Single: JVG – Tarkenee

2e38f005-8760-4800-9d4c-0f5d08f51213

Viime vuoden ehdoton kesähitti-ilmiö oli Kasmir Vadelmavene-jättihitillään. Tänä kesänä taistelu vuoden virallisesta suomalaisesta kesähitistä on ollut tiukempaa ja hittejä on ollut useampia: The Voicen Kesähitti-äänestyksen voittanut Teflon Brothersin Pämppää, Roope Salminen & Koirat -yhtyeen Madafakin darra, Antti Tuiskun Keinutaan (feat. VilleGalle)Kasmirin Vauvoja (feat. Saara) – ja sitten tietenkin JVG:n Tarkenee. JVG kiinnitti ensimmäistä kertaa kunnolla huomioni viime vuotisella Voitolla yöhön -levyllään, jolta löytyi nimikappaleen lisäksi kasapäin hyviä biisejä: vuoden 2014 kesähitteihin lukeutunut Huominen on huomenna (feat. Anna Abreu), levyn lempibiisini Fäijönii (feat. MG), jo nimellään hämmentänyt Sara Chafak sekä ultimaattinen 2010-luvun suomiräppipossebiisi Mist sä tuut? (feat. Gracias, Paperi T, Juno, Stepa, Särre, Gasellit & Kube). Levyn biitit ja tuotanto kuulostivat nälkäisiltä ja tuoreilta, Jare ja VilleGalle osoittautuivat albumimitassa koviksi räppäreiksi ja albumin feattilistakin oli vakuuttava ja silti yllättävä. Ennen huumorimaisena urheiluräppinä pitämäni duo pääsikin yllättämään Kalenterikarjun täysin takavasemmalta.

Kun Mauton jasso ilmestyi, osasin jo odottaa kappaletta (ja tammikuussa postasinkin kappaleesta). Mauton jasso oli okei, mutta alkuinnostuksen jälkeen biisi unohtui nopeasti. Sitä vastoin jassoa seuranneet Tuulisii (feat. Pete Parkkonen) ja 247 365 olivat jo aivan supermadafakintörkeän kovia biisejä. Nyt lomalta palattuani olen luukuttanut kuitenkin lähinnä vain yhtä biisiä. Kyllä, sen nimi on Tarkenee.

TARKENEE

Heti ensitahdeista on selvää, että nyt muuten lähtee. Seksikkään rähjäinen saksofonisämple, säksättävän nostattavat handclapsit ja JVG:n kundien innostuneet huudot lataavat energiatasot huippuunsa jo ennen ensimmäistä säkeistöä. Säkeistössä eniten yllättää aksentointi tahdin ensimmäiselle iskulle, joka luo staattisesti potkivaa ryhtiä ja tujua pumppaavuutta sekä pitää energian yllä säkeistöissäkin. VilleGallen verse menee hieman yhdentekevänä ohitse, eikä Jarenkaan verse ole tällä kertaa samanlaista timanttia kuin 247 365 -biisissä, mutta voi luoja – se kertosäe. Tarkenee-biisin kertosäe on yksinkertaisuudessaan ja tarttuvuudessaan nimittäin yksi vuoden parhaita: ”Kaikkee mä oon luullu / hulluks mua on luultu / muttei mulla pleksit ihan pienest huurru / hommat valkenee niin naamat kalpenee / mutta beibi kyllä täällä tarkenee”. Miettikää: kyllä täällä tarkenee. Hashtag-kamaa kuten Oskari Onninen oivaltavasti kirjoitti Helsingin Sanomien jutussaan. Kolme hyvin yksinkertaista tavallista sanaa, mutta oikeaan järjestykseen peräkkäin aseteltuna tuloksena on timanttinen hokema, joka on kuin mainostoimiston luoma täsmäohjus juuri tätä epämääräistä, leutoa ja sateista kesää kuvaamaan. Mutta beibi kyllä tarkenee. Huh, no niinpä! On huhuttu, että kappaleen kertosäkeessä laulaa The Crash -yhtyeen keulilta tuttu ja nykyään maailmanluokan artisteille biisejä tehtaileva Teemu Brunila, vaikkei häntä olekaan singlen otsikkotasolle kreditoitukaan. Oli Teemu tai ei, paljonhan se häneltä kuulostaa. Loppujen lopuksi on kuitenkin aivan sama kuka laulaja on, sillä hänen äänensä sopii kappaleeseen kuin nyrkki silmään ja se on tärkeintä. Kappale sisältää kuitenkin kaiken, mitä kesähitiltä toivookin: se on sopivan kevyt, se nostattaa hymyn korviin ja tuo kesäisen fiiliksen, tarttuu hiuksiin kuin purukumi ja sisältää hokeman,  joka tullee elämään IRL-heittona ja somemaailmassa vielä pitkälle syksyyn.

SEURAA KALENTERIKARJUA: Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Twitter