Timo Lassy – Love Bullet

lassy_love_bulletVuoden ehdottomasti odotetuimpia kotimaisia jazzlevyjä on Timo Lassyn uusi levy Love Bullet – onhan edellisestä uutta materiaalia sisältäneestä studiolevystä In With Lassy vierähtänyt jo kohta kolme vuotta.

Jazzmuusikoita on moneen junaan ja genren sisälle mahtuu monia tyylejä – Lassy luottaa vahvasti klassiseen herrasmiestyyliin ja vanhan ajan charmiin, skarppi tyyli pitää maasto-olosuhteissakin kuten levyn kannesta nähdään. Soittajana ja säveltäjänä Lassy on onnistuneesti levyillään herättänyt eloon niin 60-luvun hard bopin imevimmät svengit kuin herkät balladitkin nykyajalle harvinaisella konstailemattomuudella ja rehellisyydellä – sama linja jatkuu ja toimii myös Love Bulletilla.

Jos In With Lassylla pääpaino oli riehakkailla svengibiiseillä kuten seiskatuumaisellakin julkaistut Teddy the Sweeper ja Where’s the ManLove Bulletilla otetaan hieman iisimmin ja herkät balladit Love Bullet ja pitempään keikkaohjelmistoon kuulunut Stay Close nousevat nyt suureen rooliin – pehmeän lämpimänä tenorisaksofoni-tunnelmoijana Lassy on Suomessa tällä hetkellä omaa luokkaansa.

Mutta ei unohdu svengikään, Green Pepper StrutHip or Not ja erityisesti nopeatempoinen, leikkisä Fast Fabio saavat svengijalan vipattamaan. Rytmiosastolla svengistä pitävät huolen takuuvarma kaksikko Teppo Mäkynen rummuissa ja Mamba Assefa lyömäsoittimissa vierellään bassossa luottomies Antti Lötjönen. Koskettimissa edellisellä levyllä Wurlitzer-sähköpianon ääressä pysynyt Georgios Kontrafouris laajentaa nyt soitinvalikoimaa myös urkuihin – etenkin Fast Fabiossa urut soivatkin komeasti.

Levyllä vierailee trumpetissa kolmella biisillä Lassyn kanssa laajaa kansainvälistäkin menestystä niittäneessä Five Corners Quintetissa soittanut Jukka Eskola joka erityisesti sooloillaan tuo levylle mukavasti erilaista maustetta – Undecidedissa bändin soitossa on Eskolan soolon aikana jopa hieman Miles Davisin 60-luvun keskivälin dramatiikkaa. Toisena vierailijana Waltz Unsolved -biisillä kuullaan vibrafonisti Panu Savolaista.

Levyn kohokohdaksi nousee ylitse muiden yksi biisi joka onnistuneesti vetää kokoon bändin vahvimman osaamisen molemmat puolet – We Jazz Theme alkaa kutkuttelevan lupaavasti hiljalleen kiehuvana rytmikeitoksena joka sitten alkaa soolojen myötä todella poreilemaan muuttuen lopussa samettiseksi balladiksi jossa Lassyn tunnelmallinen saksofoni soi kauneimmillaan.

Love Bullet ei ehkä tuo tullessaan mitään uutta, mutta antaa jälleen vahvan näytön Lassyn ja bändin oasamisesta – takuuvarmaa tavaraa edellisistä levyistä tykänneille oman osa-alueensa huippubändiltä.

Love Bullet julkaistaan Suomessa 29.5. Sitä voi ennakkotilata Levykauppa Äxästä: LP tai CD.  Livenä musiikkia pääsee kuulemaan Dubrovnikissa levynjulkaisutapahtumassa keskiviikkona 3.6. (kaksi settiä 19 ja 21.30).

Kesän konserttikalenterista löytyy tällä hetkellä seuraavaa:

27.06.2015 Savitaipale, FIN: Savitaipale Soi / Timo Lassy Band feat. Johanna Försti
04.07.2015 Taalintehdas, FIN: Baltic Jazz
04.07.2015 Valkeakoski, FIN: Kirjazz
08.08.2015 Brecon, UK: Brecon Jazz
16.08.2015 Helsinki, FIN: Flow Festival

 

  • Timo Lassy, tenorisaksofoni
  • Georgios Kontrafouris, wurlitzer, urut
  • Antti Lötjönen, basso
  • Abdissa ”Mamba” Assefa, lyömäsoittimet
  • Teppo Mäkynen, rummut
  • Mukana myös:
  • Jukka Eskola, trumpetti
  • Panu Savolainen, vibrafoni