Vapaita ääniä: Aleatoric ja Impérial Quartet Kanneltalossa

Eilen Kanneltalolta käynnistyneellä Charles Gilin tuottamalla Vapaat äänet -kiertueella on tarjolla kaksi varsin erilaista kokoonpanoa suomalais-belgialainen pianisti Aki Rissasen, saksofonisti Robin Verheyenin ja rumpali Markku Ounaskarin Aleatoric tarjoilee hienostunutta eurooppalaista kamarijazzia kun taas ranskalais-belgialainen Imperial Quartet tykittelee pitkälti rock-asenteella ja huikealla latauksella.

Aleatoric

aleatoric

Vuoden 2013 alussa levyn julkaissut Aleatoric-trio on sittemmin selkeyttänyt ohjelmistoaan olennaiseen – levyllä oli vielä tarjolla varsin erilaisiakin tunnelmia yhdistellyt kattaus, nyt vajaan tunnin setissä liikuttiin kapeammalla sektorilla hienovaraisissa kamarijazz-tunnelmissa. Rissanen ja Verheyen ovat mainiosti toisilleen tyylillisesti sopiva pari ja Ounaskarin erinomaisen hienovarainen rumputyöskentely antoi sävellysten hengittää.

Materiaali oli uutta – ensilevyn kappaleista ei taidettu kuulla ainuttakaan. Mielenkiintoista oli kuulla erilaisessa ympäristössä juuri Liberty Shipin levyllä ilmestynyt Rissasen sävellys For Rainbows. Jos Rissasen kädenjäljen saattoi tunnistaa Liberty Shipin versiostakin niin nyt trioympäristössä se näkyi vahvemmin.

Hillityistä taidejazztunnelmista lähdettiin kiivaampaan kiitoon vasta viimeisessä Rissasen sävellyksessä Ounaskarin myrskyävän rumpusoolon saattelemana – voimakkaampi lopetus teki setille hyvää, tuli tuntu yhtenäisestä tarkoituksenmukaisesta kaaresta.

  • Aki Rissanen, piano
  • Robin Verheyen, saksofonit
  • Markku Ounaskari, rummut

Impérial Quartet

imperial_quartet

 

Tauon jälkeen lavan otti haltuun sähäkkä ranskalaisnelikko Imperial Quartet, jonka uusin levy Slim Fat oli nostanut mainiolla meiningillään Jazzpossun ennakko-odotukset korkealle. Ja veijarithan lunastivat odotukset ja vetivät vielä levystä paremmaksi mitä mainioimmalla setillä, jossa yhdistyi komeasti ennakkoluuloton saksofoni-ilotulitus moderneihin rock-rytmeihin.

Ehdottomasti oli kysymys monilla eri rintamilla onnistumisesta vielä harvinaisen hyvin yhteen toimivaan kokonaisuuteen – vahvin yllättäjä oli sähköbasisti Joachim Florent. Viimevuosina valitettavan harvassa ovat nimittäin olleet jazz-kuvioissa sähköbasistit jotka toisivat mukaan jotain uutta mielenkiintoista kulmaa Jaco Pastorius-Marcus Miller-Victor Wooten -akselin toisintojen sijaan, mutta Florent loi aidosti modernilla soitollaan merkittävän osan kokonaistunnelma ottaen haltuun paikoitellen sähkökitarankin roolia ja erotti bändin monista muista.

Eturivin puhaltajakaksikko Damien Sabatier ja Gérald Chevillon hyödynsi kahteen pekkaan peräti kuutta erilaista saksofonia bassosta sopraninoon – paikoin molemmat kahtakin pilliä samanaikaisesti soittaen. Asenteessa oli samanlaista ennakkoluulotonta rempseyttä kuin viime vuonna Vapaat äänet -kiertueella Jimi Hendrixin musiikkia tulkinneella Journal Intime -vaskiyhtyeellä. Mainio meininki, helppo uskoa että kaverukset aloittelivat uraansa katusoittajina – tällä meiningillä nimittäin otetaan hyvin haltuun tila kuin tila ja herätetään sopivasti huomiota ja kuitenkin viihteellisyydestä huolimatta soitto oli täyspainoista jazz-diggareidenkin makuun.

Rumpali Antonin Leymarien ’erikoisuus’ rajoittui ehkä suomeksi (paperista) vedettyyn välispiikkiin, mutta mies oli mainio rumpali ja avainasemassa tempaavan rytmiikan luomisessa.

Varsinainen täysosuma rock-asenteella vedetyn jazzin ystäville – voimakas suositus genrerajoja ylittävän luovan musiikin ystäville loppukiertueelle.

  • Damien Sabatier, baritoni-, altto- ja sopraninosaksofoni
  • Gérald Chevillon, basso-, tenori- ja  sopranosaksofoni
  • Joachim Florent, bassokitara
  • Antonin Leymarie, rummut

Mahdollisuuksia Impérial Quartetin kokemiseen livenä on vielä runsaasti, sillä bändi esiintyy kiertueella vielä yhdeksällä paikkakunnalla ja tulee vielä toistamiseen pääkaupunkiseudulle Keravalle. Kiertueen ohjelma seuraava:

Aleatoric & Impérial Quartet
13.3. Turku, Turun seudun musiikkiopisto klo 19
14.3. Salo, taidemuseo Veturitalli klo 19
15.3. Loviisa, Keskus Centralen klo 18
17.3. Joensuu, konservatorio klo 19 / järj. Jazzkerho -76 ry

Impérial Quartet
18.3. Ylivieska, Akustiikka klo 19
19.3. Raahe, Raaheen teatteri klo 19
20.3. Kuopio, OP-Jazzklubi klo 21
21.3. Kerava, Keravan kirjasto klo 15 / vierailijana Ousseynou Mbaye
22.3. Jämsä, Pokura klo 16