Timo Lassy – Trio

Timo Lassyn uusi trio tuntuu sekä tuoreelta, että tutulta. Lassyn uran aikana suomalaista jazzia seuranneille soittokumppanit Ville Herrala ja Jaska Lukkarinen ovat tuttuakin tutumpi ja Lassyn saksofonissa on tuttu soundi. Paljon on kuitenkin uuttakin ilmaisussa, heti kättelyssä avausraidalla Foreign Routes vahvaan osaan nousevat Marzi Nymanin sovittamat jouset jotka antavat musiikille jopa vähän exotica-vivahteisen silauksen. Kappale on saanut innoituksensa Lassyn isoisän Amerikan reissulla kuvaamista kaitafilmeistä joita nähdään myös kappaleen musiikkivideolla.

Tämän yhteyden kautta ehkä muukin Trio -levyn musiikki alkaa kuulostaa jotenkin nostalgiselta – jouset muistuttavat 60-luvun viihdeorkestereista – mutta siinä missä Timo Lassy Bandin musiikki oli selkeästi 60-lukulaisesta hard bopista ja soul jazzista innoittunutta on Trion musiikki vähemmän vanhemman jazzin kuuloista. Nostalgian tunne kumpuaa enemmän pienestä haikeudesta kuin yritykseltä kuulostaa menneiltä ajoilta.

Trio on yllättävän vähäeleinen levy. Usein hienoimmat hetket levyn parissa tulevat pientistä yksityiskohdista nautiskelusta. Saksofonitrion keskeinen haaste on se, että fonisti joutuu soittamaan käytännössä soittamaan paljon ja täyttämään tilaa – jos ideat loppuvat kesken sen kuulijat huomaavat. Tämä ei tunnu Lassylle tuottavan vaikeuksia ja trio kääntää kokoonpanon edukseen jättäen tilaa kaikille kolmelle kuulua. Lukkarinen soittaa miellyttävän pehmeästi eikä Herralalla ole vaikeuksia saada itseään kuuluviin soolojensa aikana. Onnistuneesta hienovaraisesta, mutta rikkaasta rytmityöskentelystä hyvä esimerkki on Subtropical jossa trooppista rytmi-iloittelua vahvistaa Abdissa Assefa. Kaikilla soittimilla on tilaa.

Levyn herkkä ote vaikuttaa kokonaisuuteen mielenkiintoisesti. Seitsemänraitaisen päätteeksi etukäteen singlenä julkaistu Orlo kuulostaa paljon väkevämmältä kuin erillisenä biisinä. Kokonaisuus on tässä tapauksessa enemmän kuin osiensa summa. Triolla Lassy onnistuneesti uudistaa ja haastaa itseään ja kokonaisuutena levy ja sen tuotanto toimivat mainiosti. Sen verran lähellä Lassyn pitkäaikaisen kokoonpanon musiikkia ollaan, että levy vedonnee ensisijaisesti Lassya jo aiemmin fanittaneisiin, mutta heistähän ei ole pulaa.

Uutta levyä saa We Jazzilta CD:nä ja diginä, LP tällä tietämällä tulossa joulukuussa.

  • Timo Lassy – saksofoni
  • Ville Herrala – basso
  • Jaska Lukkarinen – rummut
  • Budapest Art Orchestra – jouset sov. Marzi Nyman
  • Tuomo Prättälä – koskettimet
  • Valtteri Pöyhönen – koskettimet
  • + Abdissa Assefa – lyömäsoittimet