VIRTA toi valoa ja energiaa Temppeliaukion kirkkoon

Photo: Matti Laipio

Kun aloitin Jazzpossu -blogin kirjoittamisen melkein tarkalleen viisi vuotta sitten niin yksi ensimmäisistä jutun aiheista oli VIRTA yhtyeen ensijulkaisu Tales from the Deep Waters. Tuo levy oli kovin lyhyt, 35 minuuttia sisältäen yhden melko turhanpäiväisen remixin, mutta pitemmän päälle olen tullut siihen tulokseen, että eipä levyssä paljon muuta vikaa ollut kun lyhyt kesto. Tämän vuosikymmenen hienoa post-rock/ambient tavaraa josta löytyy niin vahvaa tunnelmointia kuin upottavaa fiilistelyä.

Vuoden 2013 Young Nordic Jazz Comets -karsinnassa bändi jäi kakkoseksi Kadi Quartetin voittaessa – tuo tuntuu vääryydeltä, Kadi Quartet oli hyvä ponnahduslauta useammalle jazz-skeneen sittemmin vaikuttamaan jääneelle nuorelle muusikolle, mutta VIRTA jatkaa yhä vahvasti juuri VIRTAna. Väliin tuli useamman vuoden luova tauko, mutta viime vuoden Hurmos levy oli vahva signaali bändin paluusta ja tänä vuonna VIRTAa on kuultu niin yhtenä Suomen showcase edustajana Saksassa jazzahead! -tapahtumassa, kesällä Pori Jazzeilla ja viime viikolla Tampere Jazz Happeningissa. Edessä on vielä yksi iso festivaalikeikka We Jazzin vahvassa lauantaikattauksessa Ääniwallissa 9.12., mutta tähän väliin mahtui vielä yksi erikoisempi keikka Töölön seurakunnan järjestämässä Resonanssi-klubisarjassa Temppeliaukion kirkossa – erityismausteina visuaalitaiteilija Emma Luukkalan ja valosuunnittelija Jere Suontaustan vahva panos.

VIRRAN atmosfäärisen ja vahvasti elektronisten efektien maustaman musiikin voisi kuvitella olevan vahvimmillaan juuri avarissa tiloissa, mutta hieman Temppeliaukion akustiikka vahvisti bändin Pori Jazzin ulkoilmakeikasta jäänyttä viilistä, että kyllä VIRTA kaikista kovimmin iskee pienemmissä tiloissa. Sen verran kolmen muusikon – Antti Hevosmaa trumpetissa, elektronisissa hommissa ja laulussa, Heikki Selamo kitarassa ja Erik Fräki rummuissa – tasapaino antoi etsiä itseään. Mutta kyllä se musiikin riemuksi nopeasti muuttui kun trio pääsi vauhtiin.

Noin tunnin setissä kuultiin enimmäkseen Hurmos -levyn parhaita paloja, ensimmäisen levyn nimibiisi ja muutama uusi kappale. Tutut huippukohdat About to Fly ja On the Run olivat tälläkin kertaa hekumallisinta kuultavaa, mutta hyvältä kuulostivat myös uudetkin kappaleet – toivottavasti seuraavaa levyä ei tarvi odottaa neljää vuotta.

Todella hienoa työtä tekivät visualistit – oli valaistus sitten värikkään tunnelmallista tai strobo-kuumottelua niin Temppeliaukion kirkon rosoisiset kallioseinät ja komeasta kuparikupoli vahvistivat sen tehon moninkertaiseksi. Bändin taakse heijastetut visualisoinnitkin olivat poikkeuksellisen elävän näköisiä, oli kyseessä sitten ilmassa leijuvat partikkelit, veden pinnan väreily tai On the Runin blairwitch-maisen kuumotteleva takaa-ajo metsikössä.

Kyllä siinä kelpasi nauttia musiikin virtauksesta ja yleisöäkin keikalla oli mukavasti, etenkin kun samaan aikaan Mark Guilianan kvartetti oli myynyt jo etukäteen G Livelabin loppuun. Hyvä VIRTA!

  • Antti Hevosmaa, trumpetti, elektroniikka, laulu
  • Heikki Selamo, kitara, laulu
  • Erik Fräki, rummut

VIRTA Temppeliaukion kirkon Resonanssi-klubilla 8.11.2017