Parhaat keikat 2014

DSC_0540
Olavi Uusivirta yhtyeineen Linnanmäellä. Kuva: Miro Palokallio.

Myönnetään pois. Olen nykyään melko laiska keikoilla kävijä. Viime vuosina minua on ollut vaikeaa saada liikkeelle räkäisiin punkluoliin, kaverien bändien keikoille, hehkutettujen nousevien ulkomaalaisbändien odotetuille Suomen ensivisiiteille tai edes festivaaleille. Suurimman osan livekokemuksistani ovat muodostaneet oman bändini keikat sekä niiden bändien keikat, joiden kanssa olemme kulloinkin soittaneet. Surullista mutta totta.

Tänään päätin Wincave-blogin Laurin hienosta Flow-julkistusten veikkauspostaus -bloggauksesta innostuneena koota muhkean välitilinpäätöksen parhaimmista keikoista, jotka olen nähnyt vuonna 2014. Ja niitähän on kertynyt paljon! Olen todistanut tänä vuonna useita erinomaisia keikkoja muun muassa MARS 2014 -tapahtumassa Seinäjoella (Ranger, Hopeajärvi, Sanni), Tavastialla (Tuomo, Markus Krunegård), Le Bonkissa (Janna), Mbarissa (Kepes Mode, Loost Koos), Korjaamolla (Pimeys), Femmagaalassa (No ShameDamn Seagulls), Toppenissa (JVG, Ruudolf, Karri Koira), Tallinn Music Weekillä (Golden Parazyth, Ballet School, The Blanko) ja Lost in Musicissa (Kap Kap, Kalle Lindroth, Elias Kaskinen & Päivän sankarit).

Festivaalikentälläkin tuli tömisteltyä melkein enemmän kuin edelliskesinä yhteensä. Niilläkin riitti todella fantastisia keikkoja. Iskelmä Festivaaleilla hurmasivat Kolmas Nainen, J. Karjalainen ja Paula Koivuniemi. Ruisrockissa olin tänä vuonna ensimmäistä kertaa ja olin heti kolme päivää kerralla. Ruisrockissa ihastuttivat Bastille ja Scandinavian Music Group – ja tulinpa nähneeksi myös David Guettan, Cheekin, Future Islandsin ja Lily Allenin, joista en niin nauttinut (lisäksi missasin Studio Killersin, mikä harmittaa edelleen). Ensi kertaa järjestetty H2Ö oli läpeensä loistavuuden tynnyrissä läpimäräksi uitettu 2-päiväinen pikkufestivaali, jossa todistin upeat livevedot Nightsatanilta, Cleaning Womenilta ja Kuusumun Profeetalta. Lisäksi olin ensimmäistä kertaa Flow’ssa sitten vuoden 2011. Flow’n sunnuntaina mieltä ja korvia lämmittivät varsinkin Outkast, Mac DeMarco ja Mark Ernestus presents Jeri-Jeri.

Paljon keikkoja on siis nähty (tässäkin vain murto-osa). MUTTA. Tässä eivät ole vielä edes parhaat keikat, jotka tänä vuonna näin. Seuraavaksi siis 15 parasta keikkaa, jotka näin tänä vuonna.

1. DIE ANTWOORD, FLOW FESTIVAL 2014

Vuonna 2008 Etelä-Afrikassa perustettu rap-rave -yhtye Die Antwoord ei ole koskaan herättänyt minussa erityisen riemuitsevia tuntemuksia. Totta kai olen nähnyt yhtyeen todella häiritseviä musiikkivideoita, mutten ole oikein ikinä ymmärtänyt, mikä bändin musiikissa kiehtoo. Flow’n sunnuntaiyönä koin jonkinlaisen hurmoksellisen valaistumisen. Ääriään myöten täyteen pakattu saunamainen Blue Tent repeili lähes liitoksistaan Yo-Landi Vi$$erin, Ninjan ja DJ Hi-Tekin paukutellessa menemään. Pitbull Terrierin, I Fink U Freekyn ja Enter the Ninjan tahdissa ei voinut muuta kuin riisua paitansa ja liittyä moshipittiin. Paras keikka, jonka olen nähnyt Flow’ssa heti vuonna 2011 esiintyneen Shantel & Bucovina Club Orkestarin jälkeen. Edelleenkään en jaksa kuunnella bändiä kotioloissa, mutta lähtisin milloin vain uudestaan Die Antwoordin keikalle. Aivan älytön live-energia. Parhaita ikinä näkemiäni keikkoja.

2. JUSTIN TIMBERLAKE, HARTWALL AREENA

Justin Timberlaken ensimmäinen Suomen keikka oli lumoava, viihdyttävä, herkkä sekä ennen kaikkea ammattitaitoinen spektaakkeli. Siinä vaiheessa, kun keikka pärähti käyntiin, ei haitannut lainkaan, että oli maksanut itsensä kipeäksi kenttäpaikoista nimittäin huh huh minkälainen show sitä seurasi. Lähes 2,5h kestäneen ja noin 30 kappaletta sisältäneen kaksiosaisen karkelon vakiovarusteluun kuuluivat luonnollisestikin täysikokoinen bigband, taustalaulajat ja -tanssijat, jättimäinen hunajakennoja muistuttanut visuaalinen lavarakennelma, permannon poikki liikkuva lava, Heartbreak Hotel (Elvis-cover), Human Nature (Michael Jackson -cover) sekä liuta Timberlaken parhaimpia kappaleita. Olihan se aikamoisen järisyttävää kuulla livenä omiin suosikkeihin kuuluvalta artistilta sellaiset täysosumat kuin Rock Your Body, FutureSex/LoveSounds, TKO, Cry Me A River ja Señorita. Erityisen fiiliksissä muistan olleeni kuitenkin keikan aloittaneesta Pusher Love Girlistä, Summer Love -kappaleesta (jonka kertosäehuudatus meni suomalaisyleisöltä hieman ohitse) sekä lopun Suit & Tie/Sexyback/Mirrors -trilogiasta. Ja kaikkea tätä johti koko illan ehdoton yksinvaltias, multitalentti Justin Timberlake, joka muun muassa lauloi, soitti valkoista flyygeliä ja akustista kitaraa, tanssi, viihdytti, huudatti, herkisti ja nauratti. No problem. Rakkauteni Justiniin sen kuin vahvistui.

3. VERONICA MAGGIO, RUISROCK 2014

Myönnän, etten ollut hirveän perillä siitä, kuka Veronica Maggio oli ennen kuin todistin hänen keikkaansa livenä Ruisrockin täpötäydellä Telttalavalla. Tiesin, että veljeni ja tyttöystäväni olivat aivan lääpällään hänen musiikkiinsa. Eikä todellakaan syyttä. Harvemmin nimittäin nähdessään artistin ensimmäistä kertaa livenä, muistaa hänen biiseistään jälkikäteen kuin ehkä muutaman sieltä täältä. Maggion biisimateriaali taas on niin vahvaa ja tarttuvaa, että pystyin hyräilemään useammankin kappaleen melodiaa keikan jälkeenkin. Keikan kohokohtia olivat ainakin yleisön riehaannuttanut Jag kommer ja teltan hiljentänyt Snälla bli min. Ja totta kai näin tänä vuonna Veronica Maggion myös The Circuksessa, joka jäi hieman Ruisrockin keikasta vaikka oli hyvä sekin. Tämän vuoden uusi supersuosikkiartistini.

4. JUHA TAPIO, JÄÄHALLI

Jäähallin keikka oli ensikosketukseni Juha Tapioon livenä. Tyylikkäästi ja hillitysti mutta energisesti ja intensiivisesti esiintynyt Juha sai minut itkemään jo kolmannen biisin aikana hänen juostessaan permannolla kitaransa kanssa. Itselleni huippukohta oli suosikkibiisini Kaksi puuta kuuleminen livenä.

5. TUURE KILPELÄINEN JA KAIHON KARAVAANI, KULTTUURITALO

Keikan jälkeen huomasin pohtivani useammankin kerran, että miksi ihmeessä en ole nähnyt Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaania livenä ennen Käpälikkö-kiertueen Kulttuuritalon päätöskonserttia. Tuuren soolonakin olen tainnut nähdä vain kerran Egotripin lämmittelijänä Tavastialla. Kaihon karavaani yhtyeenä lukeutuu maan parhaimpiin ja Tuure on esiintyjänä ja laulajana täysin suvereeni. Vahva suositus kaikille hyvästä livemusiikista kiinnostuneille.

Näyttökuva 2014-12-19 kello 12.18.42
Teksti-TV 666 -bändin Johannes Leppänen stagedaivaa yleisöön.

6. TEKSTI-TV 666, KUUDES LINJA

Tämän vuoden puhutuimpiin kotimaisiin tulokkaisiin lukeutuva Teksti-TV 666 on syytä kokea livenä. Mehudisco-klubilla yhdessä The Hearingin kanssa esiintynyt bändi pisti täyteen ahdetun Kuudennen Linjan halki poikki ja pinoon. Kahlitsematon live-energia.

7. LAURI TÄHKÄ, ISKELMÄ FESTIVAALI

En ole Lauri Tähkän musiikin suurin ystävä, mutta myönnettävä se on: Lauri Tähkä on livenä ihan vitun hyvä. Iskelmä Festivaalin auringonpaisteessa nähtiin taitava ja intohimoinen esiintyjä, joka saattoi kesken kappaleen nousta rokkaamaan pianon päälle, jos siltä tuntui. Hieno keikka.

8. WEEPING WILLOWS, TAVASTIA

Vieläkö ne sedät jaksaa heilua? Voi kyllä! Vuonna 1995 perustettu Ruotsin parhaisiin bändeihin lukeutuva Weeping Willows on tehnyt tänä vuonna näyttävän paluun ja julkaissut kaksi albumillista hienoa musiikkia – sekä studioalbumi The Time Has Come että joululevy Christmas Time Has Come ovat silkkaa etevyyttä.

9. OLAVI UUSIVIRTA, LINNANMÄKI

Näin Olavi Uusivirran tänä vuonna neljä kertaa livenä. Tämä oli näkemistäni keikoista paras. Menkää katsomaan livenä. Kova se on.

10. MILLA RUMI, LOST IN MUSIC 2014

Milla Rumin kehityskaarta on ollut ilo seurata näin läheltä. Artisti ja bändi ovat kasvaneet esiintyjinä vuoden alkupuoliskosta. Tampereen TTT-klubilla todistin kukkaan puhkeamisen.

11. MARTEN KUNINGAS, TALLINN MUSIC WEEK 2014

Eestiläinen laulaja-lauluntekijä Marten Kuningas vastasi Tallinn Music Weekin parhaasta keikasta. Rock Cafessa vakuuttavasti yhtyeineen esiintynyt Kuningas toi mieleen akustisemman, jazzimman ja kokeellisemman version Olavi Uusivirrasta coveroimassa Radioheadia. Suosittelen erittäin lämpimästi tutustumaan syyskuussa julkaistuun mahtavaan Praktiline Mees -albumiin, joka löytyy myös Spotifysta.

12. PLUTONIUM 74, H2Ö

Ruisleipää ja lakipykäliä, anyone? Plutonium 74, Turun vanha telakka, pimenevä kesäyö, meri, yhteislaulua, ystäviä ja tanssimista. Bonuksena aivan jumalaton pajarin haju joka puolella.

13. RUGER HAUER, FEMMAGAALA

Ruger Hauer on julkaissut kolme keskenään täysin erilaista mutta kovatasoista albumia. Femmagaalassa nähty Kalifornia-Kekellä vahvistettu keikka oli paras näkemäni räppikeikka tänä vuonna.

14. PEPE WILLBERG, RUISROCK 2014

Pepe & Saimaa -levyllä kaikki palkintopöydät tänä vuonna putsannut Pepe Willberg oli Matti Mikkolan kapellimestaroiman big bandinsa kanssa kovassa vedossa Ruisrockissa.

15. MOPO, KUUDES LINJA

Linda Fredrikssonin, Eero Tikkasen ja Eeti Niemisen muodostama Mopo on saavuttanut crossover-suosiota myös jazz-piirien ulkopuolella. Se on vain ja ainoastaan oikein. Todella lämmin suositus ihan jokaiselle ihmiselle. Kyllä, ihan jokaiselle. Menkää katsomaan.

DISCLAIMER: Olen ollut järjestämässä Mehudiscoa, jossa Teksti-TV 666 -bändi esiintyi. Olen toiminut myös Milla Rumin tiedottajana ja olen töissä Kaiku Entertainmentissa, jonka artisteihin Juha Tapio lukeutuu.

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Bloglovin