Hyvää 1-vuotissyntymäpäivää, Kalenterikarju
Ensimmäinen blogipostaukseni, Kalenterikarju esittäytyy, ilmestyi 10.11.2014 eli päivälleen tasan vuosi sitten. Kyllä. Blogi viettää tänään 1-vuotissyntymäpäiviään. Huraa! Sen kunniaksi ajattelin paketoida vähän kulunutta vuotta ja pohtia musiikkiblogeja ja musiikkibloggaamista muutenkin.
Aloittaessani Kalenterikarju-blogin, olin kirjoittanut kaksi vuotta nyt jo kuopattuun Sue-musiikkilehteen ja All Ears -blogiin yhdessä Miran ja Jalmarin kanssa. Miran vuonna 2007 perustama All Ears on Suomen pienessä musiikkiblogosfäärissä yksi pitkäikäisimmistä blogeista ja oli suuri kunnia olla mukana kirjoittamassa sitä. Suuri kiitos Mira! Ja kiitokset yhtä lailla Jalmari, vaikket enää blogiskenessä aktiivisesti enää huseeraakaan.
Kun starttailin Kalenterikarjua, ajatuksenani oli kirjoittaa blogia musiikki ja lifestyle -kulmilla. Vaikken missään vaiheessa tietoista päätöstä asian suhteen tehnytkään, ovat lifestyle-postaukset jääneet näköjään vähemmälle. Olen vain keskittynyt kirjoittamaan sitä, mikä tulee luontevasti sen enempiä analysoimatta. Tässä sivupalkkia tarkastellessani huomaan, että albumi- ja biisiarviot sekä ajoittaiset ajankohtaiset musiikkialaan ja -ohjelmiin liittyvät kommentaarit ovat muotoutuneet tämän blogin punaiseksi langaksi. Ja toimiihan se näinkin, vaikka vuosi sitten intoilinkin blogista, johon voisin kirjoittaa esimerkiksi ”juoksemisesta, Dawson’s Creekistä, selfieistä, kirjoista, ysäriteinileffoista, lehdistä, ajankohtaisista ilmiöistä”. Ehkä niidenkin tekstien aika koittaa vielä joskus?
Kalenterikarjusta onkin kehkeytynyt melko puhdasverinen musiikkiblogi ja se lieneekin yksi aktiivisimmista ellei jopa aktiivisin Suomessa tällä hetkellä toimivista musablogeista. Todennäköisesti myös yksi luetuimmista. Suomalainen musabloggaaminen ei ole lähtenyt missään vaiheessa suurempaan nousukiitoon, eikä uskoakseni nykytilastaan tule varsin dramaattisesti nousemaankaan. Uutta musablogisukupolvea ei ole kuulunut, eivätkä nuoremmat yleisöt lue muutenkaan blogeja, vaan seuraavat vlogeja. Tai somekanavia.
Siihen, miksi musablogeja ei hirveästi lueta, on nähdäkseni kaksi pääsyytä: 1) suurin osa ihmisistä haluaa kuunnella musiikkia, eivät lukea siitä ja 2) Spotify ja muut digitaaliset musiikkipalvelut kuratoivat jo tehokkaasti soittolistoja, josta uusi musiikki löytyy kätevästi; miksi siis etsiä uutta musiikkia blogeista? Mitä sellaisia musavinkkejä saat musiikkiblogista, mitä et saisi jo Spotifysta? Niinpä. Tai: mikä on viimeisin ihan vitun hyvä musiikkiblogipostaus, jonka olet lukenut? Niinpä. (Käsittelin muuten musablogiaihetta kärkkäämmän tekstin muodossa 10 syytä miksi musiikkiblogit eivät kiinnosta ketään -postauksessa, jos aihe kiinnostaa).
Suomessa musiikkiala ja -markkinat ovat pienet. Paljon puhuttu digitalisaatio on ravistellut alaa kovalla kädellä. Tänäkin vuonna on tapahtunut paljon maailmalla ja Suomessa. Äkkiseltään mieleen nousee useita uutisointeja. Kauppalehti uutisoi helmikuussa, että Stockmann lopettaa fyysisten levyjen myynnin. Kauan odoteltu Apple Music launchattiin kesällä. Legendaarinen Turun Klubi ajautui konkurssiin (vastikään onneksi uutisoitiin, että samoissa tiloissa aloittaa uusi toimija).
Koska pidän tilastoista, vilkaistaan nopeasti hieman niitäkin. Tämä postaus mukaan lukien, olen kirjoittanut kuluneen vuoden aikana 92 postausta – keskimäärin 7,5 postausta kuukaudessa eli noin kahden postauksen viikkotahdilla (kesäkuu on ainoa kuukausi, jolloin en saanut aikaan yhtään kirjoitusta). Aika hyvä tahti, eikö? Blogin TOP5 luetuinta postausta tähän päivään mennessä ovat luetuimmuusjärjestyksessä seuraavat: TOP5 suomalaiset musasnäppääjät, Parhaat kotimaiset biisit 2014, Single: Vesala – Tequila, Single: Chisu – Ihana ja 20 odotetuinta albumia vuodelle 2015. Mukavaa, että niitä on luettu, sillä ne ovat omasta mielestänikin oikein onnistuneita tekstejä.
Ja jottei tämä postaus vaikuttaisi läpeensä lohduttomalta, haluan loppuun nostaa vielä vuoden 2015 parhaat blogimuistot. Niitä ovat olleet ehdottomasti Tallinn Music Week (kiitos vielä Fullsteam hyvin sujuneesta yhteistyöstä!), Jook Jointin tilaisuudessa bloggaamisesta puhuminen ja työpajan vetäminen nuorille sekä paneelivierailut MARS-tapahtumassa ja Musiikki & Mediassa. Kiitos kutsujille ja järjestäjille – saa kutsua jatkossakin!
Lopuksi katse tulevaisuuteen. Vuosi 2016 saattaa jäädä viimeiseksi vuodeksi, kun kirjoitan musiikkiblogia. Itse asiassa tätä kirjoittaessani en ole rehellisesti sanoen aivan varma, näkeekö blogi edes vuotta 2016. Tällä hetkellä työn, opiskelujen ja harrastusten lomassa olen koko ajan kiinnostuneempi muusta sosiaalisesta mediasta – Twitteristä, Instagramista ja varsinkin Snapchatista. (Loin eilen myös vihdoinkin oman YouTube-kanavan, jonne toivoakseni alkaa ilmestyä videoitakin jossain vaiheessa.)
Kiitos kaikille, jotka olette lukeneet ja kommentoineet blogiani kuluvan vuoden aikana. Toivottavasti olette nauttineet matkasta. Ai niin. Laitetaanpa loppuun vielä se sama video, joka oli jo siinä ihan ensimmäisessä blogipostauksessakin. On se Katy Perry vaan niin sairaan kova.
SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Bloglovin