Kalenterikarju: Suomi Sound of 2015, osa 3/3

Erakossa_promo_9-2014_2
Kuvassa Erakossa-yhtye kaikessa komeudessaan. Alkuperäinen kuva täältä.

Suomi on pieni maa. Silti vuosittain tämän pikkuruisen maan kartalle ilmestyy tusinoittain uusia kiinnostavia bändejä. Tälle kolmiosaiselle Kalenterikarju: Suomi Sound of 2015 -listalle olen kerännyt mielestäni 15 mielenkiintoisinta uutta yhtyettä ja artistia, joilla ei tietääkseni vielä ole levytyssopimusta ja jotka eivät ole toistaiseksi julkaisseet debyyttialbumiaan. Tämän vuoksi olen jäävännyt pois sellaisia upeita debytantteja kuten Kesä (Svart Records), Lasten hautausmaa (Svart Records), Apina (Sakara Records), Tilhet, pajut ja muut (Suomen Musiikki), Sima (Sony Music), Tiisu (Sony Music), Hätä-Miikka (Johanna Kustannus), Vilma Alina (Universal Music), Siru (Universal Music) ja Mitra (Warner Music), jotka suosittelen ehdottomasti tarkastamaan tänä vuonna.

Tämä on kolmas osa Kalenterikarju: Suomi Sound of 2015 -sarjasta. Lue ensimmäinen osa täältä ja toinen osa täältä. Tarkoitus olisi tehdä postaussarjasta jokavuotinen – seuraava listaus tiedossa siis tammikuussa 2016.

Jäikö listauksesta puuttumaan joku mielestäsi kova bändi tai artisti, joka olisi ansainnut tulla mainituksi? Kerro mielipiteesi kommenttiboksiin.

5. MC INTOLERANSSI & STRUTSIN MUNAT

Luulitteko te oikeasti, ettei listalta löytyisi lainkaan hiphop- ja räpjohdannaisia artisteja? Kyllähän niitäkin Kalenterikarju: Suomi Sound of 2015 -listalta löytyy! MC Intoleranssi & Strutsin munat on tehnyt Kalenterikarjuun lähtemättömän vaikutuksen renttumaisella rentoudellaan. Varsinkin Kallios on fyrkkaa -kappale oikeuttaa listasijoituksen, mutta hyviä biisejä ovat aiemmin julkaistut Essi Kosola ja Onks tätä lisää? -kappaleetkin.

MILTÄ KUULOSTAA? Rennon letkeä jazzahtava, soulahtava ja hiphopahtava ison bändin sointi yhdistyy luontevasti makuuhuoneläppäriräppiin. Toivottavasti bändiä pääsisi tänä vuonna kuulemaan vihdoin liveolosuhteissakin.

KENEN FANEILLE? MC Intoleranssi & Strutsin munat on kuin luomuversio Jamiroquaista; pudonnee oikein hyvin RuudolfLieminen, Roope Salminen & Koirat, St. Rasta ja Jätkäjätkät -faneille.

https://www.youtube.com/watch?v=8cmrwmHhTwg

4. TRIPPLE 2

Tripple 2 on räpyhtye, johon kuuluvat ghanalaisveljesten Chrisin ja Akrongin lisäksi DJ Shanti K. Tammikuun loppupuolella julkaistu uusi single Alright vakuutti allekirjoittaneen toisin kuin aiemmin julkaistu vielä suuntaa hakenut Funky Flame. Alright-biisillä tuotanto kuulostaa siistimmältä, kaupallisemmalta ja no, kaikin puolin paremmalta. Tripple 2 voi olla yksi tämän vuoden todellisia yllättäjiä.

MILTÄ KUULOSTAA? Kaupallista potentiaalia tihkuvaa ja päähän soimaan jäävää räppiä hyvillä biiteillä.

KENEN FANEILLE? Hmm. Omissa mielikuvissani Tripple 2 liikkuu jossakin uuden RedramanAkonin, 50 Centin ja Usherin välimaastossa. Suosittelen kaikille suomiräpistä kiinnostuneille.

3. YSTÄVÄLLISET

Ystävälliset on suomirock-bändi, joka luottaa mukana hoilattaviin tarttuviin melodioihin sekä hyviin sanoituksiin. Nämä kaksi asiaa ovat ne kaksi asiaa, jotka minuakin popmusiikissa lähinnä kiinnostavat. Treffit ja Liian rehellinen peili -kappaleillaan vuosien 2012-2013 välillä blogosfäärin ja YleX:n tietoisuuteen pongahtanut bändi valmistelee tällä hetkellä pienen tauon jälkeen uusia kappaleita. Itsekin bloggasin All Earsin vanhalle sivustolle bändistä seuraavaa: ”Ystävälliset on kuusihenkinen helsinkiläisbändi. Jannen, Ramin, Lassen, Villen, Vellun ja Aleksin muodostama sekstetti ei ole ollut kasassa vielä vuottakaan ja jo nyt paketti tuntuu olevan hyvin kasassa. YleX nosti taannoin ensisinglen Parasta nyt -listalleen ja kommentoi kappaletta seuraavasti: ”Uuden aallon suomirock nostaa jälleen päätään tyylikkäänä. (—) Jos yhtye todella on ollut kasassa vasta pari kuukautta, ja debyyttibiisi vakuuttaa näin, niin innolla odotamme mitä muuta bändillä on tarjota.”” Josko tänä vuonna yhtye räjähtäisi suurempaankin tietoisuuteen?

MILTÄ KUULOSTAA? Ystävälliset on kuin hybridi Aknestikia, Eppu Normaalia ja Hassisen konetta. Rehellistä ja perinnetietoista suomirockia siis. Sanoitukset kuitenkin kiinteästi 2010-luvulla.

KENEN FANEILLE? Oletko tänä vuonna ollut innoissasi suomirockin uudesta noususta? Pidätkö Matti Johannes Koivusta, Egotripistä, Don Huonoista ja Pimeydestä? Jos vastasit edellä oleviin kyllä, älä jätä väliin Ystävällisiä.

2. VIEW

Omakustanneräppäri View julkaisi tammikuussa Avalon-singlensä ja heti alkoi tapahtua. Ensiksi Rosvot-bloggaaja Lauri kirjoitti artistista Wincave-blogiinsa. Sitten Loop-radiokanava huomioi kanavaäänenä toimivan artistin nettisivuillaan, YleX:n Uuden musiikin iltavuoro vei Avalonin radioneitsyyden ja Spin FM ja City haastattelivat. Kohta single olikin YleX:n Viikon tehona nousten sieltä vieläpä kanavan soittolistallekin. Nähtiinpä single NRJ:n Hitti vai huti? -äänestyksessäkin. Tätä jos mitä voi sanoa lumipalloefektiksi. Tänä keväänä päivänvalonsa näkee artistin Avalon EP. Saa nähdä minkälaisen lumipalloefektin se poikii.

MILTÄ KUULOSTAA? View on sekoitus urbaania kaupungin öistä sykettä, sähköisen minimalista supertyylikästä tuotantoa sekä korviin sulavaa flow’ta.

KENEN FANEILLE? Pidätkö Cocoan julkaisemista artisteista kuten Biniyamista, Noah Kinistä ja Graciaksesta? Jos vastasit kyllä, View saattaa hyvinkin olla uusi suosikkiartistisi.

1. ERAKOSSA

Kalenterikarju-blogin ensimmäisen vuotuisen Suomi Sound of -listan voittajaksi selviytyi yhden miehen yhtye Erakossa. Erakossa lienee tässä vaiheessa tuttu jo useimmille YleX:n kuuntelijoille, sillä bändin loppuvuodesta 2014 julkaistu Löysään hirteen -debyyttisingle esiteltiin ensin Kellarissa, sitten Viikon tehona ja Rytmibarometrissä, jonka jälkeen kappale nousi YleX:n soittolistalle. Voitto tuli myöskin Radio Suomen Levylautakunnassa ja Radio Helsingin DLX Demo Showssakin Erakossa oli vastikään toisen kauden finaalikahinoissa. Kova suoritus omakustanneartistilta. Vuosi 2015 näyttää, mihin sfääreihin Erakossa vielä nousee. Oma luottoni tätä yhden miehen bändiä kohtaan on kova.

MILTÄ KUULOSTAA? Erakossa on kekseliäs sekoitus rockia, räppiä ja punkkia. Ehkä kun EDM ja muu elektroninen musiikki pikku hiljaa laskee maailmalla suosiotaan, kuullaan myös tällaista nykyaikaista syntikoilla maustettua suomirockiakin enemmän radiotaajuuksilla?

KENEN FANEILLE? Tehosekoittimesta, Pää kiistä ja Heikki Kuulasta innostuneille ja… paskan marjat. JOKAIKISEN SUOMALAISEN pitäisi kuulla tätä bändiä. Kyllä, myös juuri SINUN!

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Bloglovin