#minunhyllyni: Iso H

Iso H

Iso H valmistelee tällä hetkellä uutta albumia. Kuva: Sami Siilin

Lukuviikon (18.-24.4.) kunniaksi Kalenterikarju aloittaa uuden #minunhyllyni-nimisen blogisarjan, jossa eri taustoista tulevat tunnetut ja/tai alallaan arvostetut tekijät – miehet ja pojat – kertovat omasta lukemisestaan ja antavat sen jälkeen viisi lukuvinkkiä. Blogisarja on osa #pojatkinlukee-kampanjaa, jota voit seurata Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Ensimmäisenä haastatteluvuorossa on suomalaisen hiphopin yksi suurista, Iso H, joka oli tuomassa suomiräppiä alakulttuurista valtavirtaan Elastisen kanssa Fintelligensin riveissä. Neljä kultamyyntiin yltänyttä albumia Fintelligensin ja yhden Lähelle on pitkä matka (2007) -sooloalbumin julkaissut Iso H on lisäksi featannut, tuottanut, miksannut, masteroinut ja äänittänyt lukuisia räppibiisejä. Tällä hetkellä Iso H valmistelee uutta albumiaan.

1. Miten kuvailisit suhdettasi lukemiseen?

– Suhteeni lukemiseen on intohimoinen. Luen mielestäni aika paljon. Pyrin lukemaan oikeastaan joka päivä. Viime vuonna ehdin lukemaan noin 30 kirjaa. Lempigenreni on scifi. Luen pääasiassa englanninkielisiä scifikirjoja puhelimestani tai iPadilta iBooks- ja Kindle -ohjelmilla. Fiktion lisäksi luen tiede-, historia- ja elämänkertakirjoja, uutisia ja blogeja. En kuuntele äänikirjoja.

2. Lukemiseen liittyvä positiivinen muisto? 

– Niitä on paljon. Ensimmäisenä tuli mieleen se, että lapsena yksi lempipuuhistani kesäloman aikana oli kiivetä pihapuuhun lukemaan. Taisi olla iso pihlaja, jonka oksilla roikuin ja istuskelin kirja kädessä mielikuvitus laukaten.

3. Miten lukeminen vaikuttaa konkreettisesti arkielämääsi?

– Lukemisella on valtavan positiivinen vaikutus sanavaraston ja kielenhallinnan kehitykseen. Olen erittäin tyytyväinen, että olen alkanut lukea paljon jo lapsena. Se on auttanut minua kehittymään työssäni muusikkona ja biisinkirjoittajana. Ja yrittäjän elämään kuuluvat asioiden hoito ja paperisodan pyörittäminen on helpompaa, kun kieli on hallussa. Hyvä lukutaito on myös olennainen osa medialukutaitoa, joka on äärimmäisen tärkeä osata.

#MINUNHYLLYNI: ISO H

1. JOHN CHRISTOPHER: TRIPODIEN AIKA (kokoomateos, Viimeinen Tukikohta, Lyijykaupunki, Tulinen Pyörre)

– Meillä oli ala-asteella toisella tai kolmannella luokalla kartongista tehty puu luokkamme seinällä. Tämän puun oksille sai ripustaa paperisen lehden aina kun oli lukenut jonkun kirjan. Lehteen kirjoitettiin luetun kirjan nimi ja tietoa kirjasta. Näin opettajamme pyrki motivoimaan meitä lukemaan. Toimi ihan mukavasti. Lainasin Tripodien aika -kirjan isosiskoltani ja aloin lukemaan sitä. Se ei ollutkaan ihan niin helppo juttu kuin olin kuvitellut. Kirja olikin kolmesta kirjasta koostuva kokoomateos ja sen lukemisessa kesti todella pitkään. Lopulta sain kuitenkin laittaa kolme lehteä kirjapuuhun.

2. DOUGLAS ADAMS: LINNUNRADAN KÄSIKIRJA LIFTAREILLE

– Tämä oli yksi niistä scifikirjoista, jotka sinetöivät tieteiskirjallisuuden lempigenrekseni. Kirjan omintakeinen, kuivahko brittityyppinen huumori teki minuun lähtemättömän vaikutuksen ja sai etsimään käsiini kaikki kirjan jatko-osat. Päädyin jopa lukemaan englanniksi tämän ”viisiosaisen trilogian” päätösosan, koska sitä ei mielestäni suomennettu tarpeeksi nopeasti. Toisella kielellä lukeminen sujui niin hyvin, että ryhdyin lukemaan yhä enemmän englanninkielistä scifiä. Nykyään luen scifini oikeastaan pelkästään englanninkielisenä. Toivon, että suomeksi kirjoitettaisiin enemmän scifiä.

3. JAMES W. LOEWEN: LIES MY TEACHER TOLD ME

– Ostin tämän kirjan Brooklynistä kadunvarsimyyjältä ensimmäisellä New Yorkin -matkallani ja ahmin sen muutamassa illassa hotellihuoneessani. Tämä kirja on yksi tärkeimmistä silmäni avanneista teoksista. Siinä tutkitaan kriittisesti yhdysvaltalaisia historian koulukirjoja. Kirjoittajan johtopäätös on, että koulukirjat levittävät väärää ja jopa valheellista tietoa. Väitteet todistetaan kirjassa aukottomasti ja lähdeviitteineen. Jonkun pitäisi tehdä vastaava tutkimus Suomessa käytettävistä koulun historiankirjoista.

4. ROBERT SHEA & ROBERT ANTON WILSON: THE ILLUMINATUS! TRILOGY (The Eye In The Pyramid, The Golden Apple, Leviathan)

– Tämän kirjan löysin aikoinaan siskoni kirjahyllystä. Ensimmäinen lukukerran jälkeen kirja tuntui lähinnä sekavalta huumehöyryissä kirjoitetulta kohellukselta, mutta kun luin sen vuosia myöhemmin, koin useita ahaa-elämyksiä ja oivalluksia. Illuminatus! on yksinkertaisesti nerokas. Mutta yksinkertainen se ei ole, vaan tarjoilee monitasoisen huumeilla, seksillä ja magialla ryyditetyn seikkailun, joka hyppii ajassa ja paikassa. Silti kaikkein mielenkiintoisinta kirjassa on siinä esitetyt poliittisen filosofian ajatukset. Kirja sotkee hauskalla tavalla faktaa ja fiktiota. Kaikista lukemistani fiktiivisistä teoksista tämä on todennäköisesti yksi eniten maailmankuvaani vaikuttanut kirja.

5. PETER MARSHALL: DEMANDING THE IMPOSSIBLE – A HISTORY OF ANARCHISM

– Erittäin kattava tietopaketti anarkismista, sen historiasta, eri suuntauksista ja tärkeimmistä hahmoista. Pitää sisällään todella mielenkiintoisia historiallisia kertomuksia erilaisten anarkististen kokeilujen ja yhteisöjen voitoista ja tappioista. Anarkismi on ehkä kaikkein eniten väärinymmärretty poliittinen ideologia. Tämä kirja auttaa ymmärtämään anarkismia ja anarkisteja paremmin, ja näyttää mitä kaikkea hyvää anarkistit ovat saaneet aikaan. Vaikka anarkismi on nimenä suhteellisen nuori, teos osoittaa sen, että sen edustamilla poliittisilla filosofioilla on vuosituhantiset perinteet. Tämä kirja on minulle niin tärkeä, että halusin ikuistaa sen vuonna 2007 julkaistun Lähelle on pitkä matka -sooloalbumini kanteen.

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram | Periscope | Snapchat: @kalenterikarju | Youtube | Twitter 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.