Parhaat ulkomaiset levyt 2015

112615-guy-garvey

Listasin eilen parhaat kotimaiset levyt 2015. Ulkomaisten listaaminen ei ollutkaan yhtä helppoa, sillä ylipäätään olen kuunnellut vähän albumeita tänä vuonna. Oma musiikinkulutukseni on muuttunut aggressiivisen singlevetoiseksi muutaman viime vuoden aikana. Näin vuoden viimeisenä päivänä en ole kuunnellut esimerkiksi seuraavia albumeita kertaakaan kokonaan lävitse (ja jos olisin, voisi lista olla erilainen): Sufjan Stevens: Carrie & Lowell, The Arcs: Yours, Dreamily, Selena Gomez: Revival, Kamasi Washington: The Epic, Songhoy Blues: Music in Exile, Alabama Shakes: Sound & Color  ja Joanna Newsom: Divers. Olkoon vuoden 2016 uuden vuoden lupaukseni se, että tutustun edellä mainittuihin albumeihin.

Ja hei edelleenkin jos on jäänyt tutustumatta, 10-osaisen Top 100 parasta biisiä 2015 -postaussarjan blogautukset löytyvät näistä linkeistä: sijat 100-91sijat 90-81sijat 80-71sijat 70-61sijat 60-51sijat 50-41sijat 40-31sijat 30-21sijat 20-11 ja sijat 10-1.  Vuoden parhaat biisit löytyvät myös kätevästi Spotifysta KALENTERIKARJU: Top 100 parasta biisiä 2015 -soittolistalta.

PARHAAT ULKOMAISET LEVYT 2015

5. THE WEEKND: BEAUTY BEHIND THE MADNESS

Kanadalais-etiopilainen tuottaja-artisti Abel Makkonen Tesfaye eli The Weeknd rävähti korviini ja aukaisi silmäni vasta syksyn aikana. Kappaleet kuten AcquaintedOften ja Real Life sekä tietenkin sinkkuhitit The Hills ja Can’t Feel My Face ovat pyörineet levylautaselle eniten, mutta kyllä tätä runsaahkoa albumia on popitettu myös kokonaisannoksina. Sumuisen aamuöistä r’n’beetä. Toimii.

4. JUSTIN BIEBER: PURPOSE

Toinen listan kanadalaisartisti Justin Bieber julkaisi tänä vuonna hienon popalbumin. Purpose kietoo sisäänsä maailmantuskaa, itseruoskintaa sekä tietenkin tunteikkaita rakkauslauluja. Omia lempikappaleitani singlehittien lisäksi ovat Mark My Words, Love Yourself ja nimikappale Purpose.

3. JACK Ü: SKRILLEX AND DIPLO PRESENT JACK Ü

Skrillexin ja Diplon Jack Ü -projektin levy sekoittelee onnistuneesti EDM:ää, trapia, poppia, moombathonia ja ties mitä. Where Are Ü Now feat. Justin Bieber on vuoden parhaita biisejä, minkä lisäksi levyn kohokohtia ovat omasta mielestäni astetta popimmat rykäisyt Take Ü There feat. Kiesza ja To Ü feat. AlunaGeorge. Vuoden kiinnostavin tuotanto.

2. SUSANNE SUNDFØR: TEN LOVE SONGS

Susanne Sundfør on kotimaassaan Norjassa kuusi albumia julkaissut arvostettu tekijä. Itse kuulin Sundførista vasta huumaavan Ten Love Songsin myötä. Onneksi kuulin. Jos haluat tutustua yhteen vuonna 2015 julkaistuun artsupop-levyyn, olkoon se tämä. Suosittelen varsinkin kappaleita Accelerate ja Delirious.

1. GUY GARVEY: COURTING THE SQUALL

Sokerina pohjalla Elbow-yhtyeen laulajana tunnetun Guy Garveyn Courting The Squall -soololevy. Soundin päätoimittaja Mikko Meriläinen sen sanoi jo melko osuvasti arviossaan: ”Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR) -videoita YouTubessa katsomalla voi kuulemma saada aivo-orgasmeja pehmeästi kuiskailevien ihmisten puheesta ja ääntelyistä. Minulle parasta aivo-orgasmia on brittijalokivi Elbow’sta tutun Guy Garveyn lauluääni. Voisin kuunnella Garveyn lempeää, pehmeää ja pohjattoman surumielistä ääntä loputtomiin. Se saa minut kehräämään.” Melankolisen toiveikaista ja elämää rikastuttavaa musiikkia.

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram | Periscope | Snapchat: @kalenterikarju | Youtube | Twitter