Tallinn Music Week 2015: TOP5 kiinnostavimmat eestiläiset artistit

TMW_landscape

Sisältöyhteistyö Fullsteam Records & Agencyn ja Tallinn Music Weekin kanssa

Tänä vuonna seitsemättä kertaa järjestettävää Tallinn Music Weekiä vietetään jo aivan piakkoin eli tarkemmin sanottuna 25.-29.3.2015. TMW on Baltian alueen suurin vuotuinen musiikkialan ammattitapahtuma, jossa vuonna 2015 esiintyy peräti 205 bändiä ja artistia 26:sta eri maasta. Lisäksi TMW tarjoaa oman klassiseen musiikkiin keskittyvän ohjelmakokonaisuutensa, runsaasti kiinnostavia TMW Talks -keskusteluja, ruokaan ja ruokakulttuuriin paneutuvan TMW Tastes -ohjelmiston ja Estonian Contemporary Art Development Centerin (ECADC) kuratoiman TMW Arts -osion. Ai niin, samaan aikaan vietetään myös Tallinn Craft Beer Weekendiä, jos pienpanimoiden oluset kiinnostavat.

Onko pidenetty maaliskuinen viikonloppu Tallinnassa siis mitä täydellisin tapa aloittaa kevät? Oma vastaukseni viime vuoden perusteella on ehdottomasti kyllä. Ennen Tallinn Music Weekin alkamista Kalenterikarjulta onkin tulossa muutama postaus, jossa ruoditaan läpi tulevaa ohjelmaa. Postauksissa esiteltyjen artistien lisäksi olen koonnut artisteista Spotify-soittolistan nimeltä Kalenterikarju: Tallinn Music Week 2015. Jos festivaalipassi houkuttelee, suosittelen hankkimaan sen sunnuntaihin (15.3.) mennessä Early Bird -hintaan á 45€, sillä sen jälkeen hinta hivenen nousee.

TMW 2015: TOP 5 KIINNOSTAVIMMAT EESTILÄISET ARTISTIT

Koska kyseessä on Tallinnassa järjestettävä festivaali, jonka esiintyjistä 116 ovat eestiläisiä, ajattelin aloittaa TMW-postaukseni nostamalla esiin viisi kiinnostavinta isäntämaan artistia, joiden missaaminen mitä todennäköisimmin saattaa jälkikäteen ottaa päähän.

1. MARTEN KUNINGAS

Oletko seurannut Kalenterikarju-blogia aiemmin? Hyvä, sitten saatatkin jo tietää Marten Kuningasin. Niille, jotka eivät ole ennen blogiin eksyneet, kerrottakoon, että näin Marten Kuningasin viime vuonna Tallinn Music Weekeillä ja rakastuin oitis tulisesti. Kuningasin esiintyminen Rock Cafessa oli sen verran hyvä, että listasin sen vuoden 2014 parhaiden keikkojen listalle ja artistin viime vuonna julkaisema Praktiline Mees taas niin hieno albumi, että listoitin sen vuoden 2014 parhaiden levyjen joukkoon. Albumista kirjoitin, että se on ”kummallinen paketti, jossa yhdistyvät sujuvasti akustista progejazz, Radiohead, maailmanmusiikki, folk, kansanlaulut ja ties mikä”. Itse ajattelen Kuningasia eräänlaisena eestiläisenä Olavi Uusivirtana – todella karismaattinen esiintyjä ja hieno bändi. Onneksi Marten Kuningasin voi bongata festareilta peräti kolmeen eri otteeseen.

Perjantai 27.03.  klo 17.30 | HOME CONCERT
Perjantai 27.03.  klo  01.00SINILIND / A
Lauantai 28.03. klo 15.15VIRU KESKUS

2. TOMMY CASH

Myös obskuuri räppiartisti Tommy Cash on jo vanha tuttu Kalenterikarju-blogissa, sillä kirjoitin artistin Euroz Dollaz Yeniz -biisistä Viisi kovaa -sarjan toiseen osaan. Silloin kuvailin artistia seuraavin sanankääntein: ”Tommy Cash on kuin träp-tripillä oleva Emir Kusturica, joka tykkää hengailla Oukkidoupin kanssa ja fiilistellä pienessä pöllyssä uutta Die Antwoordia, joka on jostain syystä pestannut keulakuvakseen Boratin.” Sitten viime bloggauksen Tommy Cash on vieraillut Mäkin, Adi L Haslan ja Gasellien kanssa Circuksessa, mutta jälleen meni keikka sivu suun allekirjoittaneelta. Tällä kertaa TMW-keikkojakin on peräti kaksi eli jommalle kummalle olen menossa 110% varmasti.

Perjantai 27.03. klo 23.20 | VON KRAHL / UPSTAIRS
Lauantai 28.03.  klo 00.30AT  SINILIND / A

3. TARTU POPI JA ROKI INSTITUUT

Vuodesta 2001 enemmän ja vähemmän aktiivisesti soittanut Tartu Popi ja Roki Instituut on 8-henkinen Tartosta kotoisin oleva rockbändi. TPRI:n retrofuturistis-psykedeelinen soundi tuo mieleen Beach Boysin ja Stereolabin ja jotakin selkeää hengenheimolaisuutta Marten Kuningasiinkin tässä on. Lämpimät analogisyntikat, valloittava elektroakustisuus ja sekä mies- että naislaulajan käyttäminen rinnakkain synnyttävät freshin kokonaisuuden.

Perjantai 27.03.  klo 00.40VON KRAHL / UPSTAIRS

4. INK

Uusiin nouseviin eestiläisiin kykyihin lukeutuva INK sekoittelee ilmaisussaan jazzia, dubia ja poppia. Vuonna 2012 Estonian Young Bands -kilpailun finaaliin yltänyt yhtye julkaisi vuonna 2013 Frozen-nimisen singlen, joka voitti Radio 2:n yleisöäänestyksen parhaasta eestiläisestä kappaleesta. Löyhiä mielleyhtymiä voisi vetää ainakin Portisheadiin, The Cardigansiin ja Phantomiin.

Lauantai 28.03. klo 02.00ERINEVATE TUBADE KLUBI / HALL

5. TALLINN DAGGERS

Tallinn Daggers on Ardo Kivin audiovisuaalinen sooloprojekti, joka live- ja studiotilanteissa äityy bändimuotoiseksi. Pörisevä ja kaikuinen kitaravetoinen soundimaailma tuo itselleni mieleen Echo and the Bunnymenin, Primal Screamin ja The Stone Rosesin. Tulevaan 16.3. julkaistavaan Suburban Decay -albumiin voi tutustua jo nyt Soundcloudissa.

Torstai 26.03. klo 23.30SINILIND / A

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Bloglovin