Verneri Pohjola Quartet G Livelabissa 2.4.2017

Niin se aika rientää – on jo kaksi ja puoli vuotta kulunut siitä kun kuulin ensimmäistä kertaa Verneri Pohjola Quartetin Bullhorn – materiaalia livenä KOM-ravintolassa. Tuolloin bändi oli juuri menossa studioon. Nyt tulokset hyvin tunnetaan ja eilen G Livelabissa nelikko ilmoitti soittavansa tätä ohjelmistoa Suomessa todennäköisesti viimeistä kertaa.

Veri vetää jazzmuusikoita eteenpäin, nyt Bullhornin tutuista kappaleista lähdettiin pitkille solistisille seikkailuille muodot ja harmoniat rikkoen – erityisesti pianisti Aki Rissanen kunnostautui jälleen uusien maisemien maalaamisessa, mutta panivat Teppo Mäkynen ja Pohjola itse myös parastaan luovassa sooloilussa. Basisti Antti Lötjönen piti tuttuun tapaan homman kasasa tukevalla pohjatyöllä.

Pohjola itse soitti paljon henkäyksen omaisella pehmeydellä, välillä nopeisiin herhiläisen kaariin innostuen. He Sleeps I Keep Watchissa kuultiin norjalaisen Arve Henriksenin suuntaan nyökkäilevää huilumaista soittoa – nyt ehkä vahvempana elementtinä kuin koskaan sitten Aurora -levyn päivien.

Kuultiin kaksi noin tunnin pituista settiä, ensimmäinen jakautui selkeämmin neljään biisiin, toisen pitkässä keskiosassa sulavasti liikuttiin sävellyksestä tauotta toiseen. Tuttu materiaali hiveli korvia – Pohjolan vahvat melodiat toimivat hyvin myös vuolaan sooloilun virstanpylväinä mahdollistaen riemukkaan paluun teemaan kun solistit olivat sanansa sanoneet – hyvää katharsista.

Bullhorn -kauden alussa Verneri Pohjola Quartet nousi suomalaisen jazzin korkeimmalle tasolle erityisesti vahvojen melodioiden voimalla – kauden aikana siitä on kehittynyt myös luovien ja sykähdyttävien soolojen huippu.

Pohjola on aikaisemmin jo sosiaalisessa mediassa ilmoittanut säveltävänsä ”Bullhorn 2” materiaalia. Vaikka uudemman Verneri Pohjola Groupin Pekka-levyn julkaisuun on vielä pari kuukautta niin tämän kvartetin paluutta uudella materiaalilla ei malttaisi odottaa.

  • Verneri Pohjola, trumpetti
  • Aki Rissanen, piano
  • Antti Lötjönen, basso
  • Teppo Mäkynen, rummut