täältä.

Viisi kovaa on Kalenterikarju-blogin juttusarja, jossa esitellään lyhyesti viisi kovaa biisiä. Oletko tehnyt mielestäsi kovan biisin? Lähetä lyhyt esittely ja kuuntelulinkki osoitteeseen kalenterikarju@rosvot.fi ja musiikkisi saattaa päätyä blogiini. Kalenterikarjua voi seurata FacebookissaInstagramissaja Snapchatissa (kalenterikarju). Lisäksi päivitän Spotifyssa ahkerasti KALENTERIKARJU: Parhaat biisit 2015 -soittolistaa, johon kerään kaikki omasta mielestäni kiinnostavimmat vuoden 2015 uutuusbiisit.

1. SNOOP DOGG – PEACHES N CREAM

Reaggaeartisti Snoop Lion on jälleen räppäri Snoop Dogg ja valmistautuu paraikaa 13. studioalbuminsa Bushin julkaisuun. Bushin tuotantopallilla istuu viime vuonna Girl-sooloalbumin julkaissut The Neptunes -tuottajakaksikon toinen osapuoli ja N*E*R*D -bändistäkin tuttu hittinikkari Pharrell Williams ja levyllä kuullaan vierailut ennakkotietojen mukaan ainakin Charlie Wilsonilta ja Stevie WonderiltaPeaches N Creamin perusteella yhteistyöltä onkin lupa odottaa paljon, mikä ei sinänsä yllätä, sillä ei herrojen aikaisempi kollaboraatio Drop It Like It’s Hot (2004) ollut sekään biisi Snoopyn huonoimmasta päästä. Soulia ja nyky-r’n’b:tä yhdistelevä laiskanpulskea biisi groovaa juuri sopivan pehmeästi. Kova!

2. KEPES MODE – KESÄ AINA (FEAT TONICC)

Pienmerkki Överdogille levyttävä räpkaksikko Kepes Mode on julkaissut ennenkin kovatasoisia singlebiisejä, ja suosittelenkin välittömästi tarkastamaan kappaleet NörtitStressinkestävä ja N.Y.T., mikäli eivät ole ennakkoon tuttuja. Juuri ilmestynyt Kesä aina on soundikuvaltaan aiempaa mainstreamimpaa ja tuntuu, että kaksikon ulosantikin on entistä nohevampaa ja flow keskittyneempää. Kepes Moden yleisatmosfäärissä miksautuvat Edu Kehäkettusen ja Davon legacy, Tuuttimörön leppoinen ironisuus ja tietynlainen sisäänrakennettu nörttimäinen älyllisyys. Kesä aina muistuttaa pöhkön muovisen tuotantonsa ansiosta viime kesänä julkaistua Teflon Brothersin Maradona (kesä ’86) -biisiä. Tekisi mieli mennä terassille, tilata vissy räikeällä sateenvarjolla ja laittaa Kepesit mankkaan. Kaksi peukkua.

3. STIG – LUPASIT ET KELPAAN NÄIN

Stigin edellinen paljon radiosoittoakin saanut single Roy Orbison ei onnistunut innostamaan Kalenterikarjua hirveästi. Uusi sinkku Lupasit et kelpaan näin on taas parasta Stigiä, mitä olen kuullut. Stigin elektroakustinen rillumarei on aiemmin kärsinyt mielestäni päälleliimatusta junttimaisesta mukahauskuudesta, mutta Lupasit et kelpaan näin koskettaa aidosti. Nyt huumori on mukana itse kappaleessa vain silmäniskumaisen viitteellisesti ja ironiakin vain musiikkivideolla, mikä on hyvä ratkaisu. Tässä on hauskuuden sijaan luotettu sävellykseen ja sanoitukseen ja se toimii.

4. ARTEM X YONAS – VIIMEINEN

Universal Musicin tuoreimpiin signauksiin lukeutuva Artem x Yonas julkaisi juuri esikoissinglensä, Viimeinen, ja näinkin yhtyeen esittävän kappaleen livenä Universalin Emma-etkoilla. Duo oli itselleni tuttu jo ennen signausta, ja kyllä single onkin tähän asti parasta Artem x Yonasia, jota olen kuullut, mutta vieläkin toivoisin enemmän röyhkeyttä ja tarttuvampaa kertosäettä. Nyt tuntuu, että toistaiseksi ollaan tuotannollisesti jo maalissa, mutta biisinkirjoituksesta puuttuu viimeinen silaus. Ehdottomasti askel parempaan ja onhan tämä siltikin kärkeä lähiviikkojen tarjoamasta suomiräppiannista. Hyvä!

4. YONA – SYYT

Minulla on hieman ristiriitainen suhde Yonaan. Laulajana ja tulkitsijana hän on yksi Suomen tämän hetken kovimmista, mutta albumimitassa tutustuminen on tuntunut hieman raskaalta. Uusi kappale Syyt enteilee tänä vuonna julkaistavaa Naivi -albumia (sic) ja on tyyliltään suoraviivaisempaa ja soulahtavampaa Yonaa sitten viimevuotisen Tango a la Yona -albumin, mikä ilostuttaa minua suuresti. Yonan ja Matti Pitkäsen kirjoittama kappale on Yonan bändin Liikkuvien pilvien soittama ja Didier Selinin tuottama. Jokin tässä koukuttaa kuuntelemaan uudestaan ja uudestaan. Liekö se sitten tukeva rumpubiitti ja salaperäinen harppu yhdistettynä Yonan jälleen upeaan laulutulkintaan.

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Bloglovin