Top 100 parasta biisiä 2015 (sijat 60-51)

kasmir
Kuva: Julius Konttinen

Pian on taas yksi musiikkivuosi pulkassa. Viime vuonna listasin ensi askeleita ottavaan Kalenterikarju-blogiin Parhaat ulkomaiset biisit 2014, Parhaat kotimaiset biisit 2014, Parhaat levyt 2014 ja Parhaat keikat 2014. Tänä vuonna ajattelin tähdätä hieman korkeammalle – aion listata 100 parasta biisiä vuodelta 2015. Kyllä, luit aivan oikein. 100 parhaan kappaleen lisäksi luvassa on luonnollisestikin vielä vuoden parhaat kotimaiset ja ulkomaiset levyt (keikkoja en tänä vuonna listaa, sillä niillä olen käynyt niin laiskasti). Lue 10-osaisen TOP100-postaussarjan osat: sijat 100-91sijat 90-81sijat 80-71sijat 70-61sijat 60-51sijat 50-41sijat 40-31sijat 30-21sijat 20-11 ja sijat 10-1.  Vuoden parhaat biisit päivittyvät myös Spotifyhyn KALENTERIKARJU: Top 100 parasta biisiä 2015 -listalle, jota kannattaa lisäksi totta kai seurata.

TOP 100 PARASTA BIISIÄ 2015 (sijat 60-51)

60. SOFA: TYTTÖRUKKA

Energinen pophop-duo Sofa herätti mielenkiintoni jo Kuumempi kesä -singlellään, mutta vasta Tyttörukka osui maaliinsa. Mikäli SonSon ja FanFan saavat pidettyä biisiriman korkealla ja hieman vieläpä teroitettua kappalemateriaaliaan, voi duo olla vuoden parin päästä kiertämässä Suomen suurimpia festareita. Näen Sofassa pienen mahdollisuuden 2010-luvun PMMP:stä.

59. PIETARIN SPEKTAAKKELI: NAINEN

Pietarin Spektaakkelin viimevuotinen Rakkauteen-albumi keräsi paljon kiitosta indiepiireissä. Roihis Musican julkaisemalta levyltä Karjuun iski varsinkin runttaava punkabilly Maalta kaupunkiin. Nyt joulukuun alussa julkaistu Nainen täräyttää laudalta silti kaikki edellislevyn biisit. Tarttuva kitarariffi, luikerteva basso ja kaikuisa tsygedelialiuku saavat kruunun kertosäkeen uu-uutteluista. Seksikästä suomibluesia vuonna 2015? Kokeile tätä biisiä.

58. FLO RIDA: MY HOUSE

Olen syntinen. Rakastan Flo Ridaa. Omissa kirjoissani singlet kuten Whistle ja Good Feeling ovat täyden kympin popsuorituksia. My Housessa rakastan erityisesti pianosämpleä, joka on alun perin William Bellin vuonna 1968 ilmestyneestä kappaleesta I Forgot To Be Your Lover (ja jota ovat sittemmin sämplänneet muun muassa Dilated People, Jaheim ja Asa). Welcome to my house!

57. SNOOP DOGG: PEACHES N CREAM FEAT. CHARLIE WILSON

Snoop Doggin Peaches N Cream tuli syksyn aikana Karjulle tutuksi varsinkin hiphop & urban styles -tanssitunneilta, joissa biisiin tehtiin jos minkämoista sarjaa. Funkkaavan biisin kirjoittajista ja tuottajista löytyy muun muassa sellaisia alan miehiä kuin Pharrell Williams, joka laulaa biisillä myös taustoja ja George Clinton, jonka Funkadelic-yhtyeen One Nation Under A Groovea ja Rob Base & DJ EZ Rockin It Takes Two -biisiä kappale sämplää. Vuoden letkein groove.

56. RIHANNA: BITCH BETTER HAVE MY MONEY

Rihanna jatkaa madonnamaista tyylitaiturointiaan. Vuoden 2012 Unapologeticin, joka yhdisteli urbaania poppia, r’n’b:tä ja EDM-vaikutteita. Tulevalta Anti-albumilta on pudotettu singlet FourFiveSeconds, American Oxygen ja Bitch Better Have My Money, joista jälkimmäisin on omaan korvaani kovin. Tulevan trap-vaikutteisen albumin tuottajapallilla istuvat muun muassa Kanye West, Alex da Kid, David Guetta, Rodney ”Darkchild” Jerkins ja Travis Scott.

55. JAMES BAY: SCARS

Mies ja kitara. Eihän siihen muuta tarvita? James Bayn Scars oli helppo ohittaa ensiksi ihan kivana. Lisäkuuntelujen myötä koskettavasti erotarinasta kasvoi yksi vuoden suosikeistani: ”We live through scars this time / But I’ve made up my mind / We can’t leave us behind anymore”. Tuntuu joka kerta.

54. NATALIE LA ROSE: AROUND THE WORLD FEAT. FETTY WAP

Red Hot Chili Peppersin ja Daft Punkin samannimisten kappaleiden joukkoon liittyvä alankomaalaisen Natalie La Rosen Around The World kulkee samoissa lyyrisissä maisemissa kuin Jason Derulon Talk Dirty. Mikäli ensimmäinen single on yhtä kova kuin Somebody ja toinen yhtä kova kuin Around The World, voi vain arvuutella kuinka kova La Rosen kolmas single tulee olemaan. Jään haukkomaan henkeäni.

53. KASMIR: VAUVOJA FEAT. SAARA

Räjähtävän lähdön suomalaiseen popmaailmaan suorittanut Kasmir julkaisi vuonna 2015 yhden ainoan soolosinglen, josta kuoriutuikin YleX:n Kesäkumibiisi-manttelin avustuksella uhkea hitin retale. Hank Solon ja Jonas Karlssonin hieman köppö lo-fi -tuotanto ei ensiksi vakuuttanut, mutta nyt loppuvuodesta siihen ei enää kiinnitä hirveästi huomiota. Toivottavasti Kasmirin tuleva soolomateriaalia lainailee samalla tavalla Bruno Marsilta kuin Vauvoja.

52. J. KARJALAINEN: STINDEBINDE

Kirjoitin J. Karjalaisen Stindebindestä kappaleen ilmestyessä seuraavasti: ”J. Karjalaisen kappaleet ovatkin usein kuin sipuleita – ne näyttävät hieman rusahtavilta, tavallisiltakin, mutta kun niitä viitsii hieman kuoria, rupeaa jossain vaiheessa väkisinkin itkettämään. Kuuntelujen myötä Stindebindenkin sipuli on alkanut kuoriutua ja viimeistään kohdassa ”Stindebinde täysi pummi säälin häntä ja häpesin, häpesin onneain” tunnen pienen palan kurkussa. Stindebinden hienous piilee sen vaivattomassa tavallisuudessa ja samastuttavuudessa – kaikkihan me tunnemme Stindebinden kaltaisen hahmon omasta elämästämme. Aina tavallisuus ei ole huono asia. Minä rakastan tavallisuutta. Ainakin jos sen pukee niin hienoiksi lauluiksi kuin Jukka Karjalainen.

51. MIGUEL: COFFEE

Miguel on herättänyt minussa ristiriitaisia tunteita vuoden 2012 Kaleidoscope Dream -debyytistään lähtien. Myönnettävä on, etten ole vieläkään pulahtanut Wildheartin pehmeisiin satiinilakanoihin, mutta Coffee toimii oivallisesti. Eikö jokainen haluaisi elää tämänkaltaisessa suhteessa: ”I wish I could paint our love / These moments and vibrant hues / Wordplay, turns into gun play / And gun play turns into pillow talk / And pillow talk turns into sweet dreams / Sweet dreams turns into coffee in the morning”?

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram | Periscope | Snapchat: @kalenterikarju | Youtube | Twitter