10 kirjatärppiä keväälle 2016
ATTENZION! Kuten joku blogini aktiivisempi lukija on saattanut status quosta aistia, on Kalenterikarju-blogi laajenemassa tänä vuonna verkkaisin askelin musiikkiblogista kohti – yeesuz – kulttuuriblogia (en ole vielä aivan 100% sinut sanan kanssa). Tämä tarkoittaa sitä, että musiikin ohella blogissa tullaan käsittelemään jatkossa elokuvia (kuten Star Wars: The Force Awakensia), tv-sarjoja ja – kuten tämä postaus – kirjoja. Mahdollisesti sosiaalista mediaa sivuavia postauksiakin on tulossa enemmälti (kuten TOP5 suomalaiset musasnäppääjät ja Ketä seurata Periscopessa?).
Joku saattaa tietää, että työskentelen musiikkialan lisäksi kirja-alalla, asemapaikkanani Kustannusosakeyhtiö Kosmos, jossa teen töitä tiedotuksen ja markkinoinnin parissa. Sen vuoksi olen jäävännyt oman superhienon kevätkatalogimme pois laskuista. Tämän tärppilistan ohella suosittelen itsenäistä tutustumista kustantamoiden kevät-kesäkatalogeihin, jotka löytyvät seuraavia linkkejä klikkaamalla: Siltala, Like, Teos, Atena, Schildts & Söderströms, Gummerrus, WSOY, Tammi, Johnny Kniga ja Otava.
10 KIRJATÄRPPIÄ KEVÄÄLLE 2016

10. SARA STRIDSBERG: NIIN RASKAS ON RAKKAUS (Tammi)
Ruotsalaisen Sara Stridsbergin Niin raskas on rakkaus kertoo 13-vuotiaasta Jackiesta, joka asuu isänsä Jimin kanssa Beckombergan mielisairaalassa. Luvassa on esitetekstin mukaan ”mestarillinen romaani hulluudesta ja toivosta, rakkaudesta ja kuolemasta, valosta ja varjosta”. Julkaisu: toukokuu.

9. TORE RENBERG: HUOMENNA NÄHDÄÄN (Like)
Kolmetoista romaania sekä useita elokuva- ja näytelmäkäsikirjoituksia tehnyt norjalainen Tore Renberg tarjoilee Liken kautta Huomenna nähdään -nimisen romaanin. Kolmesta salaisuuksien riivaamasta henkilöstä kertovassa kirjassa kohtaavat pelivelkainen Pål, joka ei halua perheensä kuulevan ahdingostaan, 16-vuotias Sandra, joka on syvästi rakastunut hämäräperäiseen Daniel Williamiin ja raskaana oleva Cecilie, joka toivoo lapsen olevan poikaystävänsä, vaikka miettii samalla pakenemista. Julkaisu: maaliskuu.

8. TOMMI KINNUNEN: LOPOTTI (WSOY)
Tommi Kinnunen nousi kirjallisiin parrasvaloihin vuonna 2014 Finlandia-palkintoehdokkuuden napannella Neljäntienristeys-esikoisromaanillaan. Lopotti on jatkanee samoilla vesillä ja on esikoisen itsenäinen jatko-osa. Julkaisu: helmikuu.

7. JOHN STEINBECK: ROUTAKUUN AIKA (Tammi)
Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1962 pokanneelta John Steinbeckilta julkaistaan Tammen Keltaisessa kirjastossa tänä keväänä aiemmin vain rajoitettuna kirjakerhopainoksena ilmestynyt Routakuun aika (1942). Julkaisu: helmikuu.

6. TOMMI MELENDER: ONNELLISUUDESTA (WSOY)
”Elämme onnellisuuden diktatuurissa. Onnellisuudesta on tullut imperatiivi, sen ympärille on rakennettu kokonainen teollisuudenhaara, käsitteenä se on porvarillistunut ja oikeistolaistunut.” Kirjailija ja toimittaja Tommi Melender on julkaissut kolme runokokoelmaa, neljä romaania ja kolme esseekokoelmaa. Onnellisuudesta on hänen neljäs esseekokoelmansa. Julkaisu: helmikuu.

5. JOHN IRVING: IHMEIDEN TIE (Tammi)
Tammen Keltaisessa kirjastossa ilmestyneet John Irving -teokset Garpin maailma (1978), Kaikki isäni hotellit (1981), Oman elämänsä sankari (1984) ja Leski vuoden verran (1998) lienevät tuttuja useammallekin kirjojen ystävälle. Ihmeiden tie (2015) kertoo Tammen katalogin mukaan ”jesuiittapapin ja transvestiitin adoptiopojasta Juan Diegosta, joka on paitsi mestarikirjailija myös beetasalpaajista riippuvainen neurootikko”. Julkaisu: toukokuu.

4. DAVID FORSTER WALLACE: KUMMATUKKAINEN TYTTÖ (Siltala)
46-vuotiaana itsemurhan tehnyt yhdysvaltalainen David Foster Wallace ehti urallaan kirjoittaa runoja, esseitä ja romaaneja. Tunnetuin romaani Infinite Jest (1996) nosti herran kertarysäyksellä aikamme merkittävimpien jenkkikirjailijoiden kastiin. Siltala on aiemmin julkaissut Wallacelta suomeksi kokoomateokset Hauskaa, mutta ei koskaan enää. Esseitä ja argumentteja (2012) ja Vastenmielisten tyyppien lyhyitä haastatteluja (2014). Julkaisu: huhtikuu.

3. KARL OVE KNAUSGÅRD: TAISTELUNI VI (Like)
Olen lukenut Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-sarjasta vasta ensimmäisen kirjan, vaikka kaksi seuraavaakin osaa löytyvät kirjahyllystäni. Saisinkohan jopa vielä tänä vuonna kumottua kaikki sarjan kirjat lukukitaani? Pohjoismaiseksi kirjasensaatioksi kohonnut Knausgård inhottaa ja palkitsee rehellisyydellään. Julkaisu: huhtikuu.

2. JEFF VANDERMEER: HYVÄKSYNTÄ (Like)
En ole lukenut scifi- ja fantasiakirjallisuutta varmaankaan noin 10 vuoteen, mutta kun kustantaja Mikko Aarne suositteli minulle Jeff VanderMeerin Eteläraja-trilogiaa (josta hän kirjoitti vastikään Rivien välistä -blogissaan), päätin ottaa haasteen vastaan. Nyt ensimmäisen osan luettuani ja toista aloitettuani, on pakko todeta, että tämähän on todella viekoittelevaa ”Lost-henkistä” ja ”Stalkerin jalanjäljissä” kipuavaa kamaa. Julkaisu: tammikuu.

1. ULLA-LENA LUNDBERG: MITÄ SYDÄN HALAJAA (Gummerrus)
Rakastan Ulla-Lena Lundbergiä. Lundbergin Jää-romaani voitti vuonna 2012 Finlandia-palkinnon ja palautti kadoksissa olleen uskoni suomalaiseen uuteen kaunokirjallisuuteen. Lundbergin teoksista olen lukenut vuonna 2001 julkaistun Marsipaanisotilaan, ja hyllyssä lukemistaan odottavat jo Kuninkaan Anna (1982), jonka uusi painos kätkee sisäänsä myös Kökarin Annan (1984) sekä Gummerruksen viime vuonna uudelleenjulkaisemat Ahvenanmaa-trilogian aiemmat osat Leo (1989) ja Suureen maailmaan (1991). Vuonna 1995 julkaistu Allt man kan önska sig eli Mitä sydän halajaa -päätösosan uusi painos saa Kalenterikarjun pystyttämään telttansa kirjakaupan kulmalle viikkoa ennen julkaisua. Julkaisu: maaliskuu.
***
Muita kiinnostavia kevät-kesäkauden kirjoja: Lars Keplerin Playground (Tammi), Toni Morrisonin Luoja lasta auttakoon (Tammi), W. G. Sebaldin Merkintöjä Korsikalta (Tammi), Colm Tóibínin Nora Webster (Tammi), Kazuo Ishiguron Haudattu jättiläinen (Tammi), Topi Kaireniuksen Hyönteiskokki (Like), Axa Sorjosen & Taina Värrin Miksei aina voi olla perjantai (Like), Jens Andersenin Astrid Lindgren – Tämä päivä, yksi elämä (WSOY), Katja Ketun, Meeri Koutaniemen & Maria Seppälän Fintiaanien mailla (WSOY) ja Mikko Rimmisen Maailman luonnollisin asia (Teos).
SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram | Periscope | Snapchat: @kalenterikarju | Youtube | Twitter