Vapaat äänet Malmitalolla: Roberto Negro & Émile Parisien ja Superposition

Roberto Negro & Émile Parisien

Pianisti Roberto Negro ja saksofonisti Émile Parisien täydessä vauhdissa

Tänä vuonna Suomessa ei ole nähty kovinkaan paljoa ulkomaisia muusikoita kiertueella. Charles Gilin Vapaat äänet onnistui kuitenkin tuomaan mielenkiintoisen Roberto Negron ja Émile Parisienin duon peräti 11 keikan kiertueelle ympäri Suomea.

Pianisti Negron ja saksofonistin Parisienin Les Métanuits on muunnelma György Ligetin ensimmäisestä jousikvartetista Métamorphoses nocturnes joka osoittautui melkoiseksi seikkailuksi ja iloitteluksi. Noin 45 minuutin setin aikana tunnelmat vaihtuivat lyyrisestä leikkisään koputteluun ja naputteluun jalan nosto koreografioin ja saatinpa loppuun villiä free-ilmaisuakin Negron paukuttaessa pianon koskettimia koko kyynärvarsin.

Erittäin innostavaa kamarijazzia, molemmat muusikot eläytyivät paikoin vahvasti ja tästä klassisen musiikin variaatiosta oli kaikenlainen turha pönötys poissa. Tätä projektia ei ole vielä levytetty, mutta Gil kertoi spiikissään että tämän kiertueen jälkeen Les Métanuits pääsee myös levylle.

  • Roberto Negro – piano
  • Émile Parisien – saksofoni

Superposition

Superposition Malmitalon lavalla

Tämän vuoden kotimaisten levyjulkaisujen Superposition on ehtinyt toimia jo muutaman vuoden ajan, mutta nyt oli minulla tilaisuus ensimmäistä kertaa kuulla tätä materiaalia elävänä sen jälkeen kun se on levyltä tullut tutummaksi.

Kokoonpano on kaksi saksofonia – Adele Sauros tenori- ja sopraanosaksofoneissa ja Linda Fredriksson baritoni- ja alttosaksofoneissa, Mikael Saastamoinen bassossa ja Olavi Louhivuori rummuissa. Harmoniasoittimeton kokoonpano soittajien taustan tuntien lupailee, että vapaatakin menoa olisi luvassa ja onhan sitäkin ja hienoimmat soolohetket saatiin Malmitalollakin villeistä pyrähdyksistä, mutta ehkä kuitenkin kokoonpanosta jää vahviten mieleen se miten verrattain kurinalaista sen teemojen soitto on. Positiivista oli huomata sävellysten jääneen levyltä hyvin mieleen – musiikki kuulosti nyt tutulta, mutta soolojen kautta myös tuoreelta. Sauroksen ja Fredrikssonin saksofonit työskentilevät hyvin yhdessä, soittivat ne sitten säveltä stemmassa tai selkeämmin toinen toista säestäen – eri puhaltimista Superposition sai myös lisää äänivärejä ja yli tunnin mittainen setti meni aivan hujauksessa.

Vaikka Superposition antaa yksilöilleenkin tilan loistaa, oli se ennenkaikkea erilaisten elementtiensä ja persooniensa tasapainoinen kokonaisuus.

  • Adele Sauros – tenori- ja sopraanosaksofoni
  • Linda Fredriksson – baritoni- ja alttosaksofoni
  • Mikael Saastamoinen – basso
  • Olavi Louhivuori – rummut

Kahden kokoonpanon yhteiskiertueen viimeinen ilta on tänään 30.9. Tampereella G Livelabissa.

Robert Negro & Emile Parision kiertue jatkuu:

Superpositionin kiertue jatkuu: