#minunhyllyni: Särre

Särre
Särre AKA Eiran Jordan on lukumiehiä. Kuva: Lihamyrsky

Lukuviikon (18.-24.4.) kunniaksi Kalenterikarju aloitti uuden #minunhyllyni-nimisen blogisarjan, jossa eri taustoista tulevat tunnetut ja/tai alallaan arvostetut tekijät – miehet ja pojat – kertovat omasta lukemisestaan ja antavat sen jälkeen viisi lukuvinkkiä. Blogisarja on osa #pojatkinlukee-kampanjaa, jota voit seurata FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä.

Särre kuuluu suomalaisen hiphopin vakiokalustoon. Lost Cause -nimellä aloittaneen Loost Koosin riveissä Särre on julkaissut DJ Arsin ja Pianomiehen kanssa kolme albumia ja yhden mixtapen. Tämän lisäksi Särre on päätoimittanut Basso-lehteä, pyörittänyt Rutilus Recordsia ja työskennellyt Music Finlandin projektipäällikkönä. Vuonna 2014 ilmestyi miehen esikoissingle Leikkaa sukkaa, ja nyt on käsillä Lihamyrskyn kautta julkaistu esikoisalbumi Ei riitä, joka sisältää muun muassa Hesan naiset -hitin.

1. Miten kuvailisit suhdettasi lukemiseen?

– Mun on helppo lukea koripalloon ja musiikkiin liittyviä kirjoja, koska ne aiheet kiinnostaa. Luen myös paljon hyvin toisistaan erilaisia kirjoja, luen suomeksi ja englanniksi, vähemmän fiktiota kuin muita, mutta toki romaanejakin jne. Olen joskus lukenut paljonkin erilaisia aikakauslehtiä, kuten New Yorker, joiden pidemmistä hyvin toimitetuista jutuista olen aina pitänyt. Lukeminen on hyvin kausittaista ja lukijana olen aika lyhytpinnainen, mun on aina ollut vaikea keskittyä lukemaan samaa kirjaa pidempiä aikoja ilman, että mieli alkaa harhailla johonkin muualle omiin visioihin. Samalla ajattelen, että vähäkin lukeminen on parempi kuin ei ollenkaan lukemista. Toisaalta tämän luonteeni avulla osaan käyttää lukemista nopeasti myös inspiraation lähteenä omalle taiteelle ja tekemiselle. Joskus olen ostanut myös äänikirjoja, jotka ikään kuin podcasteja toimivat yöllä itselle.

2. Lukemiseen liittyvä positiivinen muisto? 

– Kyllä se on varmaan joku henkiseen heräämiseen tai tiedostamiseen tai eräänlaiseen havahtumiseen liittyvien teosten lukemisesta saatu mielenrauha ja itsevarmuus. Omien kiinnostusten kohteiden pohjalta itsensä sivistäminen uusilla teoksilla on vähän sellaista mielenrauhan bodaamista, että sitä tulee sitä kautta vahvemmaksi.

3. Miten lukeminen vaikuttaa konkreettisesti arkielämääsi?

– Lukutaito ja se, että jopa pinnistää itsensä somen selaamisen sijaan välillä lukemaan on tavoiteltavaa mun elämässä, koska lukeminen rikastuttaa joka kerta. Se inspiroi mua mun työssä, koska saan sen kautta ideoita, ei välttämättä suoraan lyriikkaan, mutta vaikka visuaalisia mielikuvia jotain videota varten tai vapaammin innostun luomaan toisten taiteen kautta jotain uutta.

Särre
Kuva: Lihamyrsky

#MINUNHYLLYNI: SÄRRE
Viisi satunnaista kirjaa omasta hyllystä, joiden lukeminen on inspiroinut

1. QURAYSH ALI LANSANA: THE BREAKBEAT POETS

– Luen tätä nyt. 3 kuraattoria on valinnut 30 vuoden aikana eri vuosina syntyneitä runoilijoita, jotka kirjoittavat hiphop-tyylisesti ja käsitellen hiphop-kulttuurille tyypillisiä aihepiirejä runoissaan. Eri ikäisten runoilijoiden runojen kautta maalautuu makee kuva hiphopista tietyn koodiston tajuavien tyyppien juttuja. Mä tykkään ja oon tykännyt nuorempana paljon varsinkin englanninkielisistä runokirjoista, joissa sanat tanssii paperilla, kun lukee. Ne on tosi inspaavia räppijuttuihin.

2. NEALE DONALD WALSCH: KESKUSTELUJA JUMALAN KANSSA

– Jos on ollut jossain vaiheessa elämää hajalla, niin moni on löytänyt tän kirjan kautta toivoa ja suuntaa. Niin myös minä. Olen lukenut myös kirjailijan muita teoksia. Tää on itselle tällainen särkyneenä saviruukkuna olemisen klassikkoteos. Et silloin, kun lähtee kasaamaan itseään, niin esimerkiksi tästä kirjasta oli itselle hyvä lähteä. Mikä vaan sitten kenellekin toimii.

3. MARCK ECKO: UNLABEL – SELLING YOU WITHOUT SELLING OUT

– Ecko Unlimited -merkin ja Complex -median perustaja heittää suoransanaista läppää katujenkielellä siitä, miten intohimoduunilla voi tehdä uran. Ikään kuin breikata ilman, että lähtee työntämään itseään muiden muottiin ja että mitä kaikkea se vaatii.

4. ALAN MOORE: SWAMP THING – RÄMEEN OLENTO (kirjasarja)

– Alan Mooren kirjoittamana erittäin miellyttävälukuinen ja mystinen supersankaritarina, joka todella saa ajattelemaan sankarihahmon monia eri tasoja. Tyyppi ei tavallaan ole ihminen, vaan suo.

5. HERMAN HESSE: SIDDHARTHA

– Vaimo suositteli tän mulle joskus kun tavattiin ja kirja oli todella kaunis ja teki muhun ison vaikutuksen.

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram | Periscope | Snapchat: @kalenterikarju | Youtube | Twitter