Parhaat kotimaiset biisit 2014

10357794_340337876115785_4934502145308424299_o
Voittajan on helppo hymyillä… not! Kasmir teki vuoden kotimaisen biisin. Kuva: Julius Konttinen.

Parhaat ulkomaiset biisit 2014 -listaukselle pitää tietenkin olla kotimainen vastapooli. Jostakin syystä tänä vuonna kotimaisten biisien listaaminen ei ollut aivan vaivatonta. Sen vuoksi en lähtenyt tekemään Spotify TOP50 -listausta erikseen, mutta jos olisin sellaisen tehnyt, sinne olisi päätynyt ainakin Paperi T:n Sä jätät jäljenSiman Tää on rakkautta (feat. Neon 2)JVG:n Fäijönii ft. Mikael Gabriel ja Nopat-yhtyeen Alla maan -biisin, jotka tältä listalta jäivät nyt uupumaan.

EDIT. Klo 18.20. Paskanmarjat. Olen niin pakkomielteinen yksilö, että oli liian raastavaa jättää kotimaisten biisien soittolista tekemättä. Tasapainoksi Kalenterikarjun ulkomaiselle Spotify-listalle (jota voi muuten kuunnella täältä) nyt siis saatavilla myös TOP35 parasta kotimaista biisiä kätevästi samalta Kalenterikarju: Parhaat kotimaiset biisit 2014 -listalta. Enjoy!

1. KASMIR – VADELMAVENE

Voittajasta ei ole kotimaisella puolellakaan epäilystäkään. Kyllä se minulle on ehdottomasti Kasmirin Vadelmavene, josta bloggasin tuoreeltaan biisin julkaisupäivänä All Earsiin. Olinkohan peräti ensimmäinen bloggaaja, joka biisin ja artistin huomioi? Oli miten oli. Hieno biisi, johon itselläni kiteytyy vuoden 2014 kevät-kesä ja työharjoitteluaika Johanna Kustannuksessa. Vuoden 2014 kesän virallinen soundtrack-biisi.

2. OLAVI UUSIVIRTA – KAUNEUS SEKOITTAA MUN PÄÄN

Olavi Uusivirran tänä vuonna julkaistulta Ikuiset lapset -levyltä voisin listata oikeastaan aivan yhtä hyvin kappaleet Ollaanko tämä kesä näin?, Mannerlaatat tai En tiedä mitä menetän jos jään. Päädyin kuitenkin levyn ensisinkkuun, sillä se onnistui lyömään ällikällä ilmestyessään. Tänä vuonna olen kuullut livenä ja levyltä parasta Olavi Uusivirtaa ikinä. Toivottavasti kehityskaari jatkuu samanlaisena. Vuoden suomirock-biisi.

3. JARI SILLANPÄÄ – SINÄ ANSAITSET KULTAA

Listan kolmas sija tuli ehkä hieman yllätyksenä itsellenikin, mutta onhan tämä nyt aivan älyttömän kova biisi! En osaa sanoa Jari Sillanpään aiemmasta tuotannosta hirveästi, sillä en tunne sitä kovinkaan hyvin, mutta Petri Somerin ja Aku Rannilan säveltämä ja Saara Törmän kirjoittama Sinä ansaitset kultaa osuu ja uppoaa. Kappaletta kuunnellessa tekee mieli itkeä, tanssia ja repiä tai hajottaa samalla jotakin. Tämä kappale on puhdasta tunnetta. Vuoden Sillanpää-biisi.

4. PEPE WILLBERG – LEIKITÄÄN

Vuosi 2014 on ollut ennen kaikkea Pepe Willbergin vuosi. Upea paluu, upealla levyllä. Yli 7-minuuttinen Leikitään käy sydämeen raastavan majesteetillisella kertosäkeellään ja hykerryttää progehtavalla väliosallaan, joka tuo mieleen Rättö ja Lehtisalo -yhtyeen Kopernikus hortoilee näkinkengässä -levyn (2003). Vuoden uljain kotimainen kappale.

5. ROBIN – PAPERILENNOKKI

Kansainvälisen kuuloinen ja tuore popbiisi. Pidin paljon jo Nikke Ankaran kanssa esitetystä Parasta just nyt -singlestä, mutta Robinin Paperilennokki vasta lentoon nouseekin. Kaunis, hallittu ja hyvä sanoitus. Vuoden teinibiisi.

6. HALOO HELSINKI! – BEIBI

Haloo Helsinki! -yhtyeen viime vuosien nousua on ollut todella ilo seurata. En tiedä johtuuko tämä nyt vain minusta, mutta albumimitassa en ollut vieläkään täysin vakuuttunut yhtyeestä. Beibi on silti tuore, ajassa kiinni oleva ja näppärä sävellys, joka on kauttaaltaan timanttia. Vuoden kotimainen moderni rock-kappale.

7. KESKEN – FIILIKSIIN FEAT SUPER JANNE

Tänä vuonna on ilmestynyt jälleen ennätysmäärä hyvää kotimaista räppiä. Kalifornia-Keken tuottama ja Keskenin ja Super Jannen esittämä Fiiliksiin on kotimaisista räppibiiseistä se, jota olen kuunnellut tänä vuonna todennäköisesti eniten. Mieletön biitti ja Super Jannen laulu toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Herättää voimakkaita kesämuistoja ja -fiiliksiä. Vuoden paras pyöräilybiisi. Lisäksi tässä kohtaa voisi heittää shoutoutit myös Kalifornia-Kekelle (Kultaa), Gettomasa & Ruubenille (Hiljaa hyvä tulee) ja Paperi T:lle (Sä jätät jäljen). Ja jos kotimainen räppi kiinnostaa, suosittelen myös tutustumaan All Earsin Miran Vuoden parhaat suomirap -kappaleet TOP50 -listaan.

8. HAAMU – RUSHDIE

Olihan se pakko listata TOP10 -listalle toinenkin kotimainen räpbiisi, kun räppiä tulee kuunneltua kuitenkin melko paljon. Haamun Aikaa kalliimpi (2012) -albumi pujahti ilmestyessään lokeroon ”ihan kiva”, mutta marraskuussa julkaistu hidastempoinen, raskas ja liejuinen Rushdie nosti odotukset kattoon räppärin seuraavan albumin suhteen. Bonuspisteet vuoden tyylikkäimmästä räpvideosta. Vuoden kotimainen räpbiisi.

9. TCT – LAVATANSSIT

Tästä kappaleesta kirjoittelinkin jo Viisi kovaa #4 -postaukseen. Vuoden kreisibailaus-biisi.

10. PÖLLÖT – LENTÄVÄ TALO

Jos tarkkoja ollaan, ilmestyi Pöllöt-yhtyeen Lentävä talo -biisin musiikkivideo Youtubeen jo 26.12.2013. Albumi ilmestyi kuitenkin tänä vuonna Fonalin kautta, joten mennään albumin julkaisun mukaan. Pöllöjen klangi on vanhahtava, 70-lukulainen ja villasukkamaisen nörttimäinen. Lentävä talo sisältää harkittua, pelkistettyä ja merkityksellistä soittoa. Vuoden kotimainen indierock-biisi.

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Bloglovin