Single: Mariska – Sotilaat

11947764_934970863215483_1083715271672701803_o

Räpartisti Mariska iskeytyi Kalenterikarjun ja muun Suomen tietoisuuteen kertarykäisyllä vuonna 2002, kun esikoislevy Toisin sanoen ilmestyi. Singlekappaleita Anteexi ja Tarkasta tämä ei ainakaan omassa 12-vuotiaan helsinkiläispojan maailmassani päässyt pakoon mihinkään, ja muistelisin pitäneeni kappaleista, vaikka Mariska tyyppinä hieman ärsyttikin. Memento mori (2004) sisälsi superärsyttävän ja harmillisen korvamatomaisen Murha-singlen ja kohua herättäneen Mari-Johanna -kappaleen.

Kolmas levy Suden hetki (2005) meni itseltäni täysin ohi ja seuraava muistikuvani olikin puhdas ihmetys poppaavaksi iskelmäjazzbändiksi muuntuneen Mariska & Pahat sudet -yhtyeen pikkutuhmaa Kokkaa mua -singleä kohtaan. Yhtyeen seuraava albumi Kukkurukuu (2012) sisälsi nimikappaleen lisäksi paljon radiosoittoa keränneen Liekin. Siinä missä Mariskan sooloura ei ole itseäni aiemmin suuremmin koskettanut ehkä Anteexi ja Tarkasta tämä -biisejä lukuun ottamatta, olen arvostanut kovasti Mariskan muille artisteille kuten Jenni Vartiaiselle ja Anna Puulle tekemiä sanoituksia.

SOTILAAT

Rehellisesti sanottuna Mariskan paluu hiphopahtavampaan ilmaisuun ei tehnyt vaikutusta minuun, kun ensisingle Itserakkausjuttuu ilmestyi. Kappaleen tuotanto kuulosti jotenkin omituiselta ja tuntui loppuvan kesken. Toisaalta pidin kappaleen sanoituksista, kesäisestä takapotkuletkeydestä ja räppibridgestä. Sotilaat on tyystin eri maata. Tästä innostuin heti! Alun muhkean kolkoista bassosynasoundeista tulee mieleen lapsuuden suosikkitietokonepeli FX Fighter. Muutenkin dubahtavat biitit, synteettiset kaiuttelut ja kertosäkeen ysäripianot toimivat allekirjoittaneelle ihan kybällä. Tämä kuulostaa freshiltä ja pysyy hyvin kasassa. Ja kuinka hieno kertosäe: ”Kuin sotilaat / me rakkautemme raunioissa rämmimme / toisemme raatelemme / niin kuin sotilaat / kiväärit olkapäillä katkeruuden pettämillä kevätjäillä”. Ah! Albumi nousi juuri kovaan odotukseen. Nyt lopetan kirjoittamisen ja rupean reivaamaan. Vasen vasen vasen kaks kol.

SEURAA KALENTERIKARJUA: Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Twitter