Tuomas Paukku Scription

Kitaristi Tuomas Paukku palasi joitakin vuosia sitten Tukholmasta Suomeen. Ruotsissa toimineen Description -kokoonpanon jatkajaksi muodostui Scription jossa soittavat Paukun ohella pianisti Artturi Rönkä, basisti Janne Tuovinen ja rumpali Tomi Saikkonen. Scription kiersi Suomea Descriptionin levyn ilmestyessä – nyt tämä ympyrä on sulkeutunut Scriptionin julkaistessa oman levynsä – ja täytyy sanoa että jälki on vakuuttavaa.

Kymmenenminuuttinen avausraita Baselisk vie heti asian ytimeen. Scription tekee tämän päivän jazzia joka elää vaaran tunteesta veitsen terällä tasapainoillen. Soitossa on tarkkuutta ja terää, mutta myös sitä inhimillistä elementtiä – kuunnelkaapa miten tarkasti soittavat Ränkö ja Tuovinen arvoituksellista tunnelmaa luovaa melodialinjaa, Röngän oikean käden soinnut siinä vastapainona – pientä agenttijazz tunnelmaa. Tähän tuovat sitten oman elävöityksensä Paukun kitara ja Saikkosen rummut.Dramatiikkaa riittää, mutta vastapainona hieman herkempiäkin hetkiä kokonaisuutta täydentämässä. Baselisk toimii näissäkin hyvänä esimerkkinä Röngän pianosoolon tuodessa varsin erilaista tunnelmaa. Kappaleen päättyessä kuuntelijan olo on tyytyväinen – tämähän on hienoa uutta jazzia.

Monissa perusasioissa levystä tulee mieleen New Yorkissa vaikuttavan kitaristi Olli Hirvosen New Helsinki joka kuului viime vuoden valioihin. Tässä vertailussa Paukun ja kumppanien meinigissä jää kaipaamaan paikoin pintaan nousevaa virtuositeettia, mutta on tällaisessa pohjoisessa hillitymmässä ensemble-tunnelmassa puolensa siinäkin – onpa hyvinkin.

Bändin vaihdosta huolimatta jonkunlaista kaarta Descriptionista Scriptioniin alkaa levyjä kuunnellessa helposti hahmotella ja suunta tuntuu nousujohteiselta.

Uutta levyä myy julkaisija Eclipse Music.

Bändi ehti jo kiertää Suomea levyn julkaisun tiimoilta, mutta yksi keikka on vielä jäljellä – Tuomas Paukku Scription esiintyy Tampereella tiistaina 29.5.  Eclipse Jazz Clubilla.

  • Tuomas Paukku – kitara
  • Artturi Rönkä – piano
  • Janne  Tuovinen – basso
  • Tomi Saikkonen – rummut