Viba – Viba

Viba on kerännyt  suosiota yleisöjen keskuudessa jazzklubeilla ja -festareilla laulaja Virva Immosen johdolla joten on jo aikakin saada kvartetin tuotantoa myös levyllä. Bändissä soittaa Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmän nuoria lupauksia – OK:KOsta ovat monille tuttuja kosketinsoittaja Toomas Keski-Säntti ja rumpali Okko Saastamoinen, basisti Oskari Siirtola on puolestaan vaikuttanut viime aikoina Sointi Jazz Orchestrassa.

Bändin jazztaustasta huolimatta verrattuna Immosen edelliseen levyttäneeseen kokoonpanoon, Virva Quintettiin, ote on vähemmän jazzahtava ja enemmän laulaja-lauluntekijä -henkinen. Muutos tuntuu kuitenkin olevan parempaan päin sillä suomenkieliset laulut tuovat esille myös Immosen kyvyt sanoittajana ja tulkinnassa on vahva, persoonallinen ote.

Immonen tuo tässä suhteessa mieleen Aili Ikosen joka esitti omia sanoittajanlahjojaan vahvasti viimeisimmällä Piirrä minut -levyllä mutta missä Ikonen on pohjimmiltaan tunteellinen ja herkkä niin Immonen on parhaimmillaan räväkkänä ja uhmakkaana. Arpia ylistävä Tatuoitu valkoisella ja väkevä parantumattoman suhteidenrikkojan tunnustus Vasara ovat niin kovia biisejä että ne saavat loput kahdeksan raitaisesta levystä tuntumaan heikommilta. Levyn kaari on kuitenkin kokonaisuutena suhteellisen onnistunut ja dynamiikka ja tunteiden kirjo toimii.

Levy nostaa mieleen perinteistä pohdintaa siitä että mikä on enää nykyään jazzia – tässä levytetyssä muodossa sitä ei sinänsä Viban musiikista hirveästi löydy, mutta silti bändi on toistaiseksi löytänyt yleisönsä ja keikkamahdollisuutensa erityisesti jazzpiireistä, taitaa olla enemmän kysymys siitä keitä tuntee kun mitä soittaa, mutta ei se haittaa. Modernin jazz-musiikin suurikorvaiset ystävät varmasti nauttivat myös tästä bändistä – ainakin allekirjoittanut nautti – ja siinä on vahva muusikoiden soittamisen maku ja on bändissä livenä enemmänkin improvisaatioelementtejä. Soisi tämän saavan nostetta jazzpiirien ulkopuolellakin – erityisesti Vasarassa on nimittäin hittiainesta.

Uutta levyä myy julkaisija Eclipse Music.

Viba

  • Virva Immonen – laulu
  • Toomas Keski-Säntti – koskettimet
  • Oskari Siirtola – basso
  • Okko Saastamoinen – rummut