Verneri Pohjola Quartet KOM-Ravintolassa 18.8.2014

vpq-kom-1

 

 

Verneri Pohjolan uusi kvartetti saapui eilen KOMin Ravintolanäyttämölle koeajamaan uutta ohjelmistoa, bändi on nimittäin menossa ensi viikolla studioon levyttämään uutta levyä brittiläiselle Edition Recordsille.

Viime levytyksestä kvartetin kokoonpano on muuttunut rumpalin verran – Joonas Riipan tilalle on bändiin tullut Teppo Mäkynen – bassossa jatkaa Antti Lötjönen, joten rytmisektio on nyt Five Corners Quintetistä ja Timo Lassyn bändistä tuttu ja hyväksi havaittu.

Vahvalla rytmijalalla lähdettiinkin liikkeelle Bullhorn -biisillä jossa Lötjösen jämäkän pentatoninen alas D:hen viritetty bassokuvio määritti pelin hengen. Pari ekaa biisiä loi jo tunnelmaa, että ehkä bändin suunta on muuttunut radikaalistikin rytmiorientoituneempaan suuntaan, mutta keikan edetessä palattiin lähemmäs edellisen Ancient Historylevyn tunnelmia.

Pohjolan oma ääni kuuluu sävellyksissä vahvana ja suurimman osan biiseistä tunnistaisi varmasti korvakuuloltakin hänen sävellyksikseen, niin voimakkaasti tutut maneerit ovat pinnassa. Pohjolan esikuva Miles Davis on vahvasti hengessä mukana: Filles de Hertonäs kappaleen yhteys nimessä ja tyylissä Milesin Filles de Kilimanjaroon mainittiin spiikeissäkin, toinen kappaleista Nanomachines mahdollisesti samassa hengessä viittaus Petits Machinsiin ja lainasipa pianosoolossaan Aki Rissanenkin pitemmän pätkän Milesia.

Ei taida kuitenkaan Pohjolasta ihan Milesia tulla, hän on nimittäin pohjimmiltaan Milesiksi liian suuri romantikko, joka soittaa suurella sydämellä laajoja kaaria sellaisella melodiantajulla jota harvoin kuulee – pohjoista jylhyyttä, mutta myös suurta lämpöä.

vpq-kom-2

 

Uutta materiaalia kuultiin kymmenkunta biisiä ja lisäksi kaksi sävellystä Signs of Madness ja January joita on aiemmin esitetty Pohjola/Rissanen duo-kokoonpanolla (kts. juttu helmikuun We Jazz -klubilta). Materiaali oli kauttaaltaan vahvaa ja kehtaan veikata, että Ancient History -levystä vedetään nyt paremmaksi. Ensi vuoden alkuun arvioitu julkaisupäivä tuntuu liian kaukaiselta.

Kvartetin voi nähdä Helsingissä vielä tällä viikolla Juhlaviikkojen Piknik-konsertissa lauantaina 23.8. kello 11 Kansalaistorilla.

vpq-kom-3Verneri Pohjola Quartet

  • Verneri Pohjola, trumpetti
  • Aki Rissanen, piano
  • Antti Lötjönen, basso
  • Teppo Mäkynen, rummut