We Jazz 2021 tiistai: OK:KO, Iro Haarla Presents: Leo Records

OK:KO

OK:KO oli kovassa iskussa G Livelabin tiistai-illassa

Jos kahden ensimmäisen päivän We Jazz konserteissa oli vielä väljyyttä ja tilaa niin tiistain G Livelab oli loppuunmyyty ja labra täyttyi kuulijoista jo hyvissä ajoin.

Kahden setin illan avasi OK:KO jolta on tulossa uusi levy Liesu We Jazzilla ensi vuoden alkupuolella – maaliskuuta veikkailtiin ajankohdaksi. Kun OK:KOn setti lähti käyntiin niin saatoi vain todeta, että salin äänentoistolla on väliä tai ehkä bändi oli vain eri viritystilassa. Nimittäin vaikka tätä samaa ohjelmistoa kuultiin vain kuukausi sitten Tapiolassa April Jazzeilla niin nyt se iskis G Livelabin Geneleceistä aivan eri tasolla.

OK:KO on mukavalla tavalla persoonallinen bändi. Okko Saastamoisen hauskat spiikit luovat rentoa tunnelmaa ja hänen sävellyksiään innoittaneet asiat omasta moposta, ohiajavien autojen subbarimöykästä ja ”kirkonkylän tyypeistä” tekevät musiikistakin kiinnostavampaa – omaperäisistä lähtökohdista syntyy kiehtovaa musiikkia. OK:KOn soittajat ovat bändin toimintavuosien aikana tulleet vahvasti esiin myös muissa kokoonpanoissa ja ainakin tämän keikan perusteella karttunut kokemus kuuluu laajana ilmaisupalettina – modernia melodista, välillä perinteisemmin svengaavaa ja luovuuden iloa.

Liesulta voi tämän perusteella odottaa paljon ja levyn julkaisua seuraavilta keikoila vieläkin enemmän.

  • Okko Saastamoinen – rummut
  • Jarno Tikka – tenorisaksofoni
  • Toomas Keski-Säntti – piano
  • Mikael Saastamoinen – basso

Iro Haarla Presents: Leo Records

Iro Haarlan yhtye herätti Leo Recordsin hetkeksi henkiin G Livelabissa

Illan varsinainen vetonaula oli Iro Haarlan kokoama ainutkertainen setti jossa pureuduttiin Haarlan ja Edward Vesalan pyörittämän Leo Records levy-yhtiön historiaan. Tätä soittamaan oli koottu ensiluokkainen yhtye – trumpetissa Verneri Pohjola, saksofoneissa Jorma Tapio ja Pepa Päivinen, bassossa Ulf Krokfors ja rummuissa Markku Ounaskari.

Setti kattoi julkaisujen kirjoa ensimmäisestä viimeiseen – kuultiin musiikkia niin julkaisutoiminnan avanneelta Juhani Aaltosen Springbirdiltä Jorma Tapion huilusta kuin viimeiseksi jääneeltä Afrikan tähdet –levyltä jonka lastenlauluista oli tehty tähän konserttiin hieno instrumentaalikooste.

Keskeisessä osassa setissä oli Heavy Life -levy jota Edward Vesala ja Tomasz Stanko lähtivät tekemään New Yorkiin – Amerikkaa valloittamaan. Kuten Haarla spiikissään totesi, Stankolta se sitten myöhemmin onnistuikin. Tältä levyltä taidettiin kuulla kolme kappaletta. Bändissä tuntuivat olevan juuri oikeat soittajat ja yleisö varmasti sai mitä tuli hakemaan.

Leo Recordsin viidentoista levyn katalogi on pieni mutta tärkeä osa suomalaista jazzhistoriaa, erityisesti free ja avant-garde jazzin puolella erityisesti Vesalan ja Juhani Aaltosen levytysten kautta eikä Leolla puolalaisen Tomasz Stankon levyjenkään julkaisun merkitystä sovi aliarvioida. Koska näitä levyjä ei ole julkaistu uudestaan LP:nä tai muissa formaateissa niin se on nykyisellään harvojen jazzvinyyli-intoilijoiden saavutettavissa ja ehkä osittain unohtumassakin levyjen suhteellisen pienen saatavuuden takia. Siksi tuntui tärkeältä että tätä musiikkia saatiin nyt kuulla livenä vielä kun sen luoneen sukupolven muusikot ovat vahvassa soittokunnossa. Tämän vuoden festivaalin jazzkulttuuriteko! Toivottavasti levytkin saadaan vielä joskus jossain formaatissa paremmin uusien kuulijoiden saavutettaviin.

  • Iro Haarla, piano
  • Verneri Pohjola, trumpet
  • Jorma Tapio – saksofoni, huilu
  • Pepa Päivinen – saksofoni
  • Ulf Krokfors – basso
  • Markku Ounaskari – rummut