Single: Pyhimys – Ei unta ennen Maltsuu / Häiriintyny

11157562_10153004035026483_3346889636596365388_o

Vuonna 2011 soolouransa Paranoid-albumiin jo kertaalleen päättänyt Pyhimys tekee odotetun paluun sooloilmaisun pariin. Vaikka sooloilu onkin ollut katkolla, ei miestä voi silti toimettomuudesta syyttää. Paranoidin julkaisun jälkeen Pyhimys on nimittäin ahkeroinut sekä Teflon Brothersin että Ruger Hauerin riveissä, julkaissut Heikki Kuulan kanssa Perhosveitsi-Heikki & Lika-Aki -albumin Katuvisioita (2012), pyöräyttänyt Steve iVander -levyn Olen musta (2013) Hugen seurassa ja ollut järjestämässä Hustle HKI -festivaalia vuonna 2013. Lisäksi Pyhimys eli Mikko Kuoppala on vuoden 2013 syksystä saakka toiminut Universal Musicin alaisen Johanna Kustannuksen tuotantopäällikkönä tuoden legendaarisen levy-yhtiön suojiin sellaisia artisteja kuin Heikki Kuula, Hätä-Miikka, Gasellit sekä Malarian pelko -albumillaan suuremman yleisön tietoisuuteen breikanneen Paperi T:n. Eikä siinä vielä kaikki: perheellisen miehen arkeen mahtuu artistiuden ja levypomouden ohella Ramin Välitys -keikkamyyntilafka ja Katin Tavara -oheistuotekauppa, joiden kummankin toimitusjohtajana Kuoppala istuu. Ja jossakin välissä Pyhimys on ehtinyt tehdä myös sanoituksia muillekin artisteilla (näistä mainittakoon tässä yhteydessä Kasmirin Vadelmavene ja Diandran Paha poika). Melkoisen päätä huimaava työtahti siis, eikö?

Itselleni läheisimmät Pyhimys-levytykset ovat olleet Ai tähän väliin? -EP (2006), Salainen maailma (2007) ja Tulva (2008). Soolotuotannon alkupään teoksia Poikkeustapaus (2004), Rajatapaus (2004), Ongelmatapaus (2004) sekä Pyhimysteeri? The Pink Album (2005) en ole kuullut laisinkaan ja uudemmista Timo Pieni Huijauksen kanssa tehty Arvoitus koko ihminen (2008), Paranoid ja Medium (2011) ovat jääneet muutamaan pyöräytykseen. Ai tähän väliin? -EP:n varsin angstinen Suolaa on yksi all time -lempiraitojani Pyhimyksen tuotannossa (ehkä osittain siksi, että se on kestänyt jo vuosia lempilenkkibiiseinäni) ja Tulvan elektroninen ja eklektinen tynkäbiisien kokoelma esitteli aikanaan itselleni aivan ennenkuulemattoman tavan ajatella kappalerakenteita. Kaikki lähti kuitenkin Salaisesta maailmasta, joka on itselleni niitä erityisiä levytyksiä, koska albumi muodostaa Ruudolfin Doupeimmat jumala seivaa (2004), Ceebrolisticsin Ö:n (2005) ja Kemmurun Kehumatta paras (2006) -levytysten ohella tietynlaisen henk. koht. suomiräp-selkärangan, josta koko hoppidiggailu alkoi vuosina 2006-2007.

Mutta se siitä kertauksesta ja henkilökohtaisesta muistelosta. Uutta elokuussa Johanna Kustannuksen kautta ilmestyvää Pettymys -albumia ennakoiva Ei unta ennen Maltsuu / Häiriintyny -tuplasinkku on nimittäin hyvä syy lopettaa miltei kaksi kuukautta kestänyt bloggaustauko.

EI UNTA ENNEN MALTSUU

Ei unta ennen Maltsuu kiinnittää aluksi huomion biittinsä vuoksi, joka assosioituu omassa pääkopassani ensin kliinimpään versioon Ruger Hauerin Jenkemistä, mutta joka jossain vaiheessa alkaakin kuulostaa pitchattuine naisvokaaleineen Eminemin Like Toy Soldiers -biisiltä. Kappale itsessään tuntuu kurkottavan Mikko Maltsusta ja Herätä mut maanantaina -biisien pariin; varsinkin jälkimmäisen rivit ”mä nukun taas arkeen arkiseen / viikonlopun yli nyt ku tarkkaan harkitsen / kuluva aika mun korvissa kohisee / mut mä vaan nukun kunnes tää on ohitse” ja ”herätä mut uuteen alkuun” tuntuvat jopa liian herkullisilta, mikäli kappaletta haluaa tulkita litsarimaisen rumana nostalgiatrippinä nuoren Pyhimyksen sielunmaisemaan. Ankaraa ja säälimätöntä itsetutkiskelua biisissä ainakin harjoitetaan enemmän kuin laki sallii (”Haaveilin tästä jo ’99 / minä tylsänä mökillä ambitioista luopuneena / jos mul ois aika-avaruusvalmiuksilla varustettu vitun pitkävartinen kärpäslätkä / niin läväyttäisin sillä nuorta Mikkoa lärviin, läski, sä oot länsimaiden laiskin jätkä”). Sämplätty puheosuus ei aivan aukene, sillä toistuvista kuuntelukerroista huolimatta en saa selvää, mitä siinä lauletaan (”mitä vangitsevaa bussin ikkunasta näkyy / en oo oo löytäny (???) kokonaisen läpi”)”.

HÄIRIINTYNY

Itselleni kiinnostavampi kahdesta nyt julkaistusta kappaleesta on irvokkaalla musiikkivideolla siunattu Häiriintyny. ”Mun elämä on aika siistii / alasti peilin edes vedän koksuu / balssit toises kädes / ja sen jälkeen twiittaan siit / mä oon häiriintyny / meen taivaaseen ja puukotan Jeesuksen / ku annoin kultasepän sulattaa mun rippiriipuksen”. Jahas. Teflon Brothersin Pämppää-hittiin ihastuneille tämä saattaa olla liikaa, joskin toivon vilpittömästi, että porttiteoria toimii kumpaankin suuntaan. Inhorealistisesti nykymaailman menoa (osuvasti) ruotiva kappale viittaa sujuvasti Josef Fritzlin insestitapaukseen ja päivittää 2010-luvulle ranskalaisfilosofi René Descartesin ”ajattelen siis olen” -lausuman (”Kuka jaksaa kävellä / maailmanloppu kannetaan kotiovelle / sometan eli oletan olevani olemassa”). Niinpä. Kukapa meistä ei olisi tuijottanut kylmää ruutua likejä, seuraajia ja frendipyyntöjä odotellen? Ajattelemaan pistävän tekstin lisäksi on kehaistava vielä lopuksi biisiä. Kappale on lähtöisin Kuningasidea-yhtyeestä tutun VäinöVäinön kätösistä ja kylläpä on vähäeleisen uljas, haikea ja komea kappale.

Minulla on ollut suuri ilo ja kunnia tutustua levyyn jo hyvissä ajoin ennen sen virallista julkaisua ja ehkäpä palaan vielä uuden blogipostauksen kera lähempänä levyn julkaisua. Sitä ennen voi käydä lukaisemassa Pyhimyksen ajatuksia levyn tekoprosessista artistin omilta kotisivuilta.

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Bloglovin

3 kommenttia kirjoitukseen Single: Pyhimys – Ei unta ennen Maltsuu / Häiriintyny

 1. Markku kommentoi:

  Ei unta ennen maltsuu. ”En odottanut mitään kirjoitin kokonaisen lätyn” sanalainailua Asan syypää biisistä niinkuin loppu sämplekin samasta biisistä.

  Suosittelee paranoidin tehokuuntelua kuitenkin. Pesee jopa salaisen maailman

  1. Mikko Toiviainen Mikko Toiviainen kommentoi:

   Hei Markku ja kiitos kommentistasi! Aivan, tästä Asa-lainasta Pyhimys kertoikin minulle jo. Hyvä huomio! Vai että on Paranoid noin hyvä? Nyt on sen verran kovat puheet, että pakko tutustua vihdoinkin albumiin.

   1. Markku Markku kommentoi:

    Tuun komppaamaan kaimaani Paranoidin suhteen! Ite rankkaan Pyhimyksen parhaaksi levyksi, eikä ole montaa levyä olemassa, joita olisin kuunnellut yhtä paljon kuin Paranoidia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.