Timo Lassy with Ricky-Tick Big Band Brass – Big Brass

Saksofonisti Timo Lassy on eittämättä tämän vuosituhannen ensimmäisten vuosikymmenten ikonisimpia hahmoja suomalaisessa jazzissa. U-Street All-Starsissa, Five Corners Quintetissä ja Timo Lassy Bandissä voi kuulla yhden sukupolven nousun ja uuden suomalaisen jazzin kulta-ajan nousun.

Uusi julkaisu Big Brass vie kuulijat Savoy-teatteriin maaliskuuhun 2018 – lavalla Timo Lassy Band tutussa kokoonpanossa, koskettimissa Georgios Kontrafouris, bassossa Antti Lötjönen, rummuissa Teppo Mäkynen ja lyömäsoittimissa Abdissa Assefa, tukena kahdeksan torven Ricky-Tick Big Band Brass johtajana Valtteri Laurell Pöyhönen ja materiaalina Laurell Pöyhösen säveltämän alkusoiton lisäksi kappaleita Lassy bandin studiolevyiltä aina vuoden 2006 ensisinkusta African Rumble alkaen.

Keikan aikaan Moves levy odotti vielä julkaisuaan joten tässä mielessä luvassa on nyt niille joilta keikat jäivät aikoinaan väliin kattavampi katsaus Lassyn ja vaskisektion kohtaamisesta jota tuolla levyllä saatiin neljän raidan verran kuulla. Jo vaskisektion esittämän alkusoiton Grande Openingin ensitahdit paljastavat, että tämä materiaali toden totta ansaitsi julkaisunsa, levy kuulostaa nimittäin liveäänitteeksi erittäin hyvältä ja vaskisektio tuo tuttuihin kappaleisiin uuden ulottuvuuden.

Laajempaa sooloiluakin ja kunnon herkuttelua saadaan – monet raidat jatkuvat kymmenen minuutin tuolle puolen. Välillä vapaamuotoiseksi yltyvä häröily kuten Universal Fourin soolojaksojen lopussa tai soittajien väliset musiikilliset vuoropuhelut tuntuvat levyltä siltä että homma toimi livenä paremmin kun bändin pystyi näkemään, mutta parhaimmillaan Big Brass taltio levyllä elävän tilanteen kihelmöivää taikaa jota harvoin studiossa saadaan purkitettua. Erityisesti loppusuora jossa Teddy the Sweeperin Mäkysen tyylikkään rumpusoolon jälkeen loppu on yhtä juhlaa Sweet Spotin toimiessa riehakkaana setin lopetuksena ja ainoa tälle levylle päätynyt Moves -levylläkin kuultava sävellys Northern Express vielä perään ”encorena”. En ole tätä kirjoittaessa kuullut levyä vielä LP:ltä, mutta hieman haikealta jo tuntuu että tämä komea Northern Express jää tupla-LP versiossa CD-bonusraidan asemaan.

On toisaalta ehkä hyvä asia, että ilmeisen järjestelmällisesti Moves -levylle päätyneet uudet sävellykset on jätetty Big Brassilta pois – keikoilla kuulleista 12 sovituksesta levyllä on siis 8. Kun miettii edellistä Lassyn live-levyä Live With Lassy (Helsinki 2012) niin se tuntuu jääneen diskografiassa hieman (liikaakin) paitsioon ja ehkä pitkälti siksi että se oli kuitenkin livetaltiointina hengeltään liian lähellä ajan studiomateriaalia. Big Brassilla on selkeämmin oma identiteetti joka tekee siitä paremmin omaa paikkaansa puolustavan julkaisun.

Kokonaisuutena Big Brass on erinomainen livelevy joka onnistuu olemaan samaan aikaan hyvä näyte sekä vahvoista sävellyksistä Timo Lassyn uran varrelta ja Lassyn mainioista solisinkyvyistä että Laurell Pöyhösen komeista sovituksista ja nimekkään vaskisektion hienosta soundista erityisesti tavoittaen monin paikoin maagista konserttitunnelmaa – tämän vuosituhannen parhaita kotimaisia livelevyjä jazzin saralta.

Perjantaina 21.2. ilmestyvää levyä voi tilata etukäteen Levykauppa Äxästä: 2 LP tai CD.

  • Timo Lassy, tenorisaksofoni
  • Teppo Mäkynen, rummut
  • Abdissa Assefa, perkussiot
  • Antti Lötjönen, kontrabasso
  • Georgios Kontrafouris, piano ja Wurlitzer

Ricky-Tick Big Band Brass

  • Valtteri Laurell Pöyhönen, orkesterinjohto ja sovitukset
  • Trumpetit: Jukka Eskola / Kalevi Louhivuori / Mikko Karjalainen / Janne Toivonen
  • Pasuunat: Heikki Tuhkanen / Jay Kortehisto / Aaro Huopainen / Juho Viljanen, bassopasuuna ja tuuba