Uudistunut Liberty Ship esitti uutta materiaalia Pohjoismaisilla musiikkipäivillä

Liberty Ship Pohjoismaisilla musiikkipäivillä

Saksofonisti Esa Pietilän johtama Liberty Ship toi ripauksen jazzia pohjoismaista tämän päivän taidemusiikkia esitteleville Pohjoismaisille musiikkipäiville jotka järjestettiin nyt 50. kertaa.

Viime näkemästä Liberty Shipin kokoonpano oli muuttunut pohjoismaisempaan suuntaan – pianistina kuultiin G Livelabin keikalla Aki Rissasen sijaan norjalaista Håvard Wiikkiä ja bassossa Antti Lötjösen paikan otti Torbjörn Zetterberg. Uusi kokoonpano sopi Pietilän musiikille mainiosti – siinä missä edellisessä Liberty Shipissä osa sen viehätystäkin oli kuulla Rissasta ja Lötjöstä hieman vapaamman ilmaisun parissa kuin yleensä niin nyt bändi tuntui olevan luontevammin samalla aaltopituudella.

Musiikissa oli pientä jännitettä punnitumman ilmaisun ja vapaampien purskeiden välillä. Tämä heijastui paitsi sävellyksissä niin myös hieman soittajissa. Pietilän saksofonin soitossa on auktoriteettia ja vapaamuotoisissakin hetkissä painokkaasti soitetut sävelet antavat ymmärtää että laiva on ristiaallokossakin kapteenin käsissä. Louhivuori ja Wiik sen sijaan soittavat paikoin kuumeisellakin intensiteetillä, Wiik usein Cecil Taylor -henkisesti vapaasti seikkaillen.

Erityisen vahvan vaikutuksen tällä keikalla teki kuitenkin basisti Zetterberg. Olen hänen otteistaan pitänyt aiemminkin sekä Sveska Kaputtin riveissä että omassa Den Stora Frågan yhtyeessään, mutta nyt erityisesti kun Pietilä astui syrjään jättäen Zetterbergin, Wiikin ja Louhivuoren  valokeilaan Zetterberg usein melkein varasti show’n hieman teatraalisen oloisella, mutta varsin vaikuttavalla soitolla joka imaisi vahvasti mukaansa seuraamaan bassotaiteilijan työskentelyä ja hienoa jälkeä tuli.

Uusi Liberty Ship -levy Signal Horn oli juuri saapunut painosta ja sitä oli nyt keikalta saatavissa – kauppoihin uusi levy saapuu lähiviikkoina. Levyn kokoonpanossa kuullaan bassossa norjalaista Ole Morten Vågania.

Kymmeneltä alkaneella iltakeikalla oli G Livelabissa varsin väljää, mutta paikalle saapunut yleisö nautti täysin rinnoin kuulemastaan – eikä ihme, vakuuttavaa jälkeä kaiken kaikkiaan.

Torbjörn Zetterberg bassossa
  • Esa Pietilä – tenorisaksofoni
  • Håvard Wiik – piano
  • Torbjörn Zetterberg – basso
  • Olavi Louhivuori – rummut

Liberty Ship Pohjoismaisilla musiikkipäivillä G Livelabilla 7.11.2018