Emma Gaala -veikkaukset 2015

Tänään vietetään vuotuista Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n Emma-gaalaa. Gaalatilaisuus järjestetään Espoon Barona Areenalla, mutta juhlan tuntua voi fiilistellä myös kotisohvalta, sillä gaalatilaisuus televisioidaan ja näytetään MTV3:lta klo 20.05 alkaen. Palkintojen ja muiden juhlallisuuksien lisäksi tapahtumassa esiintyvät Robin, Isac Elliot, Stam1na, JVG, Kasmir ja Haloo Helsinki!.
Emma Gaalan sivuilla kerrotaan, että Emma-palkintojen myöntökriteerejä ovat ”musiikillinen kiinnostavuus, menestykset musiikillisesti ja kaupallisesti äänitealalla sekä taiteilijan suosio eri mittareilla arvioituna”. Lisätietoa Emma Gaala -raatilaisista, aiempien vuosien voittajista ja vastaavasta infosta löytyy Emma Gaalan virallisilta nettisivuilta. Koska musiikillisen menestyksen lisäksi Emmojen jakoperiaatteeseen vaikuttaa kaupallinen menestys, tässä vielä pohjatiedoksi ja muistinvirkistykseksi vuoden 2014 myydyimmät levyt (Lähde: Iskelmä ja Helsingin Sanomat; Musiikkituottajat ry:n sivuilta tilastoa en tähän hätään onnistunut löytämään) ja soitetuimmat radiokappaleet (Lähde: Listablogi):
VUODEN MYYDYIMMÄT ALBUMIT 2014
1. Robin: 16 – 47 287 kpl
2. Eri esittäjiä: Vain Elämää – Kausi 3 päivä – 39 604 kpl
3. Eri esittäjiä: Vain Elämää – Kausi 3 ilta – 39 117 kpl
4. Haloo Helsinki!: Kiitos ei ole kirosana – 30 915 kpl
5. Kaija Koo: Kuka sen opettaa – 18 633 kpl
6. Cheek: Kuka muu muka (Stadion Edition) – 16 381 kpl
7. Suvi Teräsniska: Joulun henki – 14 143 kpl
8. Pepe Willberg: Pepe & Saimaa – 13 530 kpl
9. AC/DC: Rock or Bust – 12 080 kpl
10. Jenni Vartiainen: Terra – 11 708 kpl
VUODEN SOITETUIMMAT RADIOHITIT 2014
1. Nopsajalka: Lupaan olla
2. Janna: Sä et ole hullu
3. Kasmir: Vadelmavene
4. Jenni Vartiainen: Suru on kunniavieras
5. Kuningasidea: Pohjolan tuulet
6. Kaija Koo: Kuka sen opettaa
7. Avicii: Addicted To You
8. JVG (feat. Anna Abreu): Huominen on huomenna
9. Haloo Helsinki!: Beibi
10. Jenni Vartiainen: Eden
Arvon allekirjoittanut Kalenterikarju ei itse gaalaosuuteen osallistu (vaikka onkin itse asiassa menossa eräille Emma Gaala -etkoille sekä tapahtuman virallisille jatkoille), mutta kun tulin jo eilen veikanneeksi voittajia Twitterissäni, ajattelin, että kirjoitan aiheesta vielä lyhyehkön kokoavan blogipostauksen perusteluineen.
Omien ehdokkaitteni lisäksi Rosvojen yhteisiä veikkauksia Emma-voittajiksi voi tiirailla Rikospaikalla ilmestyneestä jutusta. Juttu on luettavissa täältä.
KALENTERIKARJUN EMMA GAALA -VEIKKAUKSET 2015
Kategoria: Vuoden albumi
Ehdokkaat: Robin: 16, Janna: Janna, Haloo Helsinki!: Kiitos ei ole kirosana, Kaija Koo: Kuka sen opettaa, Pepe Willberg: Pepe & Saimaa
Perustelut: Vuosi 2014 on ollut viimeistään Haloo Helsingin vuosi. Yhtye on kasvattanut tasaisesti suosiotaan ja kivunnut kuin varkain Suomen suosituimmaksi rockbändiksi, jonka kappaleet soivat radioissa, jonka levyjä ostetaan fyysisesti ja jonka keikat ovat loppuunmyytyjä. Jo viime vuotinen Maailma on tehty meitä varten nosti yhtyeen myös kriitikoiden suosioon ja toi yhtyeelle Emmat kategorioissa Vuoden popalbumi, Vuoden yhtye ja Vuoden live-esiintyjä. Lisäksi Kiitos ei ole kirosana -albumi on vuoden 2014 neljänneksi myydyin albumi. Ainoa haastaja on Robinin 16.
Kategoria: Vuoden biisi
Ehdokkaat: Haloo Helsinki: Beibi, JVG: Huominen on huomenna (feat. Anna Abreu), Nopsajalka: Lupaan olla, Janna: Sä et ole hullu, Kasmir: Vadelmavene
Perustelut: Universal Musicin tämän vuoden menestystarinasta vastaa Kasmir, jonka Vadelmavene oli kuluneen kesän selkeästi suurin kesähitti. Listablogia ylläpitävä Timo Pennanen listasi vuoden 2014 soitetuimmat radiohitit, joiden informaatio on kerätty Radio Monitor -palvelusta. Palvelun mukaan viime vuoden soitetuin hitti on Nopsajalan Lupaan olla, toiseksi soitetuin Jannan Sä et oo hullu ja kolmanneksi soitetuin Kasmirin Vadelmavene. Spotifyn valossa tarkasteltuna taas Kasmir johtaa tilastoja (Vadelmavene 5 632 115 kuuntelua, Lupaan olla 3 349 803 kuuntelua ja Sä et ole hullu 2 150 372 kuuntelua). Vaikka Kasmirin Vadelmavene on radiosoitollisesti alakynnessä ja hävinnee aiemmin täysin radioista Nopsajalan ja Jannan kappaleiden porskuttaessa vielä pitkään hajasoitossa, annan silti ääneni Vadelmaveneelle, sillä se on yksittäisenä kappaleena luonut innovatiivista uutta suomalaista popsoundia ja ollut selkeästi tämän vuoden kotimainen The Biisi. Nopsajalka on silti todella varteenotettava haastaja.
Kategoria: Vuoden etnoalbumi
Ehdokkaat: Siba Folk Big Band: FBB, Sväng: Karja-La, Juurakko: Lauluja kuistilta, Tuomas Logrén: Yövesi
Perustelut: Rehellisesti sanottuna tämän vedin aivan hatusta. Miksikö? No esimerkiksi siksi, että ehdokaslistan levyistä ainoastaan Tuomas Logrénin Yövesi-albumi löytyy Spotifysta. Logrénin sijaan palkitsen kuitenkin Svängin levyn, sillä yhtyeen edelliset levyt, (joihin olen tosin tutustunut vain pinnallisesti) ovat olleet todella korkeatasoista, omaperäistä ja musiikillisesti kiinnostavaa kamaa.
Kategoria: Vuoden hiphop-albumi
Ehdokkaat: Juju: Julius Kivi on hullu, Paleface: Luova tuho, DJ Kridlokk: Mutsi, JVG: Voitolla yöhön
Perustelut: JVG:n Voitolla yöhön sisälsi useita radiohittejä kuten Huominen on huomenna (feat. Anna Abreu), Etenee (feat. Pete Parkkonen) ja Voitolla yöhön. Lisäksi albumi on myös mitä varmimmin ehdokkaista kaupallisesti menestynein.
Kategoria: Vuoden iskelmäalbumi
Ehdokkaat: Tuure Kilpeläinen & Kaihon karavaani: Käpälikkö, Jari Sillanpää: Rakkaudella merkitty mies, Kyösti Mäkimattila: Suuntatähti, Katri Helena: Taivaan tie
Perustelut: Tämä olikin haastava. Sekä Tuure Kilpeläisen että Jari Sillanpään levyt ovat erittäin hyviä, joskin albumikokonaisuutena Kilpeläisen Käpälikkö minua koskettikin paljon enemmän. Toisaalta Rakkaudella merkitty mies sisältää loisteliaan Sinä ansaitset kultaa -kappaleen, joka biisinä lukeutuu viime vuoden parhaimpiin. Todennäköisesti Sillanpää on myös näistä kahdesta myydympi. Itse jakaisin palkinnon kummallekin, mutta koska vain yksi voi voittaa, lyön vetoa Jari Sillanpään puolesta.
Kategoria: Vuoden jazzalbumi
Ehdokkaat: Mopo: Beibe, Raoul Björkenheim: Ecstasy, Jarmo Saari Republic: Jarmo Saari Republic, Joona Toivonen Trio: November
Perustelut: Tyly perusteluni on se, että Mopon Beibe on ehdokaslistan albumeista ainoa, jonka olen kuullut. Se on myös aivan todella hyvä albumi. Tämän voi kukin itse todentaa vaikkapa Spotifysta. Mopo on mielestäni rikkonut hienosti rajoja albumillaan ja bändillä on mahdollisuuksia suurempaankin crossover-suosioon. Kategoria: Vuoden klassinen albumi
Ehdokkaat: RSO, Hannu Lintu: Berio – Sinfonia, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Sakari Oramo: C.PH.E. Bach – Sinfonia WQ 182, Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, Battalia Ensemble: Heinrich Ignaz Franz Biber – Mystery Sonatas, Paavali Jumppanen: Ludwig Van Beethoven – Piano Sonatas Opp. 2, 101 & 106 ”Hammerklavier”
Perustelut: Tämä kohta menee täysin bingolla. Harmi kyllä. RSO ja Hannu Lintu voittavat. Toinen vaihtoehtoni on Sakari Oramo. Tällä kertaa joudun tukeutumaan siis vain tunnettuihin nimiin, jotka maallikkokin tietää.
Kategoria: Vuoden kriitikoiden valinta
Ehdokkaat: Paleface: Luova tuho, Pepe Willberg: Pepe & Saimaa, Yona: Tango A La Yona, Viitasen Piia: Uni onnesta
Perustelut: Pepe Willbergin upea paluulevy on ollut kriitikoiden huulilla koko vuoden ja myynytkin erittäin kiitettävästi. Varma voittaja.
Kategoria: Vuoden lastenalbumi
Ehdokkaat: Veli-Matti Karén: Into Kiemura ja muita ammattilauluja tasatunnein, Soili Perkkiö ja Hannele Huovi: Muumiperheen lauluretki, Pellekaija Pum: Pellekaija Pum – Ota koppi!, Eri esittäjiä: Risto Räppääjä ja Liukas Lennart, Vastarannan siili: Vastarannan siili
Perustelut: Jälleen joutuu bingoamaan. Soili Perkkiön ja Hannele Huovin Muumiperheen lauluretki valikoitui intuitiolla voittajaksi.
Kategoria: Vuoden metallialbumi
Ehdokkaat: Sonata Arctica: Pariah’s Child, Insomnium: Shadows Of The Dying Sun, Stam1na: SLK, Lost Society: Terror Hungry
Perustelut: Kotimaamme suurimpiin metalliylpeyksiin lukeutuva Stamina putsannee pöydän siksi, koska kotimaan myynti on ensijainen Emmoja jaettaessa. Vaikka maailmanlaajuisesti Sonata Arctican levy onkin mahdollisesti myydympi, veikkaan siis Staminaa. Ja onhan SLK hieno albumi. Sen kuulee Kalenterikarjukin, vaikkei metallista hirveästi välitäkään.
Kategoria: Vuoden miessolisti
Ehdokkaat: Isac Elliot, Jari Sillanpää, Kasmir, Pepe Willberg, Robin
Perustelut: Tämä on ollut selvästi Pepe Willbergin vuosi ja uskon, että se näkyy myös vuoden miessolistia palkittaessa. Jollei Pepe, putsaa Robin tämän kategorian.
Kategoria: Vuoden naissolisti
Ehdokkaat: Diandra, Irina Björklund, Janna, Kaija Koo, Katri Helena
Perustelut: Kuten yllä tulikin jo käsiteltyä, sisältää Jannan suomenkielinen debyytti Sä et ole hullu -kappaleen, joka oli yksi vuoden 2014 soitetuimmista radiohiteistä. Ehdokkaiden albumeista myydyin on silti Kaija Koon Kuka sen opettaa, jolta löytyy nimikappaleen lisäksi esimerkiksi Supernaiset. Kilpailu Jannan ja Kaijan välillä tulee olemaan tiukka. Kaija Koolla on takanaan todella hieno vuosi, joka huipentui Hartwall Areenalle. Itse asetun tällä kertaa altavastaajan puolelle. Janna voittaa.
Kategoria: Vuoden popalbumi
Ehdokkaat: Robin: 16, Kasmir: AMK Dropout, Isac Elliot: Follow Me, Haloo Helsinki!: Kiitos ei ole kirosana
Perustelut: Robinin 16 on viime vuoden myydyin levy Suomessa, minkä lisäksi Robin on viime vuosien suurimpia suomalaisia menestystarinoita. Viime vuonna palkinnon vei ansaitusti Haloo Helsingin Maailma on tehty meitä varten. Tänä vuonna on Robinin vuoro.
Kategoria: Vuoden rockalbumi
Ehdokkaat: Happoradio: Elefantti, Olavi Uusivirta: Ikuiset lapset, Pepe Willberg: Pepe & Saimaa, Timo Rautiainen & Neljäs sektori: Toinen varoitus
Perustelut: Veikkaan, että koska Pepe Willberg vie Emma-pystit kategorioissa Vuoden miessolisti ja Vuoden kriitikoiden valinta, osuisi Vuoden rockalbumi Olavi Uusivirralle. Omissa kirjoissani Uusivirran albumi on viime vuoden paras kotimainen albumi. Voi sattua myös Pepelle.
Kategoria: Vuoden tulokas
Ehdokkaat: Arion, Atomirotta, Justimus, Kasmir, Softengine
Perustelut: Tästä nyt ei ole epäilystäkään.
Kategoria: Vuoden tuottaja
Ehdokkaat: Henri Salonen, Jukka Immonen, Leri Leskinen, Matti Mikkola
Perustelut: Pepe Willbergin albumi on ollut niin suuritöinen ja popkulttuurisesti merkittävä teko, että Matti Mikkolan palkitsematta jättäminen olisi rikos. Henri Salonen on erittäin varteenotettava kilpailija, muttei ole vielä ehkä vuosissa Emma-raatilaisten mielestä tarpeeksi kokenut tuottaja. Kumpikin ansaitsisi palkinnon.
Kategoria: Vuoden yhtye
Ehdokkaat: Haloo Helsinki!, Happoradio, JVG, Stam1na
Perustelut: Hieman yllättävää olisi, ellei Haloo Helsinki uusisi viimevuotista Vuoden yhtye -voittoaan. Levymyynnillisesti tai radiosoitollisesti muista ehdokkaista ei ole vastusta.
Kategoria: Yleisöäänestys – Artisti/yhtye
Ehdokkaat: Yleisöäänestys: Haloo Helsinki! Cheek
Perustelut: Suomen tämän hetken suurin rockyhtye Haloo Helsinki viettää ensi vuonna ansaitusti hieman lomaa. Varteenotettavin kilpailija lienee Robin, mutta uskoisin, että Haloo Helsinki voittaa, kun Cheek on viettänyt tämän vuoden hiljaiseloa, eikä edellisvuosien voittaja Elonkerjuu ole enää samalla tavoin pinnalla kuin Lauri Tähkän aikaan (joskin Elonkerjuu pokkasikin palkinnon vuonna 2012).
Kategoria: Yleisöäänestys – Musiikkivideo
Ehdokkaat: Yleisöäänestys – Robin: Parasta just nyt Cheek: Äärirajoille
Perustelut: Veikkaan, että tässä kategoriassa mittelevät Robinin Parasta just nyt ja JVG:n Huominen on huomenna (feat. Anna Abreu). Itse arvelen, että vaikka Robinin videota on katseltu ”vain” päälle kaksi miljoonaa kertaa (mikä on siis melko vähän verrattuna JVG:n videoon, jota on katsottu kuusi miljoonaa kertaa), vie se täpärästi voiton JVG:n nenän edestä.
MITKÄ OVAT SINUN VEIKKAUKSESI TÄMÄN VUODEN EMMA-VOITTAJIKSI? KERRO OMAT EHDOTUKSESI KOMMENTTIKENTTÄÄN TAI OSALLISTU KESKUSTELUUN TWITTERISSÄ HASHTAGEILLA #MusaFI ja #EmmaGaala.
SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Bloglovin