MARS 2015: Seminaariopas
Kuten All Earsin Mira omassa MARS-postauksessaan uumoilikin, Kalenterikarju täräyttää blogiinsa viihtymiseen, festarointiin, musiikkiin tai livekattauksen liittyvän kirjoittelun sijaan ennakkotärpit festivaalin seminaaritarjonnasta. #KOVAAPASKAA-blogin Jukka kirjoittelikin jo viime viikolla Marsin tämän vuoden elävän musiikin tarjonnasta.
Mars on rento talvifestivaali musiikkibisneksen ammattilaisille, alan opiskelijoille ja siitä kiinnostuneille ja se järjestetään tänä vuonna aikavälillä 4.-8.2015 Seinäjoen Rytmikorjaamolla. Mars on siinä mielessä hieno tapahtuma seminaarikävijälle, että vaikka tapahtuma onkin pienempi kuin syksyllä järjestettävä isoveljensä Musiikki & Media (jonka kanssa samaan aikaan järjestetään Lost in Music -showcase), löytyy sieltä kaikille kiinnostuneille varmasti jokin jalat alta vievä paneeli. Itse olin viime vuonna ensimmäistä kertaa paikan päällä ja omia fiiliksiä vuoden 2014 Mars-paneelikeskusteluista pääsee tutkimaan täältä ja täältä.
Itse saavun paikan päälle torstaiaamuna, vaikka seminaariosuus alkaakin jo tänään. Seminaarioppaasta löytyy tärppilista keskiviikolle, torstaille ja perjantaille (koko seminaariohjelman löytyy täältä). Lisäksi tulen mitä todennäköisimmin livetwiittaamaan seminaareista. Minua voi halutessaan seurata Twitterissä täällä sekä tapahtuman aikaan hashtagilla #marsfest15. Ja tulkaa ihmeessä moikkaamaan, jos siltä tuntuu!
KESKIVIIKKO
Klo 10.30 – 11.00 Perätila
Uusi Tapahtumalupa: Kohti yhden luukun palvelua
Järjestätkö tapahtumia, joissa soi musiikki? Konsertteja, festivaaleja, näyttelyjä, messuja, pikkujouluja tai keikkoja? Ärsyttääkö byrokratia ja lappusota tapahtumajärjestämisessä? Ei hätää. Teoston tuotepäällikkö Anne Varis esittelee tammikuussa käyttöönotetun Teoston ja Gramexin yhteisen Tapahtumaluvan. Esittelyn yhteydessä tarjolla aamukahvit. Lisää Tapahtumaluvasta voi käydä lukemassa Teoston kotisivuilla täältä.
Klo 11-12.30 Klubisali
Festivaalibarometri 2014 -kyselyn tulokset
Marsin keskiviikko on ristitty Festivaalipäiväksi, mikä on aika kuvaavaa kun tarkastelee seminaaripäivän sisältöä. Päivä käynnistyy Festivaalibarometri 2014 -tutkimuksen tuloksien julkaisulla, kun Suomen rockfestivaalien liiton (SURF ry.), Seinäjoen ammattikorkeakoulun (TATU2-hanke), Taideyliopiston (JOHDE II -hanke) ja Lapin yliopiston matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin yhteistyönä toteutettu kymmeneen suureen vakiintuneeseen kotimaiseen rytmimusiikkifestivaalin seuraajaan tutkimus esitellään yleisölle. Tuloksia esittelee Maarit Kinnunen (Lapin yliopisto), ja julkaisun yhteydessä kuullaan kommenttipuheenvuoroja alan keskeisiltä kotimaisilta toimijoilta. Tutkimuksessa tarkastellaan muun muassa festivaalikävijöiden kulutustottumuksia, mielikuvia, asenteita, arvoja ja kiinnostuksenkohteita.
Klo 13.00 – 16.00 Varikko
Työkaluja luovan alan yrittäjille
Keskiviikon viimeisenä nostona on Työkaluja luovan alan yrittäjille, joka on oikeastaan työpaja. Työpajassa nostetaan esiin aineettoman omaisuuden suojaaminen ja ennakointi luovien alojen liiketoiminnan tukena. Sessio on suunnattu ensisijaisesti luovan alan yrittäjille ja yrittäjiksi suuntaaville. Äärimmäisen kiinnostava ja varmasti hyödyllinen kaikille digitaalisten sisältöjen kuten kuvien, videoiden ja tekstien parissa työskenteleville, mutta myös laajemmin immateriaalioikeuksista kiinnostuneille.
Päivän kouluttajana toimiva Diges ry on valtakunnallinen ja riippumaton luovien toimialojen liiketoiminnan kehittämisyhdistys. Ohjelmaosuuden järjestää aluekehitysyhtiö Frami Oy:n EAKR-hanke ”Innovaatiotoiminnan laajentaminen K8-kärkitomialoilla”.

TORSTAI
Klo 11.00 – 12.15 Klubisali
Mistä Suomi tykkää?
Eikös olisi kiinnostavaa tietää mistä Suomi tykkää? Niin minustakin. Suomalaisen maun jakautumista kulttuurin kentillä sekä sosiaalista käyttäytymistä käsittelevän Suomalainen maku (2014) -kirjan tekijä VTT Semi Purhonen kertoo suomalaisten musiikinkulutus- ja vapaa-ajanviettotavoista. Purhosen alustusta täydentää paneelikeskustelu, jossa selvitetään missä suomalaiset liikkuvat, mistä he pitävät, mitä he oikein haluavat vapaa-ajallaan tehdä ja miten tätä kaikkea tietoa voi hyödyntää musiikkibisneksessä. Lisätietoa kirjasta löytyy esimerkiksi Gaudeamuksen sivuilta ja Helsingin Sanomien artikkelista.
Semi Purhosen puheenvuoroa seuraa paneelikeskustelu.
MODERAATTORI: Ilkka Mattila (Helsingin Sanomat)
PANELISTIT: Semi Purhonen ja Turo Pekari (Teosto)
Klo 12.45 – 13.45 Klubisali
Agenttipaneeli 2015 – Uudet tekijät
Alalla toimivat uudet tekijät kertovat kuinka he päätyivät musiikkibisnekseen, minkälaisia haasteita he kohtaavat työssään, millä perusteella he kiinnittävät artistin ja miten lähtevät rakentamaan tämän uraa. Suosittelen tätä paneelia kaikille niille, jotka toivovat työllistyvänsä alalle. Paneelin jälkeen kannattaa myös pyrkiä rohkeasti juttusille panelistien kanssa ja esittää täsmentäviä kysymyksiä.
MODERAATTORI: Katja Vauhkonen (Sony Music Finland)
PANELISTIT: Feniks Willamo (Fullsteam Agency), Lotta Savolainen (Warner Music Live), Jukka Varmo (Live Nation Finland) ja Ismo Korhonen (Nem Agency)
Klo 15.00 – 15.45 Varikko
Liveology
Suomi on hieno maa livemusiikin ja festivaalien saralla. Liveology tarkastelee elävän musiikin muutosta Suomessa 1970-luvulta nykypäivään. Tutkimuksessa keskitytään muutokseen, joka on kehittynyt ruohonjuuritason toiminnasta ammattimaiseksi liiketoiminnaksi ja yrittäjyydeksi. Oletamme, että suomalaisella järjestökulttuurilla on ollut vahva osa tässä paikallisella, alueellisella ja valtakunnallisella tasolla tapahtuneessa muutoksessa. Tämä symbioottinen suhde on edelleen olemassa järjestöjen, kaupallisten toimijoiden ja ympäröivien yhteisöjen välillä, olkoonkin, että alan suunta on entistä enemmän kohti kansainvälisen mallin mukaisia liike-elämän käytäntöjä. Suosittelen kaikille livemusiikin historiasta kiinnostuneille.
PUHUMASSA: Mervi Luonila ja Heikki Uimonen (Taideyliopiston Sibelius Akatemia)
Klo 15.45 – 16.45 Klubitila
The Art of Managing (The Artist Business)
Ote Marsin sivuilta: ”How to build up a successful artist-manager relationship? What are the key things artists should know before making a management deal? What kind of artists managers want to work with and what kind of artists to avoid? Music business has been evolving in recent years. Can artist be successful without a manager or is the role of the manager even greater than before? Choose the right management or choose self-management?” Mikä on manageri? Minkälainen manageri on hyvä manageri? Miten oppia itse hyväksi manageriksi? Alan perinteisten toimijoiden menettäessä valta-asemaansa sosiaalisen median palveluiden, suoratoiston, digitalisoitumisen, mediamurroksen ja ties minkä vuoksi kannattaa olla varuillaan, mihin soppaan artistina lusikkansa laittaa. Näissä asioissa tehokas ja aktiivinen ulkopuolinen henkilö, manageri, voi tulla tarpeeseen.
MODERAATTORIT: Juha Koivisto (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia) ja Topi Hanhela (Vice Chair, Music Managers Forum Finland / Rante)
PANELISTIT: Andy Inglis (Fivethousand), Virpi Immonen (Fullsteam Management), Jori Hulkkonen (AlppiHouz productions)

PERJANTAI
Klo 11.00 – 12.00 Klubisali
Festivaalien tila ja tulevaisuus Suomessa
Perjantaina palataan hieman keskiviikon Festivaalipäivään. Tässä paneelissa käydään läpi festivaalibarometrin tuloksia ja pohditaan miten festivaaleja tulisi kehittää, että yleisön kiinnostus säilyisi. Kuinka markkinat muuttuvat ja miten kansainvälisten toimijoiden tulo Suomen markkinoille vaikuttaa festivaaleihin? Entä nousevatko järjestämisen kulut jo liian korkeiksi?
MODERAATTORI: Ei ole ilmoitettu vielä
PANELISTIT: Panu Hattunen (Ilosaarirock Festival), Jouni Markkanen (Grey Beard Concerts & Management) ja Mirva Merimaa (Tiketti), Juha Kyyrö (Fullsteam)
Klo 12.30 – 13.30 Klubisali
We Want (No) More
Kuka muistaa vielä syksyllä televisiossa puhuttaneen Miljoonasateen kosketinsoittajan? Entä itse ohjelman, We Want More? Artistin imagon ja julkisuuden suhdetta pohditaan We want (no) more -keskustelussa. Aitous, koskettavuus ja suuret tunteet ovat olleet tosi-tv:n avainsanoja vuosikausia ja nyt ne on napattu markkinointikikaksi myös musiikkiteollisuuteen. Mutta miten pitkälle artistin tulee mennä itsensä myymisessä? Paljonko on liikaa julkisuutta?
Samanaikaisesti eli klo 12.30-13.30 Perätilassa käydään toinen kiinnostava paneelikeskustelu otsikolla ”Marginaalimusiikin tila”. Keskustelua on vetämässä moderaattori Pekka Laine (YLE) ja panelisteina kuullaan Jori Hulkkosta (DJ/tuottaja), Henri Pulkkista (artisti) ja Raine Pulkkista (promoottori, Jelmu ry).
MODERAATTORI: Katja Ståhl (The Fried Music)
PANELISTIT: Mikko Hautakangas (tutkija, Tampereen Yliopisto), Jukka Puurula (fil. yo), Asko Kallonen (Warner Music Finland), Pauli Hanhiniemi (muusikko, lauluntekijä)
Klo 13.45 – 14.45 Klubisali
Missä nuoriso luuraa?
Alan nurkkapöydissä on puhuttu viime vuosina paljon siitä, etteivät nuoret käy enää keikoilla, vaan viettävät mieluummin aikaansa sosiaalisissa medioissa, pelaten tai elokuvia katsellen. Paneelissa keskustellaan siitä, miten nuoriso nykypäivänä on tavoitettavissa ja mitä kanavia pitkin. Mitä nuoriso tekee ja mistä nuoret innostuvat? Kuinka tapahtumajärjestäjät pystyvät vastaamaan nuorison toiveisiin? Tässä paneelissa pyritään löytämään käytännön vinkkejä ja ratkaisuja tapahtumatiedottamiseen sekä markkinointiin – tapahtumasisältöjä unohtamatta. Vahva suositus kaikille tapahtumatuottamisesta ja keikkojen järjestämisestä kiinnostuneille.
MODERAATTORI: Mika Nikula (ELMU / Nosturi)
PANELISTIT: Anttu Maunu (yhdyskuntatieteilijä ja tutkija, EHYT ry), Sami Vepsäläinen (Weekend Festival), Johannes Kinnunen (Fullsteam, Provinssi) sekä edustaja Seinäjoen etsivästä nuorisotyöstä
Klo 15.00 – 15.50 Klubisali
Luova (t)uho musiikkimediassa digitaalisella aikakaudella
Perinteinen musiikkilehdistö on katoamassa. Rytmi sulautui fyysisesti Soundiin, mutta jatkaa netissä. Sue lopetettiin viime syksynä ja Rumbakin ilmestyy vain viisi kertaa vuonna 2015. Perinteisen printtimedian tilalle ja kylkeen ovat tulleet blogit ja erilaiset sosiaalisen median alustat sekä suoratoistopalvelut. Mihin tämä kehitys vie musiikkijournalismia? Innokkaat harrastajat korvaavat ammattilaiset? Samaan aikaan suosituksilla on entistä suurempi merkitys uusien artistien esiin tulemisessa. Mitä tämä tarkoittaa artistien, musiikin kuuntelijoiden ja levy-yhtiöiden kannalta? Kuinka uutta mielenkiintoista musiikkia löytää ylitsevuotavan tarjonnan keskellä? Paneelissa pääkallopaikalla puhumassa myös itse Kalenterikarju.
MODERAATTORI: Taija Holm (ProPromotion)
PANELISTIT: Nalle Österman (toimittaja), Jarkko Fräntilä (toimittaja), Mikko Toiviainen (rosvot.fi/kalenterikarju), Jukka Haarma (eläkeläinen)
Klo 16.00 – 17.00 Klubisali
Elävän musiikin onnenpyörä
Viimeiseksi muttei vähäisimmäksi on nostettava esiin Elävän musiikin onnenpyörä. Tämä ei ole niinkään paneelikeskustelu, mutta jos yhdessä ainoassa seminaarissa aiot käydä, suosittelen erityisesti tätä. Selmuveteraani Harri Pihlajamäki laittaa pyörän pyörimään ja hakee vastaukset musiikkialan päivänpolttaviin kysymyksiin herroilta Juhani Merimaa (Tavastia, Vantaan Festivaalit), Juha Kyyrö (Fullsteam) sekä Eeka Mäkynen (Tuska, Finnish Metal Events). Elävän musiikin onnenpyörässä kisaillaan siis jälleen pilke silmäkulmassa perinteisellä kokoonpanolla!
SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Bloglovin