Top 100 parasta biisiä 2015 (sijat 30-21)

1425526075539
Kuva: Saara Sarvas

Pian on taas yksi musiikkivuosi pulkassa. Viime vuonna listasin ensi askeleita ottavaan Kalenterikarju-blogiin Parhaat ulkomaiset biisit 2014, Parhaat kotimaiset biisit 2014, Parhaat levyt 2014 ja Parhaat keikat 2014. Tänä vuonna ajattelin tähdätä hieman korkeammalle – aion listata 100 parasta biisiä vuodelta 2015. Kyllä, luit aivan oikein. 100 parhaan kappaleen lisäksi luvassa on luonnollisestikin vielä vuoden parhaat kotimaiset ja ulkomaiset levyt (keikkoja en tänä vuonna listaa, sillä niillä olen käynyt niin laiskasti). Lue 10-osaisen TOP100-postaussarjan osat: sijat 100-91sijat 90-81sijat 80-71sijat 70-61sijat 60-51sijat 50-41sijat 40-31sijat 30-21sijat 20-11 ja sijat 10-1.  Vuoden parhaat biisit päivittyvät myös Spotifyhyn KALENTERIKARJU: Top 100 parasta biisiä 2015 -listalle, jota kannattaa lisäksi totta kai seurata.

TOP 100 PARASTA BIISIÄ 2015 (sijat 30-21)

30. SANNI: 2080-LUVULLA

Sannin 2080-luvulla esiteltiin ilmestyessään Kalenterikarjussa seuraavin sanankääntein: ”Sannin tuleva toinen albumi kuuluu vuoden odotetuimpiin julkaisuihin. Itsekin nostin sen vuoden toiseksi odotetuimmaksi albumijulkaisuksi tammikuisella listallani. 2080-luvulla on saanut hieman kontroversaalin vastaanoton ainakin omassa ystäväpiirissäni, mutta minun mielestäni se on erittäin hyvä popkappale, joka onnistuu sanoituksessaan paketoimaan jokaisen ihmisen välillä tunteman epämääräisen kaipuun, kaihon ja lannistumisen tunteen erokertomuksen ja nätin ja haikean melodian kääreisiin. 2080-luvulla ei ole mikään uusi Me ei olla enää me, mutta miksipä pitäisikään? Nälkä levyä kohtaan jatkaa kasvamistaan.

29. NERO: THE THRILL

Brittiläisen elektronisen yhtyeen Neron tänä vuonna julkaistun kakkosalbumi Between II Worldsin toinen single The Thrill on yksi soitetuimpia lenkkibiisejäni tänä vuonna. Kyllä jytää!

28. TOBIAS: WORST IN ME

Karju huomioi Tobiaksen Worst In Me -singlen sen ilmestyessä: ”Tanskalainen Tobias Stenkjær eli Tobias on itselleni täysin uusi tuttavuus, eikä hänestä hirveästi tietoa löydy. Ymmärtääkseni Tobias on tehnyt lauluja aiemmin muille artisteille, mutta Worst In Me on ensimmäinen herran omaa nimeä kantava single. Musiikillisesti mieleen tulee maanläheisempi versio Imagine Dragonsista, mikä ei ole ollenkaan huono asia. Hieman köpö video vie tehoja hienolta kappaleelta. Odotan innolla jatkoa.”

27. VENIOR: SUGAR RUSH

Veniorin Sugar Rush huomioitiin Kalenterikarjussa heti tuoreeltaan: ”No nyt kyllä! Parikymppinen Tukholmasta käsin operoiva suomalainen Venior lukeutuu Sony Musicin uusiin signauksiin ja Sugar Rushia kuunnellessa en yhtään ihmettele miksi. Veniorin voimakas ääni tuo mieleen hieman Ronyan, joskin fraseeraus on suorempaa ja aggressiivisempaa. Tyylillisesti seilataan jossakin mainstreampopin, LCMDF:n ja Björkin muodostamassa Bermudan kolmiossa. Hieno biisi. Toivottavasti pääsisi pian näkemään livenä.

26. CHARLI XCX: DOING IT FEAT. RITA ORA

Charli XCX:n Doing It kirvoitti tällaisen mielipiteen ilmestyessään: ”Minulla on hieman ristiriitainen suhde Charli XCX:n musiikkiin. True Romance (2013) -esikoiselta irrotettu singleYou (Ha Ha Ha) oli täyden kympin suoritus samoin kuin Superlove, joka ei jostakin syystä sittemmin päätynytkään Sucker (2014) -levylle saakka. Boomclap ja Break the Rules taas onnistuivat vain ärsyttämään. Doing It onnistuu kääntämään kurssin taas ylöspäin. Säkeistön melodiankuljetuksesta tulee mieleen Haim, eikä tällä kappaleella yritetä olla samalla tavalla päälleliimatun punk kuten Break the Rulesilla. Musiikkivideolla näkyvien miespoliisien kultaisista tasseleista pluspisteitä.

https://www.youtube.com/watch?v=2kXfpLtLyFk

25. IZABELL: BÆD 

Juuri kun väitin ystävälleni Facebook-chatissa, ettei Spotifyn Discover Weekly -toiminnosta ole mitään hyötyä, ilmestyi Izabellin Bæd-single listalleni. Suosittelen lämpimästi tutustumaan myös norjalaisräppärin Honning og aske -EP:seen vaikkapa sitten siellä Spotifyssa.

24. SUSANNE SUNDFØR: DELIRIOUS

Bloggasin Susanne Sundførin Delirious-singlestä seuraavasti: ”Häpeäkseni täytyy tunnustaa, että norjalainen laulaja-lauluntekijä Susanne Sundfør on itselleni entuudestaan täysin tuntematon. Vuonna 2010 julkaistu kolmas sooloalbumi, The Brothel, ylsi Norjassa yli 40 000 kappaleen myyntiin ollen kotimaassaan kyseisen vuoden toiseksi eniten myyty albumi. Sundførin viides sooloalbumi, Ten Love Songs, julkaistaan tämän vuoden helmikuussa. Sokerina pohjalla esittelen siis itselleni kierroksen kovimman eli Sundførin Delirious-singlen. Tämän kunniaksi yritän kuvailla kappaletta niin hyvin kuin vain suinkin pystyn. Täältä pesee: ”Delirious on kuin klassillinen ja elegantti kakkupala, johon on leivottu sisään Donna Summerin I Feel Love. Taikinaa on kohotettu Sian dramaattisuudella ja kaulittu kevyesti Joanna Newsomin keijukaismaisin harppusormin. Täydelliseltä näyttävän kakkupalan päälle Lykke Li on käynyt vielä ripottelemassa hieman tomusokerilta näyttävää hienosyistä lasimurskaa.” Että sellaista. Kuunnelkaa itse. Huikea kappale.

23. DEORRO & CHRIS BROWN: FIVE MORE HOURS

Pitkään aikaan en tiennyt, mikä kappale tämä on. YleX:llä paljon soinut biisi paljastui ennen pitkää Deorro & Chris Brownin Five More Hours -singleksi. Erinomainen lenkkibiisi tämäkin. Suosittelen kaikille lisäämään henk. koht. juoksusoittolistalleen.

22. SABINA DDUMBA: EFFORTLESS

Sabina Ddumban Effortless käsiteltiin Karju-blogissa hitusen jälkijättöisesti, joskin suuren vaikutuksen biisi teki heti ensimmäisellä kertaa, kun sen kuulin: ”Kuten tarkkaavainen yksilö huomata saattaa, tällä kertaa Viisi kovaa -artikkelisarjassa perehdytään pääasiallisesti jo jokin aika sitten julkaistuihin kappaleisiin, jotka syystä tai toisesta ovat eksyneet Kalenterikarjun kullanhuuhtomissiivilään vasta nyt. Tällainen kultahippu on esimerkiksi ruotsalaislaulaja Sabina Ddumban kappale Effortless, joka julkaistiin maaliskuun puolivälissä. Ddumba on tehnyt itseään tunnetuksi aiemmin Katy Perryn Walking On Air -kappaleella, minkä lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Lorentz & Sakariaksen ja Looptroop Rockersin kanssa. Effortless on Ddumban toinen single; ensisinkku Scarred For Life ilmestyi viime vuonna. Effortless yhdistelee soinnissaan ultraviileää gospelia ja popsoundia modernein konemaustein. Tuloksena on soljuva ja pakoton rakkauslaulu. Hieno biisi.

21. SALALIITTO: UUTEEN ELÄMÄÄN

Turkulainen Salaliitto on tekijämiesten aktiivinen nestoriyhtye. Soittajat ovat tuttuja muun muassa Deep Turtlesta, Punysta, Pennilessistä ja Musta Valosta. Uuteen elämään -single osui ja upposi Kalenterikarjuun ensi kuuntelusta lähtien. Tämä herkistää. Vuoden kotimainen indierock-kappale.

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram | Periscope | Snapchat: @kalenterikarju | Youtube | Twitter