Top 100 parasta biisiä 2015 (sijat 10-1)

egotrippi150320PP_ps
Alkuperäinen kuva täältä.

Pian on taas yksi musiikkivuosi pulkassa. Viime vuonna listasin ensi askeleita ottavaan Kalenterikarju-blogiin Parhaat ulkomaiset biisit 2014, Parhaat kotimaiset biisit 2014, Parhaat levyt 2014 ja Parhaat keikat 2014. Tänä vuonna ajattelin tähdätä hieman korkeammalle – aion listata 100 parasta biisiä vuodelta 2015. Kyllä, luit aivan oikein. 100 parhaan kappaleen lisäksi luvassa on luonnollisestikin vielä vuoden parhaat kotimaiset ja ulkomaiset levyt (keikkoja en tänä vuonna listaa, sillä niillä olen käynyt niin laiskasti). Lue 10-osaisen TOP100-postaussarjan osat: sijat 100-91sijat 90-81sijat 80-71sijat 70-61sijat 60-51sijat 50-41sijat 40-31, sijat 30-21sijat 20-11 ja sijat 10-1.  Vuoden parhaat biisit päivittyvät myös Spotifyhyn KALENTERIKARJU: Top 100 parasta biisiä 2015 -listalle, jota kannattaa lisäksi totta kai seurata.

TOP 100 PARASTA BIISIÄ 2015 (sijat 20-11)

10. MACKLEMORE & RYAN LEWIS: DOWNTOWN FEAT. ERIC NALLY, MELLE MEL, KOOL MOE DEE, GRANDMASTER CAZ

Rakastan Macklemore & Ryan Lewisia. Tätä tosiasiaa ei ainakaan himmennä se seikka, että kävin kesällä Seattlessa, josta duo on kotoisin. Jonkinlaiseksi kesän haikailuksi ja post-matkalauluksi muodostunut Downtown on gängibiisi parhaimmasta päästä. Älytön groove ja timanttinen kertsi kruunaavat biisin.

9. EGOTRIPPI: AINOA MIKÄ JÄÄ

Egotrippi julkaisi tänä vuonna upean Vuosi nolla -albumin. Kalenterikarjun arviossa levyltä löytyvästä Ainoa mikä jää -biisistä kirjoitettiin seuraavanlaisesti: ”No nyt! Powerpoppia! Mainriffin woo-ottelut, muskelinen rumputyöskentely ja sopivan löysäranteinen rokkailu riemunkiljahteiluineen – kyllä muuten toimii! Säkeistössä ylöspäin kipuava laulumelodia on riipaisevan kaunis ja onnistuu ottaa sydämenpohjasta toden teolla, sillä minusta tuntuu kuin Egotrippi olisi palannut luokseni – palannut vihdoinkin kotiin. Säkeistöjen lopukkeiden fraasi (”Rakkaus on ainoa mikä jää”) saa aikaan koko kropan kylmät väreet. Silmäthän tässä kostuu. Kuin tapaisi vanhan ystävän pitkän ajan jälkeen. Sanattomaksi vetää.

8. MAJOR LAZER & DJ SNAKE: LEAN ON FEAT. MØ

Diplolla on takanaan huikea vuosi. Skrillexin kanssa tehdyn Jack Ü -lätyn lisäksi (digi)kauppojen hyllyille ilmestynyt Major Lazer -albumi Peace Is The Mission teki Karjuun vaikutuksen. Yksi hienoimmista hetkistä levyllä on yhdeksi vuoden 2015 kovimmiksi singleiksi kohonnut DJ Snaken kanssa tehty trooppinen Lean On, jolla feattaa : ”Blow a kiss, fire a gun / We need someone to lean on / Blow a kiss, fire a gun / All we need is somebody to lean on”.

7. TIËSTO & KSHMR: SECRETS FEAT. VASSY

Enpä olisi viime vuonna uskonut, että eräästä vuoden 2015 kovimmasta biisistä vastaa hollantilainen trance-tuottaja Tiësto. Tai no Tiësto ja intialais-amerikkalainen KSHMR eli Niles Hollowell-Dhar. Niin siinä kuitenkin kävi. Secrets on massiivisesti pumppaava ja salaperäinen kappale, jonka kertosäkeessä vierailee David Guettan Bad-raidalta tuttu Vassy: ”Oh won’t you stay for awhile? / I’ll take you on a ride if you can keep a secret? / Oh won’t you stay for awhile? / Show me darkness, baby, show me secrets”.

6. ANTTI TUISKU: HITON PELKURI

Antti Tuiskulta on tullut tänä vuonna paljon hienoja biisejä, mikä on näkynyt myös tällä TOP 100 -listauksella. Kaikista paras Tuiskun biiseistä ei kuitenkaan ole Keinutaan tai Peto on irti vaan Hiton pelkuri: ”Muistatko vielä N Syncin ja Backstreet Boysin ja varsinkin kyseisten poikabändien kömpelöillä tietokonerumpukompeilla ja akustisten kitaroiden näppäilyillä operoivat ballaadit kuten This I Promise YouI Want It That Way ja As Long as You Love Me? Entäpä muistatko sellaiset eeppiset ja odotetut ala-asteen discojen hitaat, joita tanssittiin ensi-ihastuksen kanssa savukoneen tukkeuttamassa pimeässä jumppasalissa? Tytöllä on ehkäpä päällään kireät Miss Sixtyt, napapaita ja glitteriä poskilla, pojalla Mic Macin farkut ja harmaa huppari, jonka hihat on kääritty kyynärtaipeisiin. Poika asettelee kätensä tytön alaselän päälle mutta varoo hipaisemasta takapuolta… tyttö tuoksuu huumaavalta, hänen hiuksensa sipaisevat poskeasi, tunnet kuinka kämmenesi hikoavat, yrität sanoa jotain, mutta… Hups. Mihinkäs jäinkään? Niin: ai et siis muista? No se johtuu varmaankin siitä, että minä olen jo niin vanha setä. Anyveisseli, luulenpa, että Antti Tuisku muistaa nämä kappaleet erittäin hyvin, vaikka onkin minua viisi vuotta vanhempi. Hiton pelkuri uppoaa minulla samaan tunnelokeroon mainittujen poikabändipoppareiden kanssa. Sanoituksissa viitataan Peto on irti -kappaleeseen ja sitä kautta oman itsensä hyväksymiseen, joka laulun toiselle henkilölle ei olekaan niin helppoa: ”Mut sul ei pokkaa oo ääneen sanoa / sä oot superihana / Ei sul ei pokkaa oo nyt muille mennä myöntämään / oon sut saanut kääntymään”. Kappale jatkaa hienosti albumin läpi kulkevaa häpeän teemaa. Kappale viittaa Peto-biisiin vielä: ”Mee mee hiton pelkuri mee mee / kun et pysty sanomaan, että oikeesti sä rakastat mua / mut aina yksin baarissa, sä pyydät Antti Tuiskua”. Tämä on sellainen kappale, jonka olisin toivonut säveltäneeni itse. Koskettavin kappale, jonka olen kuullut aikoihin.

5. JACK Ü: WHERE ARE Ü NOW FEAT. JUSTIN BIEBER

Kirjoitin Jack Ü:n Where Are Ü Now -singlestä seuraavanlaisen arvion Karjulaan: ”Skrillexin ja Diplon muodostama dj-duo Jack Ü julkaisi 27. helmikuuta debyyttilevynsä Skrillex and Diplo present Jack Ü, joka löytyy luonnollisesti myös Spotifysta. Ensisingle Take Ü There julkaistiin syyskuussa 2014 ja sillä kuultiin vierailevana tähtenä Kieszaa. Maaliskuun alussa julkaistulla Where Are Ü Now -singlellä taas vierailee Kanadan kuumin Calvin Klein -alusvaatemalli ja ex-lapsitähti Justin Bieber. Tuloksena on yksi alkuvuoden parhaista biiseistä.

4. ADAM LAMBERT: GHOST TOWN

Adam Lambertin Ghost Town iski ilmestyessään minuun niin kovaa, etten kyennyt viikkoon kuuntelemaan mitään muuta biisiä. Siis mitään muuta. Ghost Town sekoittelee mystistä villin lännen tunnelmaa, kitaraballadia ja EDM:ää, ja tuntuu olevan unenomaisuudessaan kuin toisesta maailmasta. Klassikko.

3. THE WEEKND: I CAN’T FEEL MY FACE

En lämmennyt ensiksi yhtään The Weekndin I Can’t Feel My Face -biisille. Nyttemmin olen (onneksi) ymmärtänyt kappaleen nerokkuuden. Onko The Weekndistä kehittymässä 2010-luvun Michael Jackson? Ehkä. Ja kuten muuten Adam Lambertin Ghost Townista ja Ellie Gouldingin On My Mindista, löytyy I Can’t Feel My Facen kirjoittajista yksi tuttu nimi: ruotsalainen tuottaja-laulunkirjoittaja Max Martin. Martin oli kirjoittamassa tänä vuonna ilmestyneistä kappaleista myös esimerkiksi Natalie La Rosen Around The Worldia, Ellie Gouldingin Love Me Like You Dota, Demi Lovaton Cool For The Summeria ja Flo Ridan My Housea. Että sellainen jätkä.

2. ELLIE GOULDING: ON MY MIND

Ellie Goulding hurmasi Karjun totaalisesti vuonna 2015: ”Ellie Goulding lukeutuu niihin artisteihin, joihin olen kasvanut sisään vasta aivan viime aikoina. Brittiläisen laulaja-lauluntekijän kaksi ensimmäistä albumia Lights (2010) ja Halcyon (2012) purjehtivat kumpikin suurimmaksi osaksi itseltäni ohi, vaikka jälkimmäiseltä löytyvä Figure 8 olikin jo oiken hyvä single. Tuotanto oli kuitenkin jotenkin sekavaa, eikä Ellie vaikuttanut erityisen kiinnostavalta artistilta. Kun Burn-single ilmestyi, en vieläkään osannut yhdistää laulua ja tekijää, vaikka single oli vielä edellistäkin parempi. Todellinen game changer itselleni olikin vasta jättihitiksi kasvanut kolmannen studioalbumin Deliriumin (2015) ensisingle ja Fifty Shades of Grey -elokuvan soundtrackiltakin tuttu Love Me Like You Do. Aivan järjettömän hieno ja koskettava popkappale (kys. biisin tekijäjoukkoon kuuluvat muuten Tove Lo ja Max Martin)! Juuri ilmestynyt toinen single On My Mind ei sisällä aivan yhtä suuria eeppisyyskertoimia, mutta biisinä rakastuin siihen jo ensikuulemalta. Popissa useimmiten nerokkaimmat asiat ovat hyvin yksinkertaisia. Niin tässäkin singlessä: ”And I know I shouldn’t say it / but my heart don’t understand / why I got you on my mind”. Nyt minä todellakin tiedän, kuka sinä olet, Ellie Goulding.

1. LUKAS GRAHAM: 7 YEARS

Sokerina pohjalla, ykköspallilla. Kiistattomasti hienoin kuulemani kappale vuonna 2015 oli tanskalaisen Lukas Grahamin 7 years. Mikään biisi ei ole koskettanut minua tänä vuonna yhtä vahvasti kuin tämä: ”Tähän saakka vuotta olin todella vakuuttunut, että Adam Lambertin Ghost Town on vuoden 2015 ehdottomasti paras biisi. Nyt on Kalenterikarjunkin hieraistava korviaan, sillä sen verran kova luu on tanskalaisen Lukas Grahamin 7 Years -biisi. Lukas Graham on laulajansa mukaan nimetty neljästä jässistä koostuva bändi, joka on julkaissut kaksi albumia: Lukas Graham (2012) ja Lukas Graham (Blue Album) (2015). Harmittavaa kyllä, bändin albumeilta Spotifyssa on kuunneltavissa vain sinkut, joista myös Mama Said saa minulta papukaijamerkin. Yhtye itse kuvailee tyyliään ghetto popiksi, joka onkin melko kuvaava genre lähiöistä, strippareista ja päihteistä ammentaville soulahtaville kappaleille. Kasvamisesta ja elämästä jotain olennaista tavoittava 7 Years koskettaa todella syvältä. Aivan älytön biisi. Itkettää.”

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram | Periscope | Snapchat: @kalenterikarju | Youtube | Twitter