It’s a Man’s World

Int-Mens-Day-1024x880

Alkuperäinen kuva: http://bit.ly/1BN00sy

Kuulin aamulla, että tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Kansainvälinen miestenpäivä. Siis mikä? Olen toki kuullut joskus puhuttavan miestenpäivästä, mutta koko päivän identiteetti on ollut minulle aiemmin hieman hämärän peitossa. Miksi miestenpäivää vietetään? Onko se vain miesten epätoivoinen yritys saada itselleen naistenpäivää vastaava oma päivänsä? Kiinnostaako miestenpäivä ketään?

Kansainvälistä miestenpäivää on vietetty vuodesta 1999 saakka. Päivän kansainvälisten sivujen mukaan tarkoituksena on (vapaasti suomennettuna) ”kiinnittää huomiota miesten ja poikien terveyteen ja hyvinvointiin, parantaa sukupuolten välisiä suhteita, edistää sukupuolten tasa-arvoa sekä korostaa myönteisiä miesroolimalleja.” Lisäksi sivulla kerrotaan, että päivä on miehille ”tilaisuus juhlistaa saavutuksiaan ja osallistumistaan yhteisöön, perheeseen, avioliittoon ja päivähoitoon liittyvissä kysymyksissä.”

Aina yhtä luotettava Wikipedia osaa kertoa miestenpäivästä seuraavaa: ”Trinidadin ja Tobagon kansalaiset viettivät miestenpäivää ensimmäisinä 19. marraskuuta vuonna 1999, tohtori Jerome Teelucksinghin (Länsi-Intian yliopisto) aloitteesta. Hän halusi isänpäivän rinnalle oman päivän pojille, nuorille ja muille lapsettomille miehille sekä tarjota hyviä roolimalleja ja yhdistää ihmisiä yli sukupuoli-, uskonto- ja kansallisuusrajojen.”

Näyttökuva 2014-11-19 kello 17.19.59

Screenshot International Men’s Dayn Vimeo-tililtä.

Miestenpäivä on ihan okei juttu ja sen tarkoitusperät ovat loistavat. Silti minä 25-vuotiaana miehenä juhlistan mieluummin naistenpäivää (8.3.), äitienpäivää (toukokuun toinen sunnuntai), isänpäivää (marraskuun toinen sunnuntai) ja Minna Canthin päivää (tasa-arvon päivä, 19.3.). Miksikö? Hyvä kysymys, sillä kyllä minä uskon miestenpäivänkin arvoihin. Miestenpäivä ei taida vielä läpäistä omaa seulaani sen vuoksi, että se vaikuttaa (okei, varsinainen stereotypia tämäkin) vain narsistiselta pyrkimykseltä saada miessukupuolelle turhaa huomiota. Tällä hetkellä tuntuu, että koko kansainvälisen miestenpäivän olennainen pointti hukkuukin johonkin pullistelevien punaniskojen testosteronin katkuisen machoilun alle (huh, varsinainen kärjistys tämäkin). Ottaako kukaan miestenpäivää vakavasti? Oletteko nähneet paljon uutisointia aiheen tiimoilta tänään?

Näyttökuva 2014-11-19 kello 18.41.40

Tänään 8 syytä viettää miestenpäivää -postauksella ihmisiä ilostuttanut Jussi Korhosen Isän pikajuna -blogi valoi minuunkin pikkiriikkisen uskoa miestenpäivän tärkeydestä.

Toteutuessaan miestenpäivä on oikeasti todella oivallinen askel kohti tasa-arvoisempaa maailmaa. Tämä kuitenkin edellyttää, että miestenpäivä saataisiin jotenkin paremmin ihmisten tietoisuuteen – juurikin tasa-arvoisuutta ja tasavertaisuutta korostavana päivänä, eikä machoiluna. Tällä hetkellä miestenpäivä onnistuu herättämään minussa positiivisten fiilisten sijaan lähinnä negatiivisia tuntemuksia, joista päällimmäisenä lienee eräänlainen kummallinen häpeän tunne (samastuuko kukaan muu mies tähän?).

Näyttökuva 2014-11-19 kello 16.51.54Näyttökuva 2014-11-19 kello 18.18.54

Lopuksi on pakko heittäytyä hieman sentimentaaliseksi idealistiseksi hipiksi (yök) ja kirjoittaa muutama sana aiheesta, joka ei sinänsä liity miestenpäivään, mutta liittyy kiinteästi tasa-arvoon. Minä nimittäin todella toivoisin, että me vielä joskus eläisimme sellaisessa maailmassa, jossa ei tarvitsisi viettää erikseen miesten- tai naistenpäivää tai edes tasa-arvon päivää, sillä tasa-arvo toteutuisi joka päivä koko ajan kaikkialla. Tiedän. Tämä on idealistista, mutta ei mahdotonta. Tämän eteen on vain tehtävä rajusti töitä.

Ensimmäinen askel – näin vaikkapa tämän kansainvälisen miestenpäivän kunniaksi – olisi saada vihdoin ja viimein tasa-arvoinen avioliittolaki läpi Suomessakin. Tunnetut henkilöt voivat tukea Me tahdomme -kampanjaa täällä ja yritykset, yhteisöt ja järjestöt täällä.

Hyvää miestenpäivää kaikille! Edistetäänhän tasa-arvoa jatkossakin?

PS. En löytänyt tähän hätään nyrkki silmään -tyylistä lainausta tasa-arvosta, mutta laitetaan lohdutukseksi ja inspiraatioksi loppuun Nelson Mandelan viisaita sanoja vapaudesta:

For to be free is not merely to cast off one’s chains, but to live in a way that respects and enhances the freedom of others.”
Nelson Mandela

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Bloglovin

2 kommenttia kirjoitukseen It’s a Man’s World

  1. Urho10 kommentoi:

    Enpä ollut minäkään miestenpäivästä kuullut. Samat fiilikset kyseisen päivän ”turhuudesta”, ja että sitä muut edes viettäisivät kuin mainitsemasi testosteronin katkuiset machoilijat. Naisten ja lasten asemassa on jo tarpeeksi parannettavaa ja enpä usko, että miestenpäivä niitä ainakaan eteenpäin veisi. Saadaan tosiaan toivoa, että jonain päivänä miesten ja naisten tasa-arvoisuus olisi itsestäänselvyys, mutta hyvä tovi siihen varmasti vierähtää. #Päivä.

  2. Mikko Toiviainen Mikko Toiviainen kommentoi:

    Hei Urho10 ja kiitos kommentistasi! Miestenpäivä on kyllä hieman… noh, sanotaan, että mielestäni tänään vietettävä Kansainvälinen lasten päivä (tai Lapsen oikeuksien päivä) on moninverroin tärkeämpi päivä. Hienoa, etten ollut täysin yksin ”turhuuden” tuntemusteni kanssa :) #Päivä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.