Emma Gaala 2016 -voittajabingo

hero

No mutta. Huomenna vietetään jälleen Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n Emma Gaalaa. Gaalatilaisuus järjestetään tänä vuonna Espoon Metro Areenalla ja tilaisuuden televisioi Nelonen klo 20.00 alkaen. Palkintojen ja muiden juhlallisuuksien lisäksi tapahtumassa esiintyvät Antti Tuisku, Juha Tapio, Chisu, , Santa Cruz, Sanni, JVG, Paperi T ja Roope Salminen & Koirat yhdessä Nikke Ankaran ja Teflon Brothersin kanssa.

Emma Gaalan sivuilla kerrotaan, että Emma-palkintojen myöntökriteerejä ovat ”musiikillinen kiinnostavuus, menestykset musiikillisesti ja kaupallisesti äänitealalla sekä taiteilijan suosio eri mittareilla arvioituna”. Lisätietoa Emma Gaala -raatilaisista, aiempien vuosien voittajista ja vastaavasta infosta löytyy Emma Gaalan virallisilta nettisivuilta. Musiikillisen menestyksen lisäksi Emmojen jakoperiaatteeseen vaikuttaa artistin kaupallinen menestys, mutta ikävä kyllä tänä vuonna ÄKT:n lista vuoden 2015 myydyimmistä albumeista selvinnee vasta maaliskuun lopulla. Pakko käyttää siis astetta luovempaa ongelmanratkaisukykyä á la Alexander Stubb.

giphy kopio

VUODEN MYYDYIMMÄT ALBUMIT 2015 (”Tietoa 90 prosentista ei ollut ja käytin sitä väärin. Sain luvun omasta päästäni. Sori siitä.”)

Nightwish: Endless Forms Most Beautiful (tuplaplatina)
Cheek
: Alpha Omega (tuplaplatina)
Sanni: Lelu (platina)
Juha Tapio: Sinun vuorosi loistaa (platina)
JVG: 247365 (platina)
Antti Tuisku: En kommentoi (platina)
Mikael GabrielVersus (platina)
Robin: Yhdessä (platina)
Waltteri Torikka: Sydän (platina)
Chisu: Polaris (kulta)

VUODEN SOITETUIMMAT RADIOHITIT 2015 (Lähde: Listablogi)

1. Jari Sillanpää: Sinä ansaitset kultaa
2. Sanni: 2080-luvulla
3. Haloo Helsinki!: Pulp Fiction
4. Juha Tapio: Sinun vuorosi loistaa
5. Roope Salminen & Koirat: Madafakin darra
6. Jonne Aaron: Ota mut
7. Haloo Helsinki!: Kuussa tuulee
8. Kaija Koo: En pelkää pimeää
9. Jenni Vartiainen: Minä sinua vaan
10. Elastinen: Eteen ja ylös

Viime vuoden sijaan olen tällä kertaa itsekin juhlahumussa pääkallopaikalla, joten livetwiittailu aiheesta jäänee taka-alalle tänä vuonna. Viime vuoden Emma-bingossa sain 11/19 oikein. Kovasti toivoisin, että tällä kertaa saisin ainakin 12/19 oikein, piru vie! Kyllä nimittäin harmittaa jos takapakkia tulee otettua, sillä olenhan sentään gurumies.

giphy

KALENTERIKARJUN EMMA GAALA -VEIKKAUKSET 2016

Näyttökuva 2016-03-10 kello 14.02.06

Kategoria: Vuoden albumi

Ehdokkaat: JVG: 247365, Cheek: Alpha Omega, Antti Tuisku: En kommentoi, Nightwish: Endless Forms Most Beautiful, Chisu: Polaris, Juha Tapio: Sinun vuorosi loistaa

Perustelut: Ei ole helppo valinta. Henkilökohtaisella tasolla Antti Tuiskun En kommentoi säväytti ehdottomasti eniten. Nightwish on oletettavasti joukon eniten levyjä myynyt ehdokas, ja yhtye uutisoikin kotisivuillaan jo 11. huhtikuuta 2015, että levyjä oli mennyt 45 000 eli reilun tuplaplatinan verran. Voitto menee kuitenkin Cheekille. Chekkonen myi käsittämättömät 11 jäähallia loppuun ja teki Spotify-historiaa täyttämällä hetkellisesti Suomen TOP10-listauksen Alpha Omegalla.

Näyttökuva 2016-03-10 kello 14.06.07

Kategoria: Vuoden biisi

EhdokkaatSanni: 2080-luvulla, Roope Salminen & Koirat: Madafakin darra feat. Ida Paul, Teflon Brothers: Pämppää feat. Sahamies, Stig: Roy Orbison, JVG: Tarkenee, Kasmir: Vauvoja feat. Saara

Perustelut: Kuten viimekin vuonna, pisti Listablogia ylläpitävä Timo Pennanen alkuvuodesta ruotuun vuoden 2015 soitetuimmat radiohitit, joiden informaatio on kerätty Radio Monitor -palvelusta. Palvelun mukaan viime vuoden soitetuin radiohitti oli vuonna 2014 julkaistu Jari Sillanpään Sinä ansaitset kultaa. Koska Jarin kappale julkaistiin viime vuonna, komeilee kakkosena selkein voittajakandidaattiehdokas eli Sannin 2080-luvulla. Spotifyn valossa viime vuoden suurin biisi oli JVG:n Tarkenee (Tarkenee 8 942 732 kuuntelua, Pämppää 7 546 005 kuuntelua, Madafakin darra 6 679 315 kuuntelua, 2080-luvulla 6 005 655), joka radiolistalla oli vasta 47. soitetuin. Ainoastaan Roope Salminen & Koirat -bändin valtava kesähitti Madafakin darra on varteenotettava haastaja Sannille.

Näyttökuva 2016-03-10 kello 14.31.20

Kategoria: Vuoden etnoalbumi

Ehdokkaat: Anne-Mari Kivimäki: Lakkautettu kylä, Pekko Käppi & K:H:H:L: Sanguis meus, mama!, Kimmo Pohjonen: Sensitive Skin, Sväng: Sväng plays Sibelius, Mari Kalkun & Runorun: Tii ilo

Perustelut: Veikkasin viime vuonna Svängiä, eikä voittoa tullut, joten tänä vuonna en veikkaa Svängiä. Kimmo Pohjonen voisi olla vahva voittajakandidaatti myös, mutta lyön omat rahani Pekko Käppi & K:H:H:L:n Sanguis meus, mama! -levyn puolesta. Jouhikkoshamaanilta jälleen upea albumi, joka ansaitsisi tulla noteeratuksi isomminkin.

Näyttökuva 2016-03-10 kello 14.35.48

Kategoria: Vuoden hiphop-albumi

Ehdokkaat: JVG: 247365, Cheek: Alpha Omega, Elastinen: Iso kuva, Paperi T: Malarian pelko, Mikael Gabriel: Versus

Perustelut: Kaikki näistä ansaitsisivat palkinnon eri syistä. Elastisen Iso kuva sisälsi jättihitin Eteen ja ylös ja miehen soisi tulevan palkituksi jo pitkän ja upean uransa vuoksi. JVG:n 247365 ei ollut albumina ehkä niin kompakti kuin olisin toivonut, mutta singlehitit (Tarkenee, Mauton jasso, Tuulisii, Takajeejee) olivat (jälleen kerran) aivan jäätävän hyviä. Monoliittisen statuksensa vuoksi Cheek vie kuitenkin tämän erän, vaikka JVG:n kundien tarjoamia sinkkulekoja ei tältä levyltä löydy.

Näyttökuva 2016-03-10 kello 14.40.37

Kategoria: Vuoden iskelmäalbumi

Ehdokkaat: Elias Kaskinen & Päivän sankarit: Elämä lupaa mulle, Johanna Kurkela: Ingrid, Matti Esko: Järvenpää–Pasila, Neljänsuora: Juhlat

Perustelut: Nyt on pakko olla puolueellinen ja toivoa, että oma artisti eli Johanna Kurkela veisi pisimmän korren. Elias Kaskinen & Päivän sankarit tarjoaa Johannalle hyvän vastuksen.

Näyttökuva 2016-03-10 kello 14.46.49

Kategoria: Vuoden jazzalbumi

Ehdokkaat: Kari Ikonen Trio: Beauteous Tales And Offbeat Stories, Verneri Pohjola Quartet: Bullhorn, Timo Lassy: Love Bullet, Raoul Björkenheim Ecstasy: Out Of The Blue, Teddy’s West Coasters: Volume 1 & Volume 2

Perustelut: Tämä on vaikea. Viime vuonna voitto oli selkeästi Mopon Beibelle, mutta tänä vuonna Verneri Pohjola Quartetin Bullhorn, Timo Lassyn Love Bullet ja Teddy’s West Coastersin Volume 1 & Volume 2 taistelevat melko tasaväkisesti palkinnosta omasta mielestäni. Jazzpossuhan tämän tietäisi, mutta kun minä en tiedä, sanon, että Teddy’s West Coasters vie. Jos ei muuten niin volyymillä.

Näyttökuva 2016-03-10 kello 15.01.37

Kategoria: Vuoden klassinen albumi

Ehdokkaat: Heinz-Juhani Hoffman: Ahti Karjalainen – Elämä, Kekkonen ja teot, Kamus-Kvartetti: Different Voices, Otto Tolonen: Royal Winter Music, Radion Sinfoniaorkesteri & Hannu Lintu: Sibelius – Lemminkäinen Legends, Pohjola’s Daughter

Perustelut: Viime vuonna Sakari Oramo vei Emman Hannu Linnun nokan edestä. Tänä vuonna on Hannun vuoro.

Näyttökuva 2016-03-10 kello 22.15.55

Kategoria: Kriitikoiden valinta

Ehdokkaat: Laura Moisio: Ikuinen valo, Jo’ Buddy: Jo’ Buddy Meet Funky Kingstone, Pariisin kevät: Musta laatikko, Chisu: Polaris, Pekko Käppi & K:H:H:L: Sanguis meus, mama!

Perustelut: Tässä kategoriassa eniten hämmentää Paperi T:n puuttuminen ehdokaslistalta. Kun Paperi T ei löydy Malarian pelkoineen haastajan paikalta, korjaa Chisun Polaris potin. Selvä peli.

Näyttökuva 2016-03-10 kello 22.14.18

Kategoria: Vuoden lastenalbumi

Ehdokkaat: Herra Heinämäen Lato-orkesteri: 15 vuotta munkkipossuna, Hevisaurus: Soittakaa Juranoid!, Nazig Azezian & Jussi Makkonen: Soiva metsä, Tuija Rantalainen: Vauhtikoira karkuteillä, Martti Suosalo, Vuokko Hovatta, Emilia Nyman, Paavo Kerosuo, Seela Sella, Tuukka Leppänen & Seppo Halttunen: Yökyöpelit

Perustelut: En ole kuullut yhtäkään ehdokasalbumeista, joten joudutaan turvautumaan vanhaan kunnon Stubbin stetsoniin. Voiton vie joko Martti Suosalo & co, joka sai tunnustusta jo Varhaisiän musiikinopettajat ry:ltä tai Hevisaurus. Veikkaan jälkimmäistä vedoten sen kaupallisempaan menestykseen.

Näyttökuva 2016-03-10 kello 22.21.08

Kategoria: Vuoden metallialbumi

Ehdokkaat: Mokoma: Elävien kirjoihin, Nightwish: Endless Forms Most Beautiful, Children of Bodom: I Worship Chaos, Amorphis: Under The Red Cloud

Perustelut: Tämä on vaikea. Tätä ei ratkaista musiikillisilla taidonnäytteillä, sillä muuten voittajia olisi neljä – sen verran kovatasoinen on metallialbumi-kategoria tänä vuonna. Joko Children of Bodom tai Nightwish. Kyllä se on Nightwish.

Näyttökuva 2016-03-10 kello 22.26.21

Kategoria: Vuoden miessolisti

Ehdokkaat: Antti Tuisku, Cheek, Juha Tapio, Mikael Gabriel, Robin

Perustelut: Antti Tuisku palkitaan tänä vuonna uuden tulemisensa nojalla. Cheek myös mahdollinen.

Näyttökuva 2016-03-10 kello 22.28.50

Kategoria: Vuoden naissolisti

Ehdokkaat: Anna Puu, Aurora, Chisu, Johanna Kurkela, Sanni

Perustelut: Toivoisin Johanna Kurkelaa, mutta myönnettävä on, että komeaa on ollut seurata Sannin ja hänen kokonaisvaltaisen artistiudensa loistavuutta tänä vuonna. Sanni on kirkas liekki. Jos Sanni ei voita, ihmettelen. Syvästi.

Näyttökuva 2016-03-10 kello 22.42.40

Kategoria: Vuoden popalbumi

Ehdokkaat: Antti Tuisku: En kommentoi, Aurora: Kadotaan kaupunkiin, Sanni: Lelu, Chisu: Polaris, Robin: Yhdessä

Perustelut: Tuiskua ei ole palkittu aiemmin Emma Gaalassa. Tänä vuonna kompensoidaan. Ja onhan se nyt oikeusmurha, jos En kommentoi ei voita, sillä onhan se nyt vaan aika pirunmoinen albumi!

Näyttökuva 2016-03-10 kello 22.50.07

Kategoria: Vuoden rockalbumi

Ehdokkaat: Apulanta: Kunnes siitä tuli totta, CMX: Mesmeria, Pariisin kevät: Musta laatikko, Santa Cruz: Santa Cruz, J. Karjalainen: Sinulle, Sofia

Perustelut: Haastava. Näistä mikään ei tunnu nousevan hirveästi toisen yläpuolelle. Apulantaa on seurannut huono karma Emmojen suhteen aiemminkin. J. Karjalaisen Sinulle, Sofia ei ollut yhtä hyvä kuin Et ole yksin. Santa Cruzia jarruttanee se, ettei ole tarpeeksi kilsoja mittarissa, vaikka albumi hiton hyvä onkin. Siispä Pariisin kevät voittaa.

Näyttökuva 2016-03-10 kello 22.53.58

Kategoria: Vuoden tulokas

Ehdokkaat: Elias Kaskinen & Päivän sankarit, Paperi T, Roope Salminen & Koirat, Tiisu, Waltteri Torikka

Perustelut: Elias Kaskinen & Päivän sankarit starttasi uransa tänä vuonna lupaavasti Elämä lupaa mulle -hitillään ja pokkasi Iskelmä Gaalassa vuoden tulokas -palkinnon. Paperi T kohosi vuoden haipatuimmaksi ja kriitikoiden rakastamaksi vaihtoehtoräpstaraksi, joka myi kolme kertaa Tavastian loppuun. Tiisu nosti suomirockin taas kuumaksi puheenaiheeksi ja Waltteri Torikka myi Sydän-levyään komeat 30 000 kappaletta. Jos mitataan medianäkyvyyttä, ilmiötä ja biisiä, löisin rahani likoon kuitenkin Roope Salminen & Koirat -yhtyeen puolesta, jonka Madafakin levy tosin julkaistiin vasta. Mikäli palkintolautakunta päättää painottaa levymyyntiä, on Torikka kova vastus.

Näyttökuva 2016-03-10 kello 22.58.03

Kategoria: Vuoden tuottaja

Ehdokkaat: Antti Riihimäki, Henri Lanz, Jurek Reunamäki, Mikko Tamminen

Perustelut: Kyllä tässäkin on puolueellinen oltava. Johanna Kurkelaa, Lucasta ja Antti Tuiskua tuottanut Jurek voittaa. Jos ei Jurek, toivoisin pystiä MGI:lle eli Henri Lanzille, jonka vuoden 2015 hittilistalta löytyy muun muassa Roope Salminen & Koirien Madafakin darra, Robinin & Kasmirin Milloin nään sut uudestaan ja Nikke Ankaran platinaa myynyt debyytti.

Näyttökuva 2016-03-10 kello 23.22.36

Kategoria: Vuoden yhtye

Ehdokkaat: Amorphis, Apulanta, JVG, Mokoma, Nightwish

Perustelut: JVG ja Nightwish tappelivat. Nightwish voitti.

Näyttökuva 2016-03-10 kello 23.25.47

Kategoria: Yleisöäänestys – Artisti/yhtye

Ehdokkaat: Yleisöäänestys: Cheek

Perustelut: Cheekillä on kansansuosio takanaan. Vaikea kuvitella kuka muu tämän kategorian putsaisi.

Näyttökuva 2016-03-10 kello 23.30.54

Kategoria: Yleisöäänestys – Musiikkivideo

Ehdokkaat: Yleisöäänestys – Antti Tuisku: Keinutaan feat. VilleGalle

Perustelut: Vuoden katsotuin musavideo.

MITKÄ OVAT SINUN VEIKKAUKSESI TÄMÄN VUODEN EMMA-VOITTAJIKSI? KERRO OMAT EHDOTUKSESI KOMMENTTIKENTTÄÄN TAI OSALLISTU KESKUSTELUUN TWITTERISSÄ HASHTAGEILLA #MusaFI ja #EmmaGaala.

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram | Periscope | Snapchat: @kalenterikarju | Youtube | Twitter 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.