Tigran Hamasyanin piano lumosi Sellosalissa

Armenialainen pianisti Tigran Hamasyan on viime vuosina vahvasti löytänyt oman yleisönsä musiikillaan jossa yhdistyvät armenialaisen kansanmusiikin vaikutteet aj minimalistiset sävyt usein elektroniikalla elävöitettynä. Viime vuonna Tigran näytti kynsiään myös vapaammassa ryhmäimprovisoinnissa norjalaisten Arve Henriksenin, Eivind Aarsetin ja Jan Bangin kanssa ECM:lle tehdyllä Atmosphères -levyllä. Viime kuun lopussa julkaistu uusi levy An Ancient Observer on paluu soolopianoon ja lähi-idän musiikillisiin tunnelmiin – nyt myös suuremmassa osassa mukana on Iiro Rantalan mieleen tuovaa klassisen musiikin vaikutteiden käyttöä – ja näissä samoissa tunnelmissa Tigran saapui myös Espoon Sellosaliin konsertoimaan eilen tiistaina.

Konsertti alkoi tunnelmallisessa hämärässä valaistuksessa johon Tigran saapui varjona soittamaan lyhyehkön intron syntetisaattorilla jättäen jälkeen pienen loopin kääntyessään pianon ääreen ja loput keikasta mentiinkin akustisen pianon vetämänä maustettuna sanattomalla falsettilaululla, rytmikkäällä beatboxauksella ja The Cave of Rebirthissä iPodista tuotetulla perkussioraidalla.

Materiaali vaikutti suurimmaksi osaksi sävelletyltä, mutta myös vahvasti improvisoituja jaksoja oli mukana. Näissä Tigran maalaili monipuolisesti modaalisen jazzin hengessä pedaalibasson päälle – mieleen tulivat suomalaisista pianisteista useampaan otteeseen niin Kari Ikonen jonka trion ohjelmistoon kuuluu myös armenialaista musiikkia kuin Aki Rissanenkin. Kokonaisuutena musiikki oli harmonista – kaunista ja koskettavaa menemättä imelän puolelle. Tigranin omien sävellysten lisäksi encorena hieman erilaista väriä ohjelmistoon toi standardi Someday My Prince Will Come.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien isännöimistä konserttisaleista Sellosali on parhaasta päästä – etenkin valaistuksen käyttö tuo moneen konserttiin uusia tasoja, niin nytkin. Toimiva tunnelmavalaistus nosti soolokonserin aimoharppauksen elämyksellisemmälle tasolle. Katsomossa oli melko paljon tyhjiä paikkoja, mutta paikalla ollut yleisö vaikuttui kuulemastaan antaen Tigranille vuolaat suosionosoitukset.

Konsertti järjestttiin Espoossa Sellosalissa 18.4.

  • Tigran Hamasyan, piano, koskettimet, elektroniikka, ääni
Avainsanat: