Single: Ruger Hauer – Typerykset jotka polttavat pilveä avoautoissa

866a7fa2c6809a6f7aa53417881702fd

Koska koko päivä on mennyt mediassa Cheekin uuden Me ollaan ne part 2 (feat. Elastinen, JVG, Nikke Ankara, Kube, Pete Parkkonen) -biisin musiikkivideon naiskuvan ruotimiseen (onko kyseessä fetissi- vai dominatouhut ja onko kyseessä ironia vai ei), ajattelin kantaa oman räpkorteni kekoon ja puhua Cheekin sijaan Ruger Hauerista, jonka edellislevytykset Se syvenee syksyllä (2010), Erectus (2012) ja Ukraina (2013) kuuluvat jokainen Karjun suosikkisuomiräppilevyihin. Mature-levyä ennakoiva Typerykset jotka polttavat pilveä avoautoissa ilmestyi viime perjantai. Kuunnellaanpa mistä oikein on kyse.

TYPERYKSET JOTKA POLTTAVAT PILVEÄ AVOAUTOISSA

Typerykset jotka polttavat pilveä avoautoissa kuulostaa Ethan ja Joel Coenin uudelta veijarikomedialta. Osaan kuvitella George Clooneyn pääosaan. Nimenomaan sen maailman official charmantin harmaantuneen Clooneyn. Typerykset polttavat pilveä avoautoissa, koska kukaan typeryksistä ei ole Pajafella, joka osaisi ajaa Ikkunat kiinni.

Uusi Ruger Hauer -soundi ei ole bassovoittoista ja raskasta vaan pistelevän aggressiivista. Jopa vittumaista. Soundi tuntuu siltä kuin joku lätkisi puukolla naamaan (tai pikemminkin jääpiikillä korvaan). Jos Radiopuhelimet tekisivät räppiä, taustat voisivat kuulostaa tällaisilta. Havainto yllättää, sillä kahdesta viimeisimmästä tuotantovastuussa olleen Kalifornia-Keken soundi oli enemmänkin viinitermejä käyttäen viipyilevä. Mutta kuten Rugerit itse totesivat Iso paha susi -biisissään: ”Huge tuotti ekan / mut Rugereit on oikeesti aina vaan se kolme” . Nyt Keke on astunut sivuun ja matka jatkuu (tähän kohtaan Kolme cowboyta -linkki). Alun synanakutus vie ajatukset Ceebrolisticsin vuoden 2005 Tyomi-raitaan. Ja kappas, tästähän sopiva aasinsilta.

Olen aina ajatellut, että Ceebrolisticsissa ja Ruger Hauerissa on jotakin samaa – uusien tyylien, soundien ja musiikillisten rajojen etsimisen lisäksi niillä vaikuttaa olevan jonkinlainen syvempi heimoveljeys, jota onkin vaikeampi sanallistaa. Siinä missä Ceebrot edustivat tietynlaista naiivia abstraktiota, pyrkii Ruger Hauer ainakin tällä uudella Regina-yhtyeestäkin tutun Mikko Pykärin tuottamalla raidalla kohti maturea destruktiota; nuoruus on tyhmää aikaa, mutta se, että käyttää maturempana aikansa siihen, että haikailee nuoruuden perään, on vielä tyhmempää. Ja silti: ikuinen nuoruus kiihottaa, vaikka sen ääneen sanominen ei olekaan maturea: ”Haluun vaan olla vapaa ja saada siitä rahaa / ei kukaan haluu olla urpo / silmäkulmat turpoo / muutan takas Nurmoon / haluun vaan olla nuori / tyhjä tympee kuori / rubiineilla koristeltu, smaragdeilla koristeltu kuori / haluun olla tyhmä ja nuori / kun ei sitä saa ääneen sanoa / se on vaan lifen janoa / mikä vitun yhteisvastuu ku se on ihan buu”. Pyhimyksen verseä jatkaa Paperi T lainilla: ”Mä oon relevantti ku markan lantti / palauttaisin mut vaginaan jos mussa ois pantti”. Syntymä, nuoruus ja kuolema ovat vaikuttavia, huumaavia ja merkittäviä tapahtumia, mutta entäs kun on vain kaikkien unohtama mature? Olet mature niin kauan kunnes mature palaa natureen.

Jos Ceebrolistics räppäsi Tyomilla näin: ”Ceebrolistics on adjektiivi / Roope K joku rastahippi / Matti P runoanarkisti / Janne H koko kansan prinssi”, voisi Rugerin versio kuulua: ”Ruger Hauer on numeraali / Pyhimys vissii nihilisti /  Paperi T kuunnellu Lisztii / Tommishock ei mikää koko kansan bitchi”.

Lopuksi vielä GIF. Videoiden kaavuista tuli mieleen:

giphy kopio 3

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram | Periscope | Snapchat: @kalenterikarju | Youtube | Twitter