Tänään: Death Cab for Cutie muuttui kolmihenkiseksi

Minulla on aina ollut yhteys Death Cab for Cutieen. Tietysti on. Ben Gibbard on kirjoittanut kauniita sanoja. Transatlanticism ja Plans ovat mestariteoksia. Ne ovat suosikkilevyjäni maailmassa. Sen sijaan yhtyeen myöhemmästä tuotannosta, kuten esimerkiksi nykytuotannosta, en ole välittänyt sanottavammin.

Silti on todettava, että kun äsken laiskasti Facebook-syötettäni selaillessani törmäsin Death Cab for Cutien tiedotteeseen, jonka mukaan kitaristi Chris Walla jättää yhtyeen, säpsähdin siinä määrin, että tulin tänne kirjoittamaan tätä tekstiä, vaikka oikeasti olisi jotain oikeaakin hommaa. Sellaista, jonka pitäisi olla valmiina huomisaamuun mennessä, koska joku käskee, toisin kuin tämä homma, jonka ei periaatteessa tarvitsisi olla valmis koskaan mutta joka silti tekee mieli valmistaa.

chris walla
Chris Wallan katse on luotu kohti kameraa, mutta toinen silmä on piilossa hiusten takana. Minulle on joskus parturi leikannut muutamaankin otteeseen kutakuinkin vastaavan pituiset hiukset, ja jokaikisellä kerralla parturi on ehdotellut minulle geelin käyttöä. Ehkä kerran se jopa suki tukkaani sellaista, minkä seurauksena menin kotonani ensi töikseni suihkuun.

Chris Wallan merkitystä Death Cab for Cutien musiikille ei voi korostaa liikaa tai väheksyä. Chris Walla soittaa kitaraa, ja Death Cab for Cutie on kitarayhtye. Lisäksi Chris Walla on ollut tuottaja – paitsi Death Cab for Cutielle myös esimerkiksi kanadalaiselle Tegan & Sara -kaksosyhtyeelle. Lisäksi Walla näyttää minusta ystävälliseltä. Muun muassa tällä hienolla videolla, josta tulee mieleen Alivaltiosihteerin ensimmäisen kirjan kansi, hän esiintyy.

Nyt Walla voisi puolestani esimerkiksi julkaista toisen soololevynsä, koska ensimmäinen, vuonna 2008 ilmestynyt Field Manual, oli niin hyvä. Niin hyvä, että soitin sitä kerran toisella elämäni kahdesta dj-keikasta, joista molemmat sattuivat muuten vuonna 2012. Joku Mbarin terassilla istuskellut tuntematon tuli ihan erikseen silloin minulta kysymään, että mikä laulu soi, koska kuulostaa niin hyvältä.

Tämä laulu soi.