Levy: Cheek – Alpha Omega

437060

Kun kuulin Avaimet mun kiesiin -biisin ensi kertaa vuonna 2004, en olisi lyönyt missään nimessä rahojani sen puolesta, että lahtelaisesta Jare Henrik Tiihosesta eli Cheekistä kasvaisi jonain päivänä vielä Suomen suurin artisti. Väite olisi ollut absurdi. Näin on silti käynyt. Cheek on niin valtavan suosittu, että muiden suurten artistien tekemiset alkavat näyttää hänen rinnallaan ihan kivalta puuhastelulta. Kun Suomen suurimman rockbändin Haloo Helsingin Kiitos ei ole kirosana -albumi ilmestyi viime vuonna, räväytti bändi Forumin kylkeen kiinnitetyllä lähes 10-metrisellä lakanalla. ”Vau, nyt on isoa!”, muistan ihastelleeni. No, Cheekillä samoja lakanoita on kaksi kappaletta. Ja sen lisäksi JCDecaux-ulkomainokset. R-kioskeilta ovat joutuneet K18-hyllytkin väistyä, jotta sinne on saatu rysäytettyä mainokset ja Cheek-lehtiä, jotka sisältävät uuden albumin (tietenkin lehtiä myydään myös kaikissa ruokakaupoissa, joissa lehtihyllyjä on). Jotain suosiosta kielii se, että Cheek onnistui saamaan haltuunsa Suomen Spotifyn TOP50-listan 10 ensimmäistä kärkisijaa. 15 keikan jäähallikiertueellekin taitavat liput olla jo lähes myyty? Kirsikkana kakun päällä 8. marraskuuta saa ensi-iltansa Cheek-dokumentti Jare vs. Cheek.

Mutta minkälainen se uusi levy oikein on? No, kaikki on ainakin suurempaa kuin koskaan. Sillat palaa, kaikki on liekeissä, Cheekin pitää katsoa peiliin ja muistella menneitä. On fyrkkaa ja mimmejä, dogataan ja bailataan, omaa ryhmää ei unohdeta ja vapaita ollaan kaikesta paitsi maineesta. Lopussa puhutaan saagasta ja ympyrän sulkeutumisesta. En ole ikinä vihannut Cheekiä, vaikka uransa alkutaipaleen biisit olivat hieman kömpelöitä, eivätkä läheskään kaikki viime vuosien sinkkubiisitkään ole minulle uponneet. Silti on sanottava, että Cheek on tehnyt hyvää suomalaiselle musiikkialalle kokonaisuudessaan. Jos ei muuta niin ainakin sitten sitä liikevaihtoa ja kotimaisten artistien areenakeikat – tähän tuskin voi kukaan väittää vastaan.

Arvostan Cheekkiä todella paljon artistina ja ilmiönä. Cheek on Artisti isolla A:lla, oli hänen musiikistaan mitä mieltä tahansa. Cheek on tehnyt paljon töitä suosionsa eteen ja hän on aina ollut piinkova liikemies. Sisu ja määrätietoisuus ovat vieneet hänet pitkälle. Lisäksi tätä nykyä hänellä on takanaan Suomen suurin levy-yhtiö ja paras markkinointitiimi.

Näyttökuva 2015-10-22 kello 19.01.54
Cheekin Alpha Omegan kappaleet Spotifyn Suomen Top 50 -listalla.

1. ALPHA OMEGA

Totuttuun tapaan Cheek räppää Alpha Omega -biisillä menneisyydestään; toistelee ryysyistä rikkauksiin -mantraansa, jossa pikku-Jare Lahdesta, jonka ”perhe pakoili verottajaa” ja ”Monopolist Erottajaa” on päässyt pisteeseen, jossa ”aikuisen ei tarvi heitellä tekorahaa”. Matkan varrella Cheek tulee verranneeksi itseään Eino Leinoon, kertoo, että hänellä on fiilis, että lapsenlapsensa tulevat löytämään hänen kuvansa setelistä ja toteaa, että ”hän on täällä jälleen / jos et tienny tsiigaa uutisii”, koska Cheek nyt vain puhuu itsestään kolmannessa persoonassa. Kohta taas kysellään, onko edessä ”huoramainen kusettaja vai suomalainen superstara”. Kertosäkeessä lainaillaan hieman Daft Punkin Harder Better Faster Stronger -biisin ajatusta: ”Mä annan kaiken ku enempää ei oo / tajuuksä kuka sun edessä seisoo / alpha omega / kovempi parempi nopeempi vahvempi”. Laini ”testamentti myöhäistä arkussa on väkertää” saa pysäyttää hetkeksi miettimään, jääkö Alpha Omega Cheekin viimeiseksi levyksi. Kuinka tästä voisi ainakaan Suomen markkinoilla enää suuremmaksi kasvaa? Yllättävän intromainen biisi.

2. SÄ HUUDAT

Kirjoitin Sä huudat -singlestä tuoreeltaan näin: ”Sä huudat alkaa melko yllättävästi seesteisellä jazzmaisen pehmeällä pianosäestyksellä ja vierailevalla naisvokalistilla: ”Sä huudat, että sä oot hukas / ilman mua, enkä mä oo kukaan / ilman sua tuu takas kotiin”. Tämän jälkeen soulahtava pitchattu laulusämple, kameroiden räpsimistä ja säkeistöön: ”Anna sen kameran laulaa / jos on ollu kylmä ilman mua / ei tarvi enää palella kauaa”. Niin. Cheek on tullut takaisin ja heti ensiriveissä viitataan julkisuuden taakkaan, johon artistilla on YleX:n tuoreehkon haastattelun mukaan ristiriitainen suhde; tauon aikana oli välillä jopa mentävä kauppaan tarkistamaan, muistavatko ihmiset vielä hänet. Tauko on tehnyt selvästi räppärille hyvää ja omaa artistiuttakin on ehditty prosessoida: ”Tähän elämään jää puoliks tahtomattaan kiinni / illan pimeinä tunteina kelaan / et kai pakko tappaa Cheekki […] Kaipaan takas sun luo / sinne missä mun hyvä on / mun koti on siellä missä mun sydän on.” Niin kornilta kuin äskeiset lainit kirjoitettuina kuulostavatkin, biisin sisällä onnistun jopa hieman liikuttumaan näistä sanoista. Sen sijaan rivit kuten ”Mä oon kiertäny maailman / ettien Jaree” ja ”Jare sitä Jare tätä / Jare Jare Jare Jare / panee sitä panee tätä / Jare Jare Jare Jare” onnistuvat vain ja ainoastaan naurattamaan.” Lue koko arvio biisistä täältä.

3. ME OLLAAN NE (FEAT. NIKKE ANKARA)

Itseruoskinnan jälkeen seuraa bilebiisi Me ollaan ne. Nyt ”vosut haluu lähtee ottamaan pollaan” ja ollaan ”Saarisen luentojen esimerkkei, yläfemmaillaan presidenttei”. Kertosäkeessä ”Me ollaan ne joiksi pojat haluu ryhtyy / me ollaan ne joihin vosut haluu yhtyy”. Ok. Seuraava biisi.

4. CHEKKONEN

Itämaisesti starttaava Chekkonen lainailee kiinnostava kyllä hieman Panjabi MC:n Mundian To Bach Ke -biisiä. Chekkosessa esitellään cheekmäistä itseironiaa á la Antti Tuisku. Periaatteessa tämä voisi olla hieman muutettuna suoraan Spektin laulukirjasta: ”Ne puhuu slangii koska (Chekkonen) / tytöt tanssii koska (Chekkonen) / ovimiehet soittaa ambulanssii koska (Chekkonen) / ne haukkoo henkee koska (Chekkonen) / repii perseen koska (Chekkonen) / ei lippui festareille ostaa kerkee koska (Chekkonen) / jonnet ragee koska (Chekkonen) / tytöt on salee koska (Chekkonen) / hetkonen ne nimee lapsii Jareks koska (Chekkonen) / homma slaidaa koska (Chekkonen) / jengi bailaa koska / Chekkonen Chekkonen Chekkonen Chekkonen”. Minua tämä naurattaa. Hauska biisi. Ja tansittava.

12094938_10153744093568395_7438166324328092992_o
Kuvassa Jare ja Cheek. Kuva: Nana Simelius

5. SILLAT (FEAT. ILTA)

Toisena singlenä julkaistu Sillat ei oikein lähde. Kokonaiskuva kuulostaa suttuiselta. Kappaleen kertosäkeessä laulavan Iltan ääni ei myöskään pääse aivan oikeuksiinsa, vaikka Facebook-sivuilleen ladattu cover Sian Chandelierista hieno onkin. Toisen säkeistön päättävä ”ethän sä nyt jumalauta mulle tee noin HÄH” saa aikaan spontaanin naurunpyrskähdyksen.

6. LEVEELLÄ (FEAT. HERRASMIESLIIGA, KAPASITEETTIYKSIKKÖ)

Huh. Introsta ja säkeistöstä tulee mieleen samanaikaisesti mieleen vanha Fintelligens ja Christina Aguileran Genie In A Bottle -hitti. Tykkään! Leveellä-biisissä itsetietoinen egoilu on riisuttu Cheek-mittarilla minimiin. Uniikin versen loppu (”Oon Karibial mimmi tuomas aamupalaa sänkyyn / joten testot ylös estot alas Jare myös ja KY takas joten hip hop hooray madafakas”) onnistuu tuomaan hymyn huulille jokaisella kuuntelulla, mutta Cheekille tekisi mieli antaa piiskaa ällöttävästä ”joka taajamassa tytöt ollu antamassa pilluu” -lainista. Muuten oikein hyvä biisi.

7. MAKEE JA SELKEE (FEAT. KASMIR)

No nyt! Seksikäs saksofoni, viulu-sämple ja Kasmir kertosäkeessä. Eihän tämä voi mennä pieleen – eikä menekään. Tuleeko muille mieleen Chromatics? Jos Suomessa tehtäisiin uudelleenversiointi Nicolas Winding Refnin Drivestä, tämä biisi soisi soundtrackilla.

8. JOS SÄ HALUUT (FEAT. YASMIN YAMAJAKO)

Vapaa kaikesta paitsi maineesta, antaa puhujien puhuu ja tytöt hakkaa ovea kuin Sannin Pojat-biisissä konsanaan. Syypää sun hymyyn -singleltä tutuksi tullut Yasmin Yamajako vetää ihan mukiinmenevästi, muttei herätä sen suurempia tunteita.

9. KEINU

Hän joka keinussa jumalten keinuu”. Eino Leino tulee albumilla jo toista kertaa esille (Eino Leinon Jumalien keinu -runo julkaistiin 1902). Cheekistä ja Leinosta samassa lauseessa puhuminen kun tuntuu hieman… kummalliselta. Vai paljastaako Cheek tässä itsestään enemmän kuin luulemmekaan? Kärsiikö Cheek Leinon maanisdepressiivisyydestä; keinusta maan ja taivaan välillä? Sitä emme tiedä. ”Hän on hiphop-jumalan poika” -lainista lähtien mennään silti heti ojaan. Häntä (eli Cheekiä) on kivitetty rehtorin nähden, kantaa ristiä selässään ja niin edelleen. Tutkijat kirjottaa hänen keloistaan, lehdet kirjoittaa hänen kelloistaan. Ja hän parantaa hiphopin noin vaan. Selvä.

10. VALOT SAMMUU

Alpha Omega. Viimeinen biisi, Valot sammuu. Ympyrä sulkeutuu. Saagasta puhuttiin jo Keinu-kappaleessa ja viitteitä Cheekin mahdolliseen lopettamiseen annettiin ensimmäisessä kappaleessakin. Lopettaako Cheek? Valot sammuu alkaa näin: ”Okei nyt mä naulaan / suljen ympyrän takasi noidankehään / kun saaga on valmis ei paremmin enää voi tehdä […] kun en enää oo tääl nii team cheek te hoidatte tän”. Ja kertosäkeessä lauletaan: ”Kun valot sammuu vain tyhjä huone jää / kun kaikki on sanottu vain tarinat jää elämään”. Onko tämä Cheekin viimeinen levy?

+ Tuotanto
+ Cheekin itseironia
+ Sä huudat, Chekkonen, Leveellä, Makee ja selkee

+ Yksi suuruudenhulluimpia suomalaisia levyjä
– Yksi suuruudenhulluimpia suomalaisia levyjä
– Sillat, Me ollaan ne, Keinu
– Cheekistely on hauskaa mutta egoilun rinnalle toivoisi myös sisältöä

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Bloglovin