12 vinkkiä Art goes Kapakkaan

agk-2015-web-1280x720

Tänä vuonna 21. kerran järjestettävä Art goes Kapakka (13.-22.8.) levittäytyy jälleen Helsingin kiinnostavimpiin baareihin. Tuttuun tapaan tarjottimella on jälleen kirjava annos kuvataidetta, teatteria, runoutta, tanssia, musiikkia sekä kulinaarisia nautintoja. Ja parasta Art goes Kapakassa on tietenkin se, että tapahtumiin on ilmainen sisäänpääsy. Festivaalihan alkoi Kuorojen kierroksella jo viime torstaina, vaan eipä hätää – tässä Kalenterikarjun vinkit alkavalle viikolle. Tarkempi festivaaliohjelma löytyy täältä.

MAANANTAI 17.8.

MIEHET TISKILLÄ
Café Bar No 9, klo 20.00

Art goes Kapakan kotisivuilta löytyvä esittelyteksti on lyhyt ja ytimekäs: ”Dj Bunuel (levyt), Timo Lassy ja Markus Holkko (saksofonit). Bar No 9:n klassikko. Yksi levysoitin ja kaksi saksofonia.” En ole perehtynyt Lassyyn albumimitassa, mutta olen nähnyt herran useammankin kerran livenä. Ai niin. Lassyn lisäksi suosittelen Bar No 9:n Sailor-annosta (lämminsavulohta kermaisessa ruohosipuli- ja valkoviinikastikkeessa), joka on henk. koht. lempparini baarin ruokalistalta.

VILMA ALINA
Shanghai Cowboy, klo 20.30

Vilma Alina on helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä, joka rakentaa kappaleensa livenä loopaten. Ensisingle Hullut asuu Kallios onnistui vakuuttamaan Kalenterikarjun siinä määrin, että nostin alkuvuodesta Vilma Alinan 20 odotetuinta albumia vuodelle 2015 -listalle. Todistetusti myös pätevä live-esiintyjä.

tumblr_static_7y4ho471ebk0gsw0kgw4osogo

Mies ja kantele. Alkuperäinen kuva täältä.

RIKU-PEKKA KELLOKOSKI
Kitch Eat & Drink, klo 21.00

Riku-Pekka Kellokoski on helsinkiläistynyt kanteleensoittaja ja säveltäjä. Viime vuonna omakustanteena julkaistu Yksinäinen vuori -levy meni itseltäni ilmestyessään täysin ohi, mutta nyt viikon verran albumia Spotifysta fiilistelleenä täytyy sanoa, että kylläpä toimii. Livemäinen, kanteleen ja live-elektroniikan varassa lipuva teos on minimalistinen ja elokuvamainen – sofistikoitunut, alati syvenevä ja monipuolinen. Eniten odottamani keikka Art goes Kapakan ohjelmistossa tänä vuonna.

TIISTAI 18.8.

TIEDE ON TAIDETTA: KONE RAKASTETTUNI
Corona-baari, klo 18.00

Tiede on taidetta: Kone rakastettuni on paneelikeskustelu, jossa keskustelemassa ovat palkittu suomalainen neurologi ja työelämään erikoistunut aivotutkija Kiti Müller (Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston dosentti), sosiaaliseen interaktioon, luovuuteen ja lasten mediakäyttäytymiseen erikoistunut professori Kristiina Kumpulainen (Playful Learning Center, Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitos), innovaattori Johannes Koponen (Demos Helsingin ennakoinnista vastaava tutkija) ja tutkija Aku Visala (Helsingin yliopiston uskonnonfilosofian dosentti). Paneelissa pohditaan teknologian arkeistumista ja keskustellaan ihmisten ja koneiden yhteisestä tulevaisuudesta.

MATTI JOHANNES KOIVU
Rytmi, klo 20.00

Ultramariinista ja soolouraltaan tuttu laulaja-lauluntekijä Matti Johannes Koivu julkaisi keväällä jo kuudennen albuminsa Kauneimmat meistä, joka sisälsi aimonipun teräviä ja koskettavia kappaleita. Levyjulkaisukeikka Tavastialla oli nautittavaa kuultavaa tiukaksi hiotuneen bändisoiton vuoksi. Ja mielelläänhän sitä kuuntelee sellaisia ajattoman kuuloisia folkrockkappaleita kuin Sano yksi sana, Kuinka puu kaatuu ja Tyhjäksi jätetty. Rytmissä Koivulta lienee odotettavissa intensiivinen ja intiimi soolokeikka.

LAKE JONS
Siltanen, klo 22.00

Lake Jons on Jooel Jonsin (laulu, kitara), Jaska Stenrothin (basso) ja Mikko Pennasen (rummut) vuonna 2014 perustama indiebändi, jonka soinnissa yhdistyvät Bon Iverin sydäntäsärkevyys ja Fleet Foxesin harmoniantaju. Kaksi singleä julkaissut bändi on vuoden 2015 kiinnostavimpia kotimaisia tulokkaita.

KESKIVIIKKO 19.8.

PP_missPP92_Adlon2_1200x550

Kuva: Plastic Pony.

MUOTIA: PLASTIC PONY FEAT. ROSA LIKSOM
Kuja Bar & Bistro, klo 17.00-20.00

En tiedä muodista mitään, mutta katsottuani Elävästä arkistosta kaksi lyhyttä pätkää 1991 taideprojektina aloittaneesta Plastic Ponysta, olen euforisen inspiroitunut: tekoripsiä, peruukkeja, glitteriä, överivärikkäitä haalareita, vihreitä karvasäärystimiä, PVC:tä ja ties mitä. Pukeutumisen sosiaalista puolta, karnevalistista räävittömyyttä ja kaikki ovat kauniita -filosofiaa korostaneen ryhmän perustajista paikalla ovat Joona ja Pete, joita Rosa Liksom haastattelee. Lisäksi illan aikana esitetään Liksomin lyhytelokuva Hair Tonic for Pony. Illan pukukoodi on vapaa: tule sellaisena kuin olet tai mitä haluaisit olla.

11336859_906446586060453_7949823677216815212_o

Kuvassa yhtye nimeltä Silmä. Kuva: AJ Savolainen.

SILMÄ
Ølhus Oslo, klo 20.30

Laura Soinisen, Jaakko Sunin ja Lasse Hukan muodostama Silmä on kokeneiden muusikoiden tuore yhtye. Muun muassa erinomaisesta shoegaze/alternative-yhtye Murmanskista tuttujen Soinisen ja Sunin uusi bändi tuo Soundcloudista löytyvän Mustepilven perusteella mieleen hieman Raadelman.

PEKKO KÄPPI & K:H:H:L:
Zetor, klo 21.30

Pekko Käppi & K:H:H:L: (eli Kuolleitten Hillittömien Hevoisten Luut) on nykyjouhikon supertaitajan ja useista vaihtoehtobändeistä tunnetun Pekko Käpin uusin yhtye. Siinä missä miehen aiemmat levyt ovat leyhynneet sakean shamanistisessa sisäavaruudessa, on maaliskuussa julkaistu Sanguis, Meus Mama! -bändilevy miehen popmaisinta ulosantia. Vahva suositus kaikille etno- ja kansanmusiikin crossoverimmasta laidasta pitäville sekä tajuntaa laajentavia livekokemuksia etsiville.

TORSTAI 20.8. 

MUOTIA: PURE WASTE – WASTE SIDE STORY
Botta/Manala, klo 18.00 ja 21.00, jatkot alkaen klo 22.00

Ekologisen vaatemerkin Pure Waste Textilesin muotinäytöksessä nähdään tänä vuonna uusiutunut, nyt toista kertaa järjestettävä Waste Side Story –muotinäytöskonsepti. Näytöksessä Pure Wasten vaatemalliston tuotteita nähdään muun muassa Saara Helkalan (Visual Diary), Paradise Tattoo & Piercingin, Outi Les Pyyn, Virpi Vesanen-Laukkasen, Jani TolininMert Otsamon, Minttu Mäntysalon (Mami Go Go) sekä monien muiden luovan alan suunnittelijoiden kustomoimina.

11262120_1641972216047064_8777971689011385682_n

HELSINKI NIGHT MARKET
Teurastamo, klo 16.00-23.00

Jo kolmatta kertaa järjestettävää Helsinki Night Marketia vietetään 20.-21.8. klo 16.00-23.00. Teurastamon pihapiirissä järjestettävä aasialaisesta yömarkkinaperinteestä ammentava tapahtuma tulee pitämään sisällään ainakin ”pimeässä hohtava lohikäärmeen, katutaideaarrekartan, nukketeatteria, katutaikureita, leijatyöpajan, tulitaiteilijoita, fillaroivan bändin spesiaalikeikan, ennustajia sekä puutarhan katveeseen rakennetun viinibaarin”. Mukana on myös Stadin kiinnostavimmat ruokarekat ja katuruokakeittiöt, mutta itse odotan eniten Shanghaista saapuvia hyönteisruokakokkeja.

MALIK IN MEMORIAM
Café Engel, klo 22.00

Parhaan dokumenttielokuvan Oscarin Searching for Sugar Man (2012) -leffastaan napannut ruotsalaisohjaaja Malik Bendjelloul menehtyi traagisesti oman käden kautta viime vuonna. Folkmuusikko Sixto Rodriguezista kertova elokuva nähdään Café Engelissä ulkoilmaelokuvana. Jos et ole nähnyt elokuvaa, Kalenterikarju suosittelee lämpimästi – kyseessä on yksi kiinnostavimmista 2010-luvun musiikkidokkareista.

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Bloglovin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.