
10 kirjaa, jotka jokaisen on pakko lukea tänä syksynä
Kirjoitin tammikuussa 10 kirjatärppiä keväälle 2016 -postauksen. Siellä olivat nätissä rivissä Sara Stridsbergin, Tore Renbergin, Tommi Kinnusen, Tommi Melenderin, Karl Ove Knausgårdin, John Irvingin, John Steinbeckin, David Foster Wallacen, Jeff VanderMeerin ja Ulla-Lena Lundbergin uudet kirjat. Nyt kun lähes kaikkien kustantamoiden syyskatalogit ovat ilmestyneet, ajattelin tehdä vastaavanlaisen postauksen syksyn kirjoista.
Tämän tärppilistan ohella suosittelen jälleen itsenäistä tutustumista kustantamoiden kevät-kesäkatalogeihin, jotka löytyvät seuraavia linkkejä klikkaamalla: Art House, Aula Co., Avain, Bazar, Docendo, Karisto, Siltala, Like, Atena, Kustantamo S&S, Gummerrus, WSOY, Tammi, Johnny Kniga ja Otava.
10 KIRJAA, JOTKA JOKAISEN ON PAKKO LUKEA TÄNÄ SYKSYNÄ

10. EMMA CLINE: TYTÖT (Otava)

9. YOKO OGAWA: PROFESSORI JA TALOUDENHOITAJA (Tammi)
Yoko Ogawa on julkaissut Japanissa toisenkymmentä kirjaa vuodesta 1988 lähtien. Itselleni tuntemattoman kirjailijan Professori ja taloudenhoitaja kiinnitti kuitenkin huomioni katalogikuvaustekstin ansiosta: ”Viehättävä japanilainen romaani kertoo entisestä matematiikan professorista, jonka muisti ulottuu vain 80 minuutin päähän, hänen talouttaan hoitavasta nuoresta naisesta ja naisen 10-vuotiaasta pojasta, ”Juuresta”. Aluksi yhteiselämä tuntuu hankalalta ja toisten tavat vaikeilta hyväksyä, mutta yllättäen erikoinen kolmikko löytää yhteisen nimittäjän baseballista ja salaisuudet alkavat selvitä.”Julkaisu: elokuu.

8. KASPER STRÖMMAN: KASPERVISIO 2020 (WSOY)
Suosittua Kasper Diem -blogia pitävä vuoden graafikko 2013 Kasper Strömman julkaisi keväällä sarjakuvan Tallipiällikkö. Syksyllä seuraa Kaspervisio 2020, jossa Kasper kertoo meille 100 ennustusta Suomen tulevaisuudesta. Luvassa strömmaniaaniseen tapaan ajatuksia esineiden internetistä, Euroopan unionista ja hunajamarinoidusta broilerista. Julkaisu: syyskuu.

7. RIKU RANTALA & TUOMAS MILONOFF: MAD MUSIC (Johnny Kniga)
Madventures-leiristä pilkistää jälleen uutta opusta. Mad Music on Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin – jos nyt oikein olen laskenut – kahdeksas kirja (jep, aiempia kirjoja ovat: Madventures: Kansainvälisen seikkailijan opas (2007), Mad Cook – Kulinaristinen seikkailukirja (2010), Mad World – Seikkailijan Atlas (2011), Mad Manners (2012), Madventures: Maailmanselitys – Seikkailijan käsikirja kaikkeen (2014), Mad Success – seikkailjan self help syksyllä (2015)), mikäli 116 sivua paksumpi ensimmäisen kirjan uusittu painos Uusi kansainvälisen seikkalijan opas (2013) lasketaan omaksi teoksekseen. Kustantajan sanoin: ”Mad Music esittelee musiikkia ja sen merkitystä ihmiskunnalle huikean kirjon kautta, saamelaisten joikusta ja suomalaisesta runonlaulusta Australian aboriginaalien pyhiin lauluihin, indonesialaiseen rockiin ja yhdysvaltalaiseen bluegrassiin ja hiphoppiin.” Kuulostaa todella kiinnostavalta pakkaukselta, joka löytää varmasti tiensä allekirjoittaneen kirjahyllyyn. Julkaisu: lokakuu.

6. JOHANNES EKHOLM: RAKKAUS NIINKU (Otava)
Johannes Ekholm (s. 1984) on näytelmäkirjailija ja graafinen suunnittelija. Häneltä on ilmestynyt aiemmin kirja Graafinen suunnittelu: käytännöt, tekniikat, strategiat, mutta paremmin hänet muistetaan Q-teatterin Kaspar Hauser -näytelmästä, joka oli Tapaus isolla T:llä. Nyt julkaistava Rakkaus niinku on Ekholmin esikoisromaani. Kirjassa nuori toimittaja Joona muuttaa luottotietonsa menettäneenä Kirkkonummelle isänsä luokse. Ainoa Joonalle merkityksellinen ihmiskontakti on netin nimimerkki Sadgirl. Kun kustantamo tarjoaa nuorelle toimittajalle mahdollisuutta kirjoittaa romaanin, päättää hän tarttua toimeen ja kostaa Suomen Knausgårdiksi kohonneelle isälleen tämän kirjassaan hänestä tekemät paljastukset. Julkaisu: elokuu.

5. LAURA FRIMAN: ETENEE – JVG:N TARINA (Siltala)
Jaren ja VilleGallen muodostama Emma-gaalassa Vuoden yhtyeenäkin palkittu JVG on Suomen striimatuimpia artisteja. Lukuisat hitit kuten Häissä, Huominen on huomenna, Voitolla yöhön ja Tarkenee, Vain elämää -kaudella viimeistään syttynyt ”koko kansan Galis” sekä vääjäämättä lähenevä Hartwall Arenan keikka ovat kaikki päteviä muistutuksia siitä, miksi Suomen tämän hetken vaikutusvaltaisimmasta hiphop-duosta on sopivaa tehdä kirja juurikin nyt. ”Kirjassa kuullaan ensimmäistä kertaa yhtyeen lähipiiriä äideistä sisaruksiin, ja lisäksi varhaisia yhteistyökumppaneita, tuottajia, video-ohjaajia ja levy-yhtiön edustajia, joilla kaikilla on yllättävää kerrottavaa yhtyeestä.” Kiinnostavin bändikirja vuonna 2016. Julkaisu: syyskuu.

4. KARL OVE KNAUSGÅRD: SYKSYSTÄ (Like)
3. KARL OVE KNAUSGÅRD: TALVESTA (Like)
Karl Ove Knausgård on jo käsite. Taisteluni-sarjan kuudes osa ilmestyi suomeksi keväällä ja nyt seuraa viime vuonna ilmestyneet Syksystä ja Talvesta -kirjat. ”Syksystä ja Talvesta ovat kaksi ensimmäistä kirjaa neljäosaisesta henkilökohtaisesta ensyklopediasta. Sen lyhyet tarinat, yksi vuoden jokaiselle päivälle, paljastavat fantastisen maailman ympärillämme uudella, yllättävällä tavalla.” Take my money! Julkaisu: elokuu ja lokakuu.

2. JOËL DICKER: BALTIMOREN SUKUHAARAN TRAGEDIA (Tammi)
Olen kuullut useilta ihmisiltä ristiriitaisia kommentteja Joël Dickerin Totuus Harry Quebertin tapauksesta -esikoisesta. Itse lukeudun heihin, jotka pitivät kirjasta tavattomasti: mukavan kevyt kirjailijaromaani, rakkaustarina ja murhamysteeri, joka humahti parissa päivässä joululomalla. Dickerin uutuus Baltimoren sukuhaaran tragedia on kertomus ystävyydestä, rakkaudesta ja paratiisiin luikertelevasta käärmeestä. Dickerin uusi teos on paluu kirjailija Marcus Goldmanin nuoruuteen, mikä sopii allekirjoittaneelle enemmän kuin paremmin. Julkaisu: elokuu.

1. HARUKI MURAKAMI: MIEHIÄ ILMAN NAISIA (Tammi)
Noniin noniin. Eihän siellä paalupaikalla voi Kalenterikarjun kirjalistoilla olla kukaan muukaan kuin Haruki Murakami. Kuudesta lyhyemmästä tekstistä koostuva tarinakokoelma Miehiä ilman naisia (女のいない男たち, Onna no inai otokotachi) ilmestyi alkukielellä vuonna 2014. Kustantajan katalogirunoelman mukaan luvassa on ”suosikkikirjailijan tarinoita rakastamisen vaikeudesta”. Kyllä kelpaa, vaan en malttaisi odottaa (silläkin uhalla, että kirja olisi yhtä kehno kuin Värittömän miehen vaellusvuodet; pidetään peukut pystyssä)! Julkaisu: syyskuu.
***
Muita kiinnostavia syyskauden kirjoja: Mihail Siskinin Kaunokirjoituksia (WSOY), Verlyn Fleigerin (toim.) – J.R.R. Tolkienin Kullervon tarina (WSOY), Astrid Lingrenin Sotapäiväkirjat 1939-1945 (WSOY), Santtu Luodon Eppu Normaalin tarina (WSOY), Lewis Carrollin Liisan seikkailut ihmemaassa & Liisan seikkailut peilimaassa (Gummerus), Pirkko Saision Mies, ja hänen asiansa (Siltala), Lari Kotilaisen Kielen elämä – Suomen kieli eilisestä huomiseen (Siltala), Kauko Röyhkän Lapin poika (Like) ja Hanna-Riikka Kuisman Viides vuodenaika (Like).
SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram | Periscope | Snapchat: @kalenterikarju | Youtube | Twitter