Uusi kaupunki, uusi festivaali

Saavuin toissa päivänä Portoon. Tänään alkaa Primavera Sound -festivaali, mihin otan osaa yleisön ominaisuudessa. Katson, kuinka yhtyeet esiintyvät.

primavera

Esimerkiksi täällä soittaa The National, jonka olen nähnyt monta kertaa. Sitten täällä soittaa Neutral Milk Hotel, jonka olen nähnyt kerran. Sitten täällä soittaa Warpaint, jota olen kuunnellut kerran Spotifysta tykkäämättä sanottavammin. Sitten täällä soittaa Pixies, jolla on tämä yksi tosi tunnettu kappale, jossa kysellään mielen sijainnista.

Paljon muusta en sitten tiedäkään. Festivaalit ovat minulle vähän vaikeita: usein osallistun niihin siksi, että siellä on kavereita. Nytkin on. Jos nimittäin puhun ihan totta, 80 prosenttia kaikkien festareiden keikoista alkavat jossain vaiheessa vähän pitkästyttää, koska eihän kaikesta musiikista nyt vain voi tykätä niin paljon. Porton Primaverassa on kieltämättä kiehtova tai ainakin kiehtovana pidetty esiintyjistö, mutta osaanko muka oikeasti sanoa muuta? En edes yritä. (Itse asiassa yritin jo.)

Sen minä sanon, että Porto on hieno kaupunki.

Toisena alkukesän festivaalivaihtoehtona olisi ollut Barcelonan Primavera, joka viime viikonlopun aikana tuntui vastaavan noin kolmesta neljänneksestä Facebook-syötteeni sisällöstä. Kuvissa juotiin kavaa eli cavaa ja hymyiltiin. Aurinko paistoi. Käytettiin häshtägejä. Sellaisia kuin #lifehack. Kuvissa oli usein 3-10 ihmisen kokoelma helsinkiläisiä.

Täällä on ilmiselvästi vähemmän helsinkiläisiä. Ei se mitään. Aurinko voisi kylläkin paistaa enemmän. Sanon vielä toistamiseen silti, että Porto on hieno kaupunki. Eilen joimme suunnilleen portviinipullollisen portviiniä jokilaivassa. Se meni siltojen ali. Samalla jonkintyyppinen opas puhui mikrofoniin sillä tavoin, että hän aloitti jokaiset repliikkinsä sanomalla ladies and gentlemen. Oikealla ja vasemmalla näkyi rakennuksia, niistä se opas puhui. Opas puhui myös silloista, koska Porton sillat ovat asioita, jotka ovat tehneet Portosta kuuluisan. Minä pidän hienoista silloista. Kaikenlaisista silloista. Myös vähemmän hienoista. Siltojen suunnittelemisesta vastaavat usein jonkintyyppiset insinöörit.

Myös seura on erinomaista.

Kolmantena alkukesän festivaalivaihtoehtona olisi ollut Field Day kymmenen minuutin kävelymatkan päässä kotiovesta, ja Pixies olisi soittanut sielläkin. Field Day olisi ollut samaan aikaan kuin tämä festivaali tässä näin. Tämä festivaali tässä näin ei sijaitse kymmenen minuutin päässä kotiovesta. Ei se mitään. Miksi jäädä lähelle, jos samoja bändejä voi nähdä matkustamalla ensin tosi monen poronkuseman päähän sinne, missä poroja ei ole, sieltä, missä poroja ei ole?