Timo Lassy & Teppo Mäkynen – Live Recordings 2019-2020

Timo Lassyn ja Teppo Mäkysen duo-projektia on ollut livenä keikoilla ollut ehkä mielenkiintoisempaa seurata kuin 2019 julkaistulta studioalbumilta olisi voinut arvata. Tuo levy esitteli ilmaisun spektrin akustisesta elektroniseen, livekeikat ovat olleet orgaanisempia jamitteluja joissa studiolevyn lyhyistä tuokiokuvista on kasvatettu isompia vaikka setin rakenne onkin pääpiirteittäin rakentunut levyn materiaalin varaan yleensä samassa järjestyksessä esitettynä – niiltä osin kun sitä on settiin mahtunut.

Kolmella eri keikalla äänitettyä materiaalia yhdistelevä uusi julkaisu Live Recordings 2019-2020 olikin etukäteen ajateltuna mielenkiintoinen juuri siitä näkökulmasta että onko tuo sama materiaalin kehitys saatu nauhallekin.

Levy ei piilottele sitä, että äänityksiä on tehty We Jazz Festivalin, Pori Jazz Festivalin ja G Livelabin keikoilla, mutta kokonaisuudesta on tehty yhtenäisen livesetin tuntuinen. Juho Luukkaisen ja Kimmo Antikaisen äänittämä materiaali on mukavan intiimiä, yleisöäänineen se tavoittaa pienen keikkapaikan tunnelmaa. Tunnelma on ehkä paikoin liiankin intiimiä, sillä levy tuntuu pääsevän oikeuksiinsa parhaiten keskittyneesti kuulokkeilla kuunnellen.

Pelkistetty konsepti tuntuu tehneen erityisesti Lassylle hyvää, hypnoottiset toistot ja monipuolinen soittotekniikan käyttö ja tenorisaksofonin mahdollisuuksien tutkiminen tuottaa monin paikoin hienoja lopputuloksia – selvästi hienompia kuin studiolevyllä. Erityisesti efektein vahvistettu Aero on noussut keikkojen kohokohdaksi ja uuden levyn versiokin saa ihon kananlihalle.

Minimalistinen ja hypnoottinen jamittelu kantaa riittävän hyvin läpi levyn, näistä lähtökohdista kokonaisuus voisi yli tunnin mittaisena tuntua tylsältä, mutta jotain mielenkiintoista tuntuu aina olevan menossa

Nykyistä jazzkenttää seuratessa tuntuu, että uusi materiaali viedään studioon liian nopeasti. Usein takana voi olla vain muutama keikka ja moni bändi hioo materiaalin parhaimmilleen vasta pitemmän livekokemuksen jälkeen. Näin ehdottomasti tuntuu olevan asia Timo Lassyn ja Teppo Mäkysen duo-materiaalin kanssa – onneksi se on nyt julkaistu kahdella eri kypsyysasteella. Live Recordings 2019-2020 ei varmaankaan kohoa kummankaan muusikon levytysten joukossa aivan merkittävimpien joukkoon, mutta se paljastaa ja korostaa eri puolia kuin muut levytykset, erityisesti Timo Lassyn saksofoni-ilmaisun monipuolisuus tuntuu kohoavan tässä kontekstissa uudelle tasolle.

Uutta levyä saa We Jazzilta – CD ja digi nyt ilmestyneet, tupla-LP tulossa 26.3.

Duo KJC-streamikeikalla tänään 19.2. kello 19 livenä ja viikon ajan sen jälkeen tallenteena.

  • Timo Lassy – tenorisaksofoni
  • Teppo Mäkynen – rummut