Single: Antti Tuisku – Blaablaa (En kuule sanaakaan)

11054474_10153700272339881_7518701974332283380_o

Muistan Antti Tuiskun ensimmäisestä Idolsista. Kuten ehkä useimmat meistä. Vuoden 2003 kisassa Antti kilpaili kärkituntumassa Hanna Pakarisen ja Jani Wickholmin rinnalla sijoittuen lopulta kolmanneksi. En muista kisasta hirveästi – olin tuolloin 13-vuotias. Ensisinkku En halua tietää (2003) oli kuitenkin timantinkova Justin Timberlaken Justified-levyn hajuinen ärränpeevaikutteinen popkappale. Muistan pitäneeni kyllä kappaleesta jo sen ilmestymisen aikoihin, vaikka sitähän ei voinut yläasteikäinen poika toisille kaltaisilleen myöntää. Sittemmin olen soittanut kappaletta muutamilla dj-keikoillani kuten esimerkiksi Mehudiscossa. Tykkään edelleen biisistä paljon.

Sen jälkeen olikin pitkään hiljaista. Seuraava muistikuva Antista on Juuret (2009) -kappale ja sitä seuraava Rakkaus on. (2013). Sen jälkeen oli hiljaista. Kunnes jotakin tapahtui. Alkuvuodesta 2015 Instagram rupesi täyttymään mystisistä #petoonirti-kuvista. Selvisi, että kyse oli Antti Tuiskun uudesta Peto on irti -biisistä. Antti oli tullut takaisin. Ilmiö oli syntynyt. Tästä minulla oli etiäinenkin. Kirjoitin tammikuussa 20 odotetuinta albumia vuodelle 2015 -postauksen, jossa kirjoitin: ”Minulla on ollut etuoikeus kuulla jo muutamia tulevan levyn kappaleita niiden työstövaiheessa ja vaikka tämä varmastikin kuulostaa kummalliselta, on sanottava, että kaikista eniten vuoden 2015 kotimaisista julkaisuista odotan Antti Tuiskun tulevaa albumia. No doubt. Ymmärrätte varmasti, kun kuulette materiaalia.”

Peto on irti -biisistä kirjoitin tuoreeltaan: ”Peto on irti on anarkistista kuin punk, bailattavaa kuin EDM ja tarttuvaa kuin nousuhumalainen yhteislaulu irkkupubissa. Jurekin (JannaJohanna Kurkela) vastapooleista rakentuva tuotanto kruunaa tarttuvan biisin. Röyhkein ja freshein popbiisi sitten Jukka Pojan mainion Crzybailaajan. Tältä kuulostaa kiinnostava suomalainen popmusiikki vuonna 2015. Tästäkö alkuvuoden game-changer?” Kappaleen promotionaalisista ja sosiaalismediallisista aspekteista kirjoitti osuvasti Mainonta & Markkinointi -nettipuolelle muuten Riku Mattila otsikolla #petoonirti – kohti täydellistä jakamiskokemusta. Kannattaa tsekata juttu.

BLAABLAA ( EN KUULE SANAAKAAN

Heti alkuun on todettava, että nyt on ollut tekijätiimillä rima korkealla. Blaablaa on täydellinen follow up Peto on irti -singlelle – myös temaattisesti lyriikkapuoleltaan. Ensimmäisistä tahdeista akkarikitaroineen tulee mieleen Aviciin Wake Me Up -hittisingle. Säkeistössä aseman kulmalla jätkät aukoo päätä, mutta sanaakaan ei kuulla, kun korviin lävähtää Londonbeatin I’ve been thinking about youn mieleen tuova vuorenkokoinen ja eeppinen kertosäe: ”Paan täysille luureihin sen laulun / jonka voima vie mut mukanaan / moi teille kaikille senkun huutelette / harmi kun en kuule sanaakaan”. Viimeistään c-osan rivit (”Joo mä tajuun / et on rankkaa / kun niin kauheesti pelkää / mitä käy jos muut ei tykkää”) tekevät selväksi, että kyseessä on vuoden 2015 toistaiseksi toimivin ja koskettavin voimaantumislaulu. Siinä missä Peto on irti -biisiä krebataan etkoilla, jatkoilla, yökerhoissa, ruotsinlaivalla ja bileissä, on Blaablaa oodi erilaisuudelle ja moninaisuudelle: voimabiisi koulukiusatuille, vähemmistöön kuuluville ja elämäntapafriikeille. Kappaleen voi halutessaan tulkita artistin reaktioksi Peto on irti -biisin synnyttämiin kahtiajakoisiin reaktioihin tai sen voi pureskella täysin omana teoksenaan. Uudessa Antti Tuiskussa viehättää juurikin musiikillinen flirttailu ysärisoundien ja 2010-luvun EDM:n kanssa, joka sulautuu täydellisesti moderniin poppiin. Lisäksi biiseissä uskalletaan ärsyttää, kyseenalaistaa sekä heittäytyä täysillä – Antin uusista biiseistä voi olla montaa mieltä, mutta määreet ”kädenlämpöinen” ja ”ihan kiva” niihin eivät istu. Kaiken keskellä on kuitenkin se tärkein: hyvät biisit, tarttuvat ja vahvat melodiat ja kiinnostavat tekstit.

Näyttökuva 2015-04-11 kello 11.52.46Yllä olevan screenshotin kautta oma kantani Antti Tuiskun uuden materiaalin suhteen lienee viimein kaikille selvä. Mahdollisille vastaväitteillekin minulla on jo vastaus valmiina: blaa blaa blaa en kuule sanaakaan.

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Bloglovin