UMO Helsinki ja Nina Mya viihdyttivät Savoyssa

Savoy-teatterissakin on korona-ajan rajoitteet otettu huolella huomioon. UMO Helsinki Jazz Orchestran ja laulaja Nina Myan keskiviikkokonsertin alkaessa käväisi tosin mielessä, että jazzkeikoilla ei tarvisi ehkä tänä aikana erikseen rajoittaa, sen verran tyhjiltä etenkin konserttisalikatsomot nyt näyttävät vaikka jazztarjonta on syyskaudella runsasta ja korkeatasoista.

Keskiviikon yhden puolitoistatuntisen setin keikan ohjelmisto oli monipuolinen – kaksi instrumentaalikappaletta ja 6+encore laulaja Myan kanssa. Ilta alkoi instrumentaaleilla. Ensin kuultiin orkesterin nykyisen pääkapellimestarin ja taiteellisen johtajan, Ed Partykan äskettäin karanteenissa säveltämä Do As I Say (Not As I Do). Partyka on toiminut tehtävässään jo vuoden alusta, mutta nyt vasta nyt pääsin itse näkemään Partykan lavalla johtotehtävissä, hän osoittautui joviaaliksi ja karismaattiseksi tyypiksi joka johti orkesteria myös melko fyysisesti – ainakin kun laulusolisti ei ollut lavalla. Musiikkikin oli mainiota big band kamaa ja heti alusta alkaen UMOn mainiot instrumentaalisolistit pääsivät esille ja ääneen, ensimmäisenä itsekin kappelimestarina kunnostautunut saksofonisti Ville Vannemaa.

Illan toinen kappale aloitti tavallaan yhden illan teemoista – illan ohjelmaan kuului useampia jazzmusiikin ulkopuolelta tuttuja kappaleita, tosin tässä tapauksessa Kenny Kirklandin Dienda on sitä vähän epäsuorasti Stingin versioimana sillä onhan kyseessä alunperin Branford Marsaliksen levyttämä sävellys.

R&B/souljuuret on puolestaan On Broadwaylla johon saatiin sitten laulusolistikin jo lavalle jonka levyttivät 60-luvun alkupuolella mm. The Drifters, The Crystals ja The Cookies, joskin ainakin Buddy Rich toi biisin jo big bandienkin maailmaan 70-luvun puolessa välissä. Myan ilmeikkäästi laulama versio oli hitaasti rullaavana versiona tosin aika eri maailmasta kun Buddy Richin nopeatempoinen hölkkä. Tässä vaiheessa viimeistään kävi selväksi että mikä sävellyksen tausta sattuukaan olemaan, niin Partykan johdolla UMO Helsinki pitää vahvasti kiinni perinteistä sillä niin ehtaa big band-kamaa nimittäin oli tarjolla tässä sovituksessa.

Sama hieno big band sovitusten linja jatkui – kuultiin seuraavaksi Partykan johdolla sävellystä opiskelleen Maaike den Dunnenin Photographs Partykan sovituksena ja sitten kaksi Nina Myan sävellystä, Too Painful to Talk About ja Mine Alone jotka kääntyivät varsin mainiosti big band -biiseiksi – kuultiin ehkä jopa levytettyjä kvintetin säestyksellä vedettyjä versioita parempia vetoja.

Popmuusikin puolelta haettiin sitten jälleen yksi sävellys – Feistin I’m Not Running Away joka sekin kääntyi erinomaisesti jazziksi, ehkä niinkin hyvin ettei olisi heti uskonut sen ikinä mitään muuta kuin jazzsävellys ollutkaan. Sen jälkeen varsinainen setti päätettiin toiseen Partykan sävellysoppilaan kappaleeseen ja kuultiin Julia Oschewskyn Roads. Pakkolinen encorekin tietysti saatiin ja yleisö saateltiin turvavälilliselle kotimatkalle Nancy Wilsonin ja Cannonball Adderleyn levyttämällä Save Your Love For Me’llä.

Mukava viihdyttävä ilta, antoi kuvaa että nykyisen taiteellisen johtajan alaisuudessa UMO Helsinki jatkaa ansiokasta työtään big band -jazzin ja -kulttuurin ylläpitäjänä Suomessa vaikka vaikutteita haetaan muualtakin. Nina Mya osoitti olevansa big bandin veroinen laulusolisti ja hyvää näyttöä saatiin myös tunnetusti kovilta soitinsolisteilta – erityisesti onnistuivat trumpetistit Tero Saarti ja Mikko Pettinen ja erittäin makoisan blues-soolon riipaissut saksofonisti Mikko Mäkinen.

Konsertti myös taltiointiin – tämän yhteydessä myös paljastettiin että UMO Helsinki on julkaisemassa oman applikaation jonka kautta tätäkin taltiointia pääsee katsomaan. Tästä tulossa lisätietoja lähitulevaisuudessa orkesterin somekanavissa.

UMOn loppuvuoden ohjelmistoon voi perehtyä orkesterin sivuilla.

 • Nina Mya – laulu
 • UMO Helsinki Jazz Orchestra
 • Joht. Ed Partyka
 • Vaskisoittimet // Brass
  Teemu Mattsson
  Timo Paasonen
  Mikko Pettinen
  Tero Saarti
  Janne Toivonen
  Kasperi Sarikoski
  Mikko Mustonen
  Pekka Laukkanen
  Mikael Långbacka
  Joonas Seppelin

   

 • Puupuhaltimet // Woodwinds
  Jouni Järvelä
  Janne Murto
  Ville Vannemaa
  Manuel Dunkel
  Mikko Mäkinen

   

 • Komppi // Rhythm Section
  Juho Valjakka, piano
  Juho Kivivuori, basso // bass
  Jaska Lukkarinen, rummut // drums