Think Mom – Arklow


think_mom-arklow

Kitaristi Ilari Filander on viime vuosina ollut näkyvimmin esillä varsin ambientteja sähköisesti sähiseviä free jazz tunnelmia luovassa Good Romans -triossa. Nyt ensilevynsä Arklow julkaisee hänen tanskalainen trionsa Think Mom, jossa otetaan musiikillisesti askel kohti konkretiaa ja melodisuutta mutta silti melko vasemman laidan avant garde -tunnelmissa nytkin liikutaan.

Vertailukohdiksi mieleen nousevat kaikista vahvimmin Filanderia opettanutkin modernin avant-garde kitaran suuri nimi Marc Ribot, jonka musiikin hiljaisemmat hetket tulevat paikoitellen hyvinkin vahvasti mieleen levyä kuunnellessa. Myös Bill Frisell ja tanskalaiskitaristi Jakob Bro kävivät mielessä.

Triossa soittavat Filanderin lisäksi bassoa Jens Mikkel Madsen ja rumpuja aiemmin tänä vuonna Admiral Awesome -bändin yhteydessä blogissa mainittu Christian Windfeld. Madsen tuntuu olevan lähes telepaattisen yhteyden päässä Filanderiin – niin hyvin yhteen basso kitaran kanssa hitsautuu. Myös Windfeld säestää tyylikkään hienotunteisesti tunnelman mukaan – herkimmissä kappaleissa symbaalit helisevät vienosti taustalla, kulmikkaammissa biiseissä Four ja Poor Man’s Kelvin  rummut tulevat voimakkaammin esille ja Udmurtian Balladissa ne soivat kumeasti ja hieman uhkaavastikin.

Jotenkin levyssä yhdistyy jännästi haastavuus kuuntelun helppouteen – vaikka yksittäiset hetket saattavat pistää pään pyörälle niin yhtäkkiä huomaa kuunnelleensa koko levyn taas kerran läpi ja onpa muutaman kerran lähtenyt uusi kuuntelukierros putkeen käyntiin.

Erittäin suositeltava levy hienovaraisemman avant-garde kitaramusiikin ystäville – ei aivan vapaiden suuntausten hankalimmasta päästä, mutta jonkun verran seikkailumieltä kuulijalta kaivataan.

Uusi levy on Digeliuksessa ”Tilapäisesti loppunut”, mutta sitä tullee saataville lisää. Se on myös streamattavissa Spotifyn kautta.

  • Ilari Filander, kitara
  • Jens Mikkel Madsen, basso
  • Christian Windfeld, rummut