20 odotetuinta albumia vuodelle 2015

Kalenterikarjun screenshot-kollaasi vuoden 2015 kiinnostavimmista julkaisuista.

Jahas. Tahattoman pitkähköksi venähtäneen bloggaustauon jälkeen on hyvä palata elämän perusasioiden eli Kalenterikarju-blogin pariin ja esitellä heti tällainen nälkävuoden mittainen blogipostaus. No, ei voi mitään, sillä tämä postaus pitää sisällään silkkaa asiaa. Omasta mielestäni ainakin.

Slow Show -blogin Juhani kyselikin jo lukijoiltaan, mitä julkaisuja he odottavat eniten vuodelta 2015 ja listasi samalla itse eniten odottamansa levyt. Juhanin erinomaisesta bloggauksesta inspiroituneena päätin koota omat listaukseni eniten odottamistani kotimaisista ja ulkomaisista tulevista levyistä.  Lista ei yritä todellakaan esitellä yleisesti eniten odotettuja albumeita, vaan minun henkilökohtaisesti eniten odottamiani albumikokonaisuuksia.

TOP10 ODOTETUIMMAT KOTIMAISET ALBUMIT 2015

Kotimaisten julkaisujen saralla viime vuosi tuntui itselleni hieman kahta edellisvuotta epäkiinnostavammalta. Ennakkotietojen valossa tämä vuosi vaikuttaa viime vuotta kiinnostavammalta. Kotimaisista alkuvuoden jo ilmestyneistä julkaisuista suosittelen tutustumaan Pimeyden Aika tihentyy -albumiin ja Samat nimet -yhtyeen levyyn Älä yritä mitään. Molemmat levyt löytyvät jo Spotifysta, Pimeys täältä ja Samat nimet täältä.

10. VILMA ALINA – TBA

Vilma Alina kuuluu Universal Musicin tuoreimpiin artisteihin. Jo ensimmäinen single Hullut asuu Kallios onnistui hurmaamaan minut, eikä se ole livevetojen perusteella edes artistin paras biisi. Todella kiinnostava uusi naisartisti.

9. HOPEAJÄRVI – S/T

Nimettömällä vinyyli-EP:llä ja Rakennetaan kaupunki / Oikein, oikein -seiskalla ihastuttanut Hopeajärvi julkaisee odotetun esikoisalbuminsa helmikuun loppupuolella. Ektro Records on esitellyt Soundcloud-sivuillaan jo kappaleet Karkotus, Tyhmä nimi ja Älä saatana.

8. SAMAE KOSKINEN – TBA

Perilliset-nimisen singlen viime lokakuussa tarjoillut Samae Koskinen julkaisee tulevan viidennen albuminsa Johanna Kustannuksen kautta. Levylle ei ole vielä ilmoitettu julkaisupäivämäärää.

7. MAIJA VILKKUMAA – TBA

Maija Vilkkumaa työstää Instagraminsa perusteella paraikaa uutta levyä Fried Musicin studioilla. Vahva veikkaukseni siis on, että levy ilmestyy vielä tänä vuonna. Vilkkumaan viimeisin soololevy Kunnes joet muuttaa suuntaa ilmestyi vuonna 2010.

6. ANSSI KELA – TBA

Levy-yhtiö Friedin tulevista julkaisuista itseäni kiinnostaa erityisesti hienon eponyymin levynsä vuonna 2013 julkaissut Anssi Kela. Vuoden 2013 soitetuimmaksi kappaleeksi noussut Levoton tyttö kuuluu 2010-luvun parhaisiin kotimaisiin radiobiiseihin. Tulevan levyn kappaleiden nimiä ovat Kelan Facebook-sivujen mukaan muun muassa Nostalgiaa, Tanssilattialla, Huomaatko mitä sait aikaan!, Voitais välillä elää, Mitä tapahtuu? ja Nahkaa ja luuta.

5. PAPERI T – TBA

Paperi T tunnetaan Ruger Hauerin jäsenenä sekä yhteislevyistään Khidin ja Paavoharjun kanssa. Sä jätät jäljen osoitti odotusten mukaisesti, että herran ulosanti toimii erinomaisesti soolomitassakin. Vuoden odotetuin räppilevy.

4. RUGER HAUER – TBA

Kalenterikarjun korviin on kulkeutunut melko luotettavista lähteistä huhuja siitä, että vuonna 2015 ilmestyisi myös uusi Ruger Hauer -albumi. Tähän mennessä ilmestyneet kolme albumia Se syvenee syksyllä (2010), Erectus (2012) ja Ukraina (2013) kuuluvat mielestäni parhaimpiin 2010-luvulla ilmestyneisiin suomiräppilevyihin, joten odotus tulevaa albumia kohtaan on kova.

3. ASA – LOVE X

Asan Love Records -levyjä sämpläävästä julkaisusta on kuhistu jo vuosia ja Johanna Kustannus -moguli Mikko ”Pyhimys” Kuoppala kertoikin vuosi sitten Rumban verkkotoimitukselle, että tällainen levy on todellakin suunnitteilla. Asan keikkamyyjän sivuilta löytyy tieto, että rakkaus-teemainen lätty ilmestyisi näillä näkymin Friedin ja Universalin yhteisjulkaisuna maaliskuussa 2015. Levyn ensimmäinen single Mä haluun olla hippi julkaistaan helmikuun alussa, ja Love X -nimisen albumin tuottajina ovat hääränneet Didier Selin ja Jukka Immonen. Kiinnostavaa? Kyllä vain!

2. SANNI – TBA

Sytyin Sannin Sotke mut -levyyn jälkijättöisesti, enkä vieläkään pidä kaikista levyn kappaleista. Suurimmasta osasta kuitenkin pidän ja Sanni yhtyeineen on todistetusti livenä täyttä rautaa. Ymmärtääkseni esikoislevyn seuraajaa on ollut jälleen työstämässä ensimmäisen levyn tuotannosta vastannut Hank Solo. Warner Music ei ole vielä tiedottanut levyn julkaisuajankohdasta.

1. ANTTI TUISKU – TBA

Yllätyitkö ykkössijasta? Hyvä. On myönnettävä, etten ole seurannut Antti Tuiskun uraa hirveän tarkkaan. Olen aina rakastanut kylläkin En halua tietää -biisiä ja soittanut sitä joskus ensimmäisellä Mehudisco-klubillakin. Minulla on ollut etuoikeus kuulla jo muutamia tulevan levyn kappaleita niiden työstövaiheessa ja vaikka tämä varmastikin kuulostaa kummalliselta, on sanottava, että kaikista eniten vuoden 2015 kotimaisista julkaisuista odotan Antti Tuiskun tulevaa albumia. No doubt. Ymmärrätte varmasti, kun kuulette materiaalia.

Muita todennäköisesti vuonna 2015 julkaistavia kiinnostavia kotimaisia albumeita: Antti Autio, ErakossaLapko, Melrose, Matti Johannes Koivu, Aivovuoto/Khid, Neøv, Ville Leinonen, Jussi Kuoma, Lasten hautausmaa, Janne Westerlund, Hätä-Miikka, GasellitDJ Ibusal + Lobo, Sima, Apina, Egotrippi, Jukka Poika, Rödsögården, Sallan ja Miron matka maailman ympäri, Tiisu, Pasa, Roope Salminen & Koirat, Kalle Lindroth, JVG, Tippa T, Gettomasa, Tuuttimörkö, Haamu, Miia Liu, Johanna Kurkela, Pariisin Kevät ja Ranger.

TOP10 ODOTETUIMMAT ULKOMAISET ALBUMIT 2015

Jo julkaistuista alkuvuoden uutukaisista Mark Ronsonin Uptown Special vaikuttaa ikävä kyllä muutaman Spotify-kuuntelun perusteella hieman tylsältä kokonaisuudelta, vaikka muutamia huippubiisejä levyltä löytyykin. Paljon on ollut positiivista väreilyä myös uuden Belle & Sebastian -levyn ympärillä, johon en itse ole ehtinyt tutustua vielä. Myös loistavan Centuries-singlen viime vuonna julkaissut Fall Out Boy on julkaissut vastikään uuden American Beauty / American Psycho -albumin, johon voi tutustua Spotifyssa (tästä levystä mahdollisesti lisäanalyysia myöhemmin). Myös Björkin Vulnicura-uutuus löytyy jo iTunesista. Huhupuheiden tasolla kiinnostavia mahdollisia albumijulkaisuja vuodelle 2015 voisi odottaa ainakin Adelelta, Radioheadilta, Gwen Stefanilta, The Chemical Brothersilta, The Dead Weatherilta, Rihannalta, HAIM:ilta, Grimesilta, Miguelilta, The xx:ltä ja Toolilta.

10. FIFTH HARMONY – REFLECTION

Vuonna 2012 X Factor USA:n toisella tuotantokaudella perustettu Fifth Harmony (ex-1432 ja ex-LYLAS) kiinnitti huomioni lokakuussa 2014 julkaistulla Sledgehammer-singlellään. Aiemmin Better Together (2013) -EP:n julkaissut mimmikatras on irrottanut tulevalta Reflection-albumiltaan myös singlet BO$$ ja Worth it, jotka kaikki ovat olleet Kalenterikarjun mieleen. Toivottavasti homma toimii albumimitassakin.

9. UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA – TBA

Vuonna 2013 ilmestynyt II oli ensikosketukseni Unknown Mortal Orchestran maailmaan. Stereogum uutisoi, että psykepoptrion kolmas albumi ilmestyy tänä vuonna ja tarjosi samalla kuultavaksi happoisen 17-minuuttisen SB-02 -kappaleen, joka kuulosti erittäin kiinnostavalta, vaikkei ilmeisesti olekaan tulossa levylle. Ruban Nielsonin ajatuksia tulevasta albumista voi käydä lukaisemassa DIY Magazinen sivuilta täältä.

8. JUSTIN BIEBER – TBA

Calvin Klein -alusvaatemalliksi kasvanut ex-lapsitähti Justin Bieber kiinnitti huomioni vasta vuonna 2013 julkaistuilla Confident-singlellään. Mikäli uusi levy tulee pitämään sisällään lähellekään yhtä hienoja biisejä, on tämä belieber erittäin tyytyväinen. Myös Bieberin Instagramista löytyvä yhteiskuva legendaarisen tuottaja Rick Rubinin kanssa lisää kiinnostusta tulevaa albumia kohtaa, vaikkei yhteistyötä kai olekaan virallistettu.

7. MACKLEMORE & RYAN LEWIS – TBA

Same LoveThrift Shop ja Can’t Hold Us -singleillään maailmanmaineeseen kohonnut Macklemore & Ryan Lewis ovat julkaisemassa Billboardin mukaan uuden albumin tänä vuonna. Se ei haittaa itseäni lainkaan, mikäli uusi materiaali on yhtä hyvää kuin The Heist (2012) -albumi.

6. IMAGINE DRAGONS – SMOKE + MIRRORS

Esimerkiksi Radioactive ja Demons -singlejen jälkeen Imagine Dragonsin I Bet My Life ja Gold tuntuivat aluksi hieman kesyiltä, mutta nyt useamman kuuntelun jälkeen on myönnettävä, että ovathan nämäkin rautaa. Tällaista on kiinnostava kaupallinen rockmusiikki vuonna 2015.

5. JOANNA NEWSOM – TBA

Silläkin uhalla, ettei Joanna Newsomin uusi albumi kerkeäisikään loppujen lopuksi ilmestyä vuonna 2015, on se pakko listata tämän vuoden odotetuimpiin. Dazed Digitalin haastattelun perusteella voisi uskoa, että Have One On Me (2010) -triplalevy olisi saamassa pikku hiljaa jatkoa.

4. SUFJAN STEVENS – CARRIE & LOWELL

Maaliskuun loppupuolella päivänvalonsa näkevä Carrie & Lowell on Sufjan Stevensin ensimmäinen studioalbumi sitten vuonna 2010 julkaistun The Age of Adzin. Siinä missä The Age of Adz venyi 75-minuuttiseksi järkäleeksi, joka sisälsi esimerkiksi yli 25-minuuttisen Impossible Soul -eepoksen, tuntuu piirun alle 45-minuuttinen Carrie & Lowell lähtökohtaisesti popimmalta paketilta. Itse kuulun siihen kansanosaan, jonka mielestä kaikki Sufjan-julkaisut lukuun ottamatta Enjoy Your Rabbit (2001)- ja Run Rabbit Run (2009) -levytyksiä ovat huonoimmillaankin oikein hyviä, joten tervehdin uutista uudesta studioalbumista suurella ilolla.

3. JAMES BLAKE – RADIO SILENCE

Pidän todella paljon James Blaken kahdesta albumista, joista nimetön esikoinen ilmestyi 2011 ja Mercury Music Prizellä huomioitu Overgrown vuonna 2013. Viimeisin EP, 200 Press, ilmestyi viime joulukuussa ja sitä voi kuunnella Spotifysta täällä. Kolmas albumi on tulossa Pitchforkin mukaan vuoden 2015 ensimmäisellä puoliskolla ja se saattaa sisältää Kanye Westin vierailun.

2. BRUNO MARS – TBA

Niin. Bruno Marsin kolmas albumi on edelleen kysymysmerkki, eikä sen julkaisemisesta ole tiedotettu. Unorthodox Jukebox ilmestyi vuonna 2012, joten uusi albumi voisi nähdä päivänvalonsa vielä tänä vuonna. Brunon tuleva albumi on jo vilahdellut joillakin vuoden 2015 odotetuimmat albumit -listoilla ja kirjoittipa herra Facebook-sivuilleenkin seuraavan viestin 8. syyskuuta 2014: ”Now it’s time to start writing chapter 3. See you soon hooligans. Brunz”. Levy on siis työn alla. Toivon mukaan se ilmestyisi jo tänä vuonna.

1. FRANK OCEAN – TBA

Frank Oceanin Channel Orange (2012) -albumi teki minuun ja varmasti moneen muuhunkin lähtemättömän vaikutuksen. Uutta albumia on saatu odotella nyt fanipojan mittapuulla aivan liian kauan, mutta tunnetusti hyvää kannattaa odottaa. Billboard uutisoi 15. syyskuuta 2014, että levyä olisivat tekemässä Happy PerezinCharlie Gambettan ja Kevin Ristron lisäksi myös Hit-Boy (Drake, Beyoncé) ja Rodney ” Darkchild” Jerkins (Britney Spears, Michael Jackson, Spice Girls).

Uusia albumeita on tulossa myös ymmärtääkseni seuraavilta artisteilta: Aphex TwinDrake, Radiohead, Ellie Goulding, Kendrick Lamar, Madonna, Kanye West, Band Of Horses, Chromatics, Tool, Death Cab For Cutie, Charlie XCX, One Direction, Run the Jewels, MGMT, Sleater-Kinney, Matthew E. White, Faith No More, PJ Harvey, Muse, My Morning Jacket, Rihanna, Shamir, The Weeknd ja Tame Impala.

 

Mitä albumeita sinä odotat eniten vuodelta 2015?

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Bloglovin