The Hille-Köhinghofer Experience – All & Everything

Kosketinsoittaja, säveltäjä ja improvisoija Sid Hille ei ole urallaan kaihtanut vapaata improvisaatiota ja siitä on mukavasti taltioitu myös levyille. Näistä uusimmalla Hillen Satnamusicin julkaisulla soittokumppanina on itävaltalaispuhaltaja Herbert Könighofer jonka kanssa Hillen ensikohtaaminen Salzburgissa tapahtui vain kolme tuntia ennen ensimmäistä keikkaa – ilman harjoituksia totta kai. Suurimmaksi osaks marraskuussa 2018 Temppeliaukion kirkossa taltioidulla levyllä The Hille-Könighofer Experiencen kanssa kuullaan rumpali Markus Ketolaa, joka on viime vuosina ilahduttanut hienoilla otteilla myös Hillen F#-kokoonpanossa.

All & Everything -levyn livenä äänitetty osa koostuu neljästä Paradigmasta jotka virtaavat sangen sulavasti hetkestä – ja raidasta – toiseen. Matka alkaa meditatiivisissa merkeissä yksittäisin helähdyksin ja kilahduksin joista kasvaa koskettimien pehmeä matto johon verkkaisesti lisää rakennetta tuovat Ketolan rummut ja Könighoferin pehmeästi soiva huilu. Pian tunnelma muuttuu pienen terävämmän free jazz vaikutteen ja Könighoferin teatraalisen mölinän kautta hetkeksi herkäksi fuugaksi. Musiikki on käänteissään yllättävää, mutta kuitenkin johdonmukaisen tuntuista – hyvää yhteissoittoa ja soittokumppanien kuuntelemista alleviivaa kiirettömyyden tunne. Leijutaan vapaan improvisaation ilmavammassa päässä. Noin tunnin improvisaatioiden päälle saadan vielä kauniiksi lopuksi vuonna 2016 erikseen Helsingissä ja Wienissä taltioitu duetto Lumen.

Mieleen tulivat paikoin saksankielisen musiikkimaailman 70-luvun tunnelmat ja Klaus Schulzen ja Popol Vuhin kaltaiset artistit. Kiiretön ja varsin omaperäinen tunnelma toi mieleen myös Nana Vasconcelosin 80-luvun ECM-julkaisut.

All & Everything on mielenkiintoisella tavalla erilainen improvisoitu levy – se haastaa melodisuudellaan ja johdonmukaisella tunnelmasta toiseen siirtymisellä ennakko-oletuksia freen stereotyyppisistä piirteistä.

The Hille-Könighofer Experience on Suomessa kiertueella seuraavasti 22-26.11.

Uutta levyä saa digitaalisena Sid Hillen Bandcampista.

  • Sid Hille – piano, sähköpiano, theremin, syntetisaattorit, lyömäsoittimet ja yleisön ohjaus
  • Herbert Könighofer – saksofoni, huilu, ääni
  • +Markus Ketola – rummut, lyömäsoittimet