UMO juhlii: Music of Iro Haarla & Edward Vesala

umo_haarla

 

UMOn 40. juhlavuosi avattiin tänään komeasti iltapäiväkonsertilla Kanneltalossa modernin jazzin merkeissä kun Mikko Hassisen johdolla esitettiin Iro Haarlan ja Edward Vesalan musiikkia mukana kaksi kantaesitystä Haarlalta joka toimi myös piano- ja harppusolistina.

Kuten Harri Uusitorppa tänään Hesarissa kirjoitti, Haarla oli pitkään 70-luvun lopulta Vesalan musiikin sovittaja ja nuotintaja joka jäi usein ilman mainintaa levyjen kansissa, mutta on sittemmin 2000-luvulla noussut korkeampaan arvostukseen maamme modernin jazz-perinteen jatkajana ja yhtenä keskeisenä hahmona.

Samaa henkeä Haarlan ja Vesalan musiikissa on – molemmista löytyy luonnonvoimien arvaamattomuutta ja vapautta, big bandin jazzin perinteisistä kuvioista ollaan turvallisen välimatkan päässä. Konsertin alkuun kuullut Vesalan sävellykset Calcaroo Boo Hoo ja Arcturus (osa 3) soivat villimpinä ja vapaampina, Haarlan omat sävellykset harmonisempina mutta kuitenkin silti samassa hengessä.

Kohokohdaksi nousivat Haarlan kantaesityksensä saaneet uudet sävellykset: Charismata nosti keskiöön UMOn vakiomiehistön vahvimman linkin Vesalaan ja Haarlaan – molempien kanssa pitkään työskennelleen Pepa Päivisen jonka baritonisaksofonille sävellys oli erityisesti tehty. Barskan ja Haarlan harpun herkkä yhteistyö soi koskettavasti. Toinen uusi teos Led by the Wind alkoi nimensä mukaisesti tuulen omaisena suhinana yltyen sitten kunnon puhuriksi puhaltimien viemänä.

UMOn riveistä solistit löytyivät tällä kertaa melkein pelkästään eturivin fonisteista. Päivisen lisäksi kunnostautuivat erityisesti useammassa biisissä Jouni Järvelä ja Jarno Tikka joiden soitossa oli tarpeeksi materiaalin vaatimaa arvoituksellisuutta ja särmää. Vastuullisessa roolissa oli myös rumpujen takana Markus Ketola jolta vaadittiin poikkeuksellista mukana elämistä – tällä kertaa olivat peruskompit aika kaukana.

Samaa materiaalia on tarjolla vielä kahden pitemmän kaksisettisen keikan verran jossa kuullaan kaksi biisiä enemmän – huomenna perjantaina 30.1. konsertti pidetään 19:00 Malmitalolla ja maanantaina ollaan intiimimmissä tunnelmissa niinikään 19:00 Koko Jazz Clubilla.

 

  • Iro Haarla, piano, harppu
  • UMO Jazz Orchestra
  • kapellimestarina Mikko Hassinen