Virta – Hurmos

img_20161222_085122

VIRTA -yhtyeen esikoislevy Tales from the Deep Waters kolahti kovasti ilmestyessään neljä vuotta sitten – tuon levyn suurin haitta oli sen liian lyhyt kesto ja kun bändin sijoituttua toiseksi Suomen karsinnassa vuoden 2013  Young Nordic Jazz Comets -karsinnassa on uutta levyä tullut odotettua kuin kuuta nousevaa ja nyt kolmen vuoden prosessin jälkeen se on täällä ja uusi levy lunastaa odotukset. Julkaisijana toimii Svart Recordsin joka on viimeistään tänä vuonna nostanut itsensä Suomen tärkeimpien jazzia julkaisevien levymerkkien joukkoon kullan arvoisilla arkistojulkaisuilla, vinyylidiggareita ilahduttavilla uudelleenjulkaisuilla ja VIRRAN Hurmoksen myötä myös uuden sukupolven terävimmän kärjen voimin.

VIRRAN edustamaa tyyliä on kutsuttu post-jazziksi. Tuo termi ei ole ehkä vakiintunut, mutta tämä tyyli jossa jazzin luovuus ja kokeileva henki yhdistyy elektronisen musiikin tunnelmiin ja äänimaailmoihin ja postrockin crescendoihin tekee vahvasti tuloaan ympäri maailmaa jazzin ja muiden genrejen kohtauspaikkoina. Monia pitkän linjan jazz-diggareita perinteisen kolmimuunteisen svengin ja jazzin sävelkielen puutos häiritsee, mutta toisaalta uusi yleisö on sen kautta löytänyt luovan ja improvisoivan musisoinnin riemun. Samaa kieltä eri murteella tai ehkä eri kieltä samalla murteella. Väliäkö tuolla – tämän ajan musiikkina VIRRAN Hurmos on vallan mainiota.

Yksi trumpetin vahvuuksista on, että sen ääni sulautuu kuin kameleontti elektronisten efektien ja sähkösoittimien maailmaan niinkuin jo Miles Davis ja häntä seuranneet hahmot kuten Donald Byrd ja Eddie Henderson aikoinaan osoittivat. Samaa perimää on nyt Antti Hevosmaan soitossa joka sointuu yhteen Heikki Selamon sähkökitaran kanssa erinomaisen luontevasti. Efektien ja elektroniikan käyttö ei ole itsetarkoitus eivätkä toteutuksen yksityiskohdat tunnu levyä kuunnellessa kiinnostavilta – musiikista vain nauttii.

Rumpali Erik Fräki on tänä vuonna Katu Kaiku -kokoonpanossa näyttänyt taitojaan orgaanisemmassa free jazziin päin kallellaan olevassa rumputyöskentelyssä, mutta hyvin istuu Fräkin soitto VIRRAN sähköisempiin tunnelmiinkin. Rumpalilla on usein aivan keskeinen rooli tämän tyyppisessä musiikissa elektronisen musiikin ja inhimillisen ilmaisun onnistuneessa yhdistämisessä – niin nytkin.

Levyä voi verrata aiemmin tänä vuonna ilmestyneeseen Oddarrangin Agarthaan – molemmissa bändeissä on samanlaista genrejen kohtaamista ja vahvaa tunnelman nostatusta, mutta siinä missä Oddarrang kasvattaa biisejään varsin hitaasti on VIRTA intensiivisempi – molemmat kuitenkin dynamiikan käytön taitajia ja kuten Agartha on myös Hurmos erittäin onnistunut albumikokonaisuus joka on suurempi kuin osiensa summa. Vuoden parhaita levyjä.

Ensi vuonna VIRTAa nähdään lavoilla niin Suomessa kuin ulkomaillakin – bändi on yksi kahdeksasta Suomen showcase-bändistä Saksassa Jazzahead -tapahtumassa huhtikuussa. Kotimaassa levyn julkaisukiertue kulkee seuraavasti:

Uutta levyä myyvät mm. Digelius (LP/CD) ja Levykauppa Äx (LP/CD).

  • Antti Hevosmaa, trumpetti, laulu, elektroniikka
  • Heikki Selamo, kitara, laulu, elektroniikka
  • Erik Fräki, rummut, lyömäsoittimet, elektroniikka