Joulukalenteri – Lista: TOP5 joululevyt

Kalenterikarju-blogi täyttää tänään yhden kuukauden (!!!) ja sen kunniaksi päätin laittaa pihalle uuden Lista-postauksen. Ja koska kyse on Rosvojen joulukalenterista, mikä olisikaan sopivampaa kuin TOP5 joululevyt -postaus! Artistien joululevyt herättävät ymmärrettävästi närää suuressa osassa kansakuntaa (varsinkin musiikkidiggareiden keskuudessa), mutta täytyy sanoa, että kyllä on olemassa hyviäkin joululevyjä. Omalta listaltani jäivät tällä kertaa täpärästi pois Bob Dylanin Christmas In The Heart (2009), Bing Crosbyn White Christmas (1986) ja Phil Spectorin eri esittäjien tulkitsema A Christmas Gift For You From Phil Spector’ (1963), joihin tutustumista suosittelen erittäin lämpimästi.

1. SUFJAN STEVENS – SONGS FOR CHRISTMAS (2006)

Itselleni läheisin ja eniten kuunneltu joululevy koskaan on varmastikin Sufjan Stevensin Songs for Christmas. Se on todennäköisesti myös ainoa joulualbumi, jota muistan kuunnelleeni myös joulun ajan ulkopuolella. Alun perin vuosien 2001-2006 välillä ystäville ja perheelle lahjaksi äänitetystä viidestä EP-levystä koostuva paketti sisältää traditionaalisten joululaulujen lisäksi Sufjanin itsensä säveltämiä lauluja kuten Christmas in July, Only at Christmas Time ja That Was the Worst Christmas Ever!. Sufjanilta ilmestyi vuonna 2012 toinenkin joulualbumi, Silver & Gold: Songs for Christmas, Vols. 6–10, joka edeltäjänsä tavoin oli jaettu viiden EP-levyn pakettiin. Ehkä tänä vuonna uskallan vihdoinkin ottaa senkin levyn kuunteluun.

2. FRANK SINATRA – A JOLLY CHRISTMAS FROM FRANK SINATRA (1957)

Häpeäkseni on myönnettävä, etten tunne kovin hyvin Frank Sinatran tuotantoa. Sinatran joululevyä kuuntelen silti lähes joka vuosi. Levyltä löytyvä Have Yourself A Merry Little Christmas on ihanan disneymäisine naiskuoroineen ja jousiarreineen eräs kauneimmista tietämistäni versioinneista kyseisestä kappaleesta. Ja kirsikkana kakun päällä Sinatran samettimainen hieman alakuloinen komea baritoni. Muita helmiä A Jolly Christmas From Frank Sinatra -albumilla edustavat The Christmas Song (Merry Christmas To You), I’ll Be Home For Christmas (If Only In My Dreams) ja It Came Upon A Midnight Clear. Kiinnostavana knoppitietona kerrottakoon, että Sinatran joulualbumi on peräti neljäs Sinatran julkaisema albumi vuonna 1957 – saman vuoden tammikuussa julkaistiin Close To You, kesäkuussa A Swingin’ Affair! ja syyskuussa vielä Where Are You? samaan aikaan joululevyn kanssa. Tuottelias meininki!

3. ELVIS PRESLEY – ELVIS’ CHRISTMAS ALBUM (1957)

Kun Sinatran alakuloisuus, vakavuus ja viihteellisyys alkaa masentaa liiaksi, kannattaa cd-pesään ujuttaa samana vuonna Sinatran joululevyn kanssa ilmestynyt niin ikään yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista joululevyistä. Kyse on luonnollisestikin Elvis Presleyn Elvis’ Christmas Album -levystä. Svengaava ja kevyesti rock’n’rollaava kokonaisuus on mielestäni hieman epätasainen, mutta sisältää myös paljon hyviä hetkiä. Tällaisiksi luettakoon ainakin Blue Christmas -klassikko, I’ll be Home For Christmas, I Believe ja Santa Claus Is Back In Town.

4. JACKSON 5 – CHRISTMAS ALBUM (1970)

Kyllähän jokaiseen jouluun kuuluu myös Jackson 5 -yhtyeen Christmas Album. Popsoulista ammentava, kaunista stemmalauluntaa ja funkahtavaa Motown-meininkiä hyödyntävä albumi on osittain omaan makuuni turhan pirtsakka paketti, mutta rauhallisemmat esitykset kuten The Christmas Song, Christmas Won’t Be The Same This Year ja Give Love On Christmas Day ovat täyttä rautaa. Ja kyllähän Have Yourself A Merry Little Christmas toimii aina myös Jackson 5:n versioimana.

5. WEEPING WILLOWS – CHRISTMAS TIME HAS COME (2014)

Tänä vuonna aivan loistavan The Time Has Come -levyn julkaissut Weeping Willows pisti marraskuun puolivälissä ulos fantastisen Christmas Time Has Come -joulualbumin. Magnus Carlsonin herkän väräjävää ääntä kuunnellessa herää yksi kysymys: miksi Weeping Willows ei ole tehnyt joululevyä jo aiemmin? Tasavahvalta ja tyylitajuisesti sovitetulta joululevyltä edukseen erottuvat singlenäkin julkaistu Someday At Christmas, svengaava Christmas Time Is Here Again ja kaihoisan unelmoiva Winter Night.

Teidän vuoronne. Mitkä ovat teidän mielestänne parhaita joulululevyjä? Vinkkejä varsinkin kotimaiselta puolelta otetaan ilolla vastaan!

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Bloglovin

Yksi kommentti kirjoitukseen Joulukalenteri – Lista: TOP5 joululevyt

  1. Laura kommentoi:

    Pedro’s Heavy Gentlemenin Pedro’s Christmas on ikisuosikki, joka saa kyytiä joka joulu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.